Detaljan vodič kroz ciklus predstava Bolje da o tome (ne) razgovaramo ~ Teatar Poco Loco i Centar kulture na Peščenici Knap ~

Javna je tajna da u kazališnom životu jednog djeteta, a potom i jedne kasnije odrasle osobe postoji pauza. Ako idemo u kazalište kao djeca, idemo organizirano sa školom ili vikendom s roditlejima gledati predstave za djecu. Ako idemo u kazalište kao mladi odrasli, onda sami odlučujemo što ćemo i kada gledati te se uglavnom odlučujemo za predstave po našem ukusu. Međutim ako želimo ići u kazalište kao malo veća djeca, ili malo mlađi mladi, tada možemo gledati predstave za djecu ili za odrasle. Sredina rijetko postoji.

Od 18. do 22.9. u zagrebačkom Centru kulture na Peščenici, popularnom Knapu, odvija se jedan poseban ciklus predstava koje baš čine suprotno i otvaraju one teme koje se tiču veće djece i mlađih mladi – od viših razreda osnovne škole pa do srednjoškolske dobi. To su teme koje zovemo gorućima i aktualnima, a rijetko kada ih javno spominjemo. Zato su one tabu ili kako stoji u nazivu ciklusa – bolje da o njima (ne) razgovaramo. Vršnjačko nasilje, cyber bullying, bolne obiteljske priče, kruti i okrutni školski sustav, pa čak i pitanje ljubavi, sve to su teme o kojima s djecom i mladima pričamo unutar svoja četiri zida ili pojedinačno, ako uopće pričamo. A njihove važnosti danas su svjesni oni koje ciklus okuplja, kazališne profesionalke i profesionalci i prosvjetne radnice i radnici predvođeni kreativnim pogonom, Teatrom Poco Loco koji je inicirao i organizirao ovu manifestaciju. Pa krenimo redom – zašto bismo sa svojom djecom u dobi od 10 do 18 godina uopće došli u Knap i gledali ove predstave?

Prije svega da nauče da kultura na različite načine živi u centrima za kulturu, da upoznaju Knap i njegov prostor i saznaju da i tamo mogu ponekad gledati predstave. No to ovdje nije tema. Popis predstava iz ciklusa Bolje da o tome (ne) razgovaramo je prezanimljiv i u trenu kada u Zagrebu uopće ne postoje kazališni festivali (kazališta za djecu i mlade) i nevjerojatno potreban. Sve predstave počinju u 19 sati (s izuzetkom „Huligan“ koji počinje u 17.30), a nakon njih slijedi razgovor na temu koju smo netom na sceni pogledali. Ti „razgovori odraslih“ su neobvezni, no preporučamo djeci da ipak na njima ostanu i da čuju da ljudi iz sektora kulture i obrazovanja misle na njih i (ponekad) pritom rade u skladu s njihovim potrebama i željama. U ponedjeljak 18.9. na redu je scensko čitanje buduće predstave Teatra Poco Loco „Mali Ogar“. Iako je ovo događaj „uz pozivnice“, preporučamo svima da nakon predstave na Facebook stranicama platforme Od malih nog(u)poslušaju razgovor na temu transgeneracijske traume koja ponekad više muči ovu odraslu djecu od one malo mlađe. Možda nas sve to skupa potakne da malo više međusobno razgovaramo, a možda nas „samo“ zagrije za „Malog Ogra“ koji će bez sumnje postati novi Poco Loco hit! Idućeg dana na repertoaru je „Gideonov čvor“u produkciji Teatra Fort Forno, režiji Roberta Raponje te izvedbi Katice Šubarić i Matee Bublić. Predstava otvara pitanje školskog sustava, odgovornosti i slobode, pojmovima koji, čini se, u Hrvatskoj rijetko kada imaju veze jedan s drugim. Ova predstava nosi oznaku 15+ i u njoj se vrte teme samoubojstva i nasilja, stoga u utorak u Knap dođite oprezno, no hrabro! Vjerujem da ćemo svašta zajedno zaključiti nakon „Gideonova čvora“! U srijedu i petak su na programu moja dva osobna favorita hrvatskog kazališta za mlade – „I Cyrano i djevojčica“ redatelja Guillerma Balda u izvedbi Pokolokica Maje Katić i Zrinke Kušević i „Huligan“ Paška Vukasovića (produkacija Kazalište Mala scena) koji izvodi fantastičan Matija Šakoronja. E sad, ako ste djeca 11+ ili ako se s njima družite, svima preporuka za jedan niski start prema Knapu! Ove predstave pokazuju što sve kazalište namijenjeno mlađim mladima može biti! Nježni „Cyrano“ i naoko nabrijani „Huligan“ i sadržajem i formom su takozvano „baš to šta nam treba“! Jedan govori o novom prijateljstvu i iznenadnoj ljubavi, drugi o navijaštvu i iznenadnoj ljubavi (i jasno nam daju do znanja da ljubav rješava većinu konflikata). Jedan nostalgično podsjeća na francuski teen film iz osamdesetih „La Boum“ u kojem se Sophie Marceau uklapa u novu okolinu, a drugi nas šamara u facu dok se sa sramom prisjećamo navijača u Grčkoj. Magične lampice ili vreća za boks – odabira nema odnosno on je jasan: svi koji vole teatar trebaju doći u srijedu i petak u Knap!

U četvrtak je na programu bila predstava Nore Krstulović i Nine Horvat „Boje odgoja“ u produkciji Teatra Tirena. Predstava je, nažalost, zbog slomljene noge otkazana. Razgovor će se svejedno održati, a Tirena ostaje mjesto koje je u Zagrebu gotovo oduvijek poznato kao mjesto za susret djece i mladih s umjetnošću, a posljednjih su godina fokusirani upravo na predstave za mlađe mlade. Tirenine žene vrlo su vrlo ozbiljne u pristupu i temi – a pitanje rodnih uloga i rodne ravnopravnosti danas kada muškarci javno mole za doličnost žene nikada nije bilo važnije! Pozivam djevojčice da preuzmu tu ludu emancipaciju a dječake da prigrle nježnost i otvorena srca i uma dođu na razgovor – online ili uživo – te da kasnije posjete neku od budućih Tireninih izvedbi. A glumici Petri želimo što bezbolniji oporavak!

Popis sudionika i sudionica na razgovorima nakon predstava možete naći na webu Teatra Poco Loco. Regionalnu platforma Od malih nog(u) na ciklusu predstavlja Anja Pletikosa koja će sudjelovati na razgovoru o temi transgeneracijske traume kroz prizmu aktivnosti koje OMN i LOFT provode u 2023. To je prije svega iskustvo razgovora s tinejdžerima kroz program „Rezervirano za tinejdžere!“ te s tim povezano istraživanje potreba publike 11+ koje provodimo s kolegicama iz Srbije Tijanom Grumić, dramaturginjom i Jelenom Sokić, psihologinjom. Slušajte nas u ponedjeljak 18.9. oko 20 sati na Facebooku!

I zapamtite: ulaznice u iznosu od 6 eura u slobodnoj prodaji / 5 eura za organizirani dolazak škola možete rezervirati na pocoloco.rezervacije@gmail.com ili kupiti 30 minuta prije početka predstava na blagajni Knapa.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.