Carevo novo odijelo na MEFEM u Istočnom Sarajevu

Hercegnovsko pozorište učestvuje na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Bosni i Hercegovini.

Predstava za djecu učestvuje u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu koji se završava danas.

Podsjećamo da je u pitanju porodična, teatarska priča za sve uzraste od devet do 99 godina. Riječ je o ‘drugačijoj’ bajci, koja dotiče ozbiljna pitanja svih vremena- vlast i zloupotrebu vlasti, laž i istinu, manipulaciju.

Predstavu “Carevo novo odijelo”, nastalu prema istoimenoj bajci Hansa Kristijana Andersona, režirao je Petar Pejaković. Dramaturg je Đorđe Stanojlović, scenograf Vojislav Kilibarda, kostimografkinja Jelena Vasiljević, a producent Milina Kovačević. U predstavi igraju: Dejan Đonović, Miloš Pejović, Goran Slavić i Slaviša Grubiša.

Predstava “Carevo novo odijelo” je skrojena kroz igru. Maštali smo o tome da napravimo predstavu o politici za djecu. Ova Andersenova bajka napisana je, kao i mnoge njegove bajke, i za djecu i za odrasle. On nije mislio da postoje neke stvari koje su samo za odrasle, a neke samo za djecu. Pisao je za djecu o stvarima za odrasle. Sve stvari koje su za odrasle jesu i za djecu, pa i politika, samo je pitanje kako je predočiti djeci. Carevo novo odijelo je tako postalo igra sa ozbiljnim temama. Carevo novo odijelo ne postoji. Car je go. To svi znamo. Htjeli smo da ogolimo sve te teme za odrasle: vlast, podanik, politika, izbori, programi, demokratija, despotija, revolucija… da ukažemo na mehanizam njihovog funkcionisanja. Da, te stvari su često jezive, ponekad smiješne, uglavnom farsične, kao i kod Andersena. A kao što kod njega isto često biva, nema srećnog kraja, ima nade, ima poziva, ima i rješenja, ali razrješenja ne, ono je isključivo na nama”, kaže reditelj Petar Pejaković.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.