DRUGAJANJE 2021

Bunker že od leta 2002 v Mariboru organizira festival Drugajanje. Začeli smo na iniciativo ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča in skupaj razvili dolgotrajno partnerstvo med Bunkerjem in II. gimnazijo in obenem med Mariborom in Ljubljano. Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, programski fokus vsa leta ostajata sodobno gledališče in ples. Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano (tudi če gostujejo po vsem svetu, po Sloveniji redko), pripeljemo v Maribor. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone. V zadnji letih se je Drugajanje razvilo in gosti vedno več mednarodnega programa, obenem pa se vedno bolj orientiramo v procesno delo: ne le predstavljanje umetniških del, ampak vključevanje mladih v delo z umetniki in v procese, ki trajno spreminjajo socialno krajino njihovega bivanjskega okolja.
DVAJSETI FESTIVAL

Drugajanje sledi festivalu, ki je bil izveden v izrednih razmerah. Tudi sedanje razmere ne dopuščajo besed »normalno«, »običajno« ali »ustaljeno«. Ampak umetnost vztraja, in mladi – upamo – z njo!

Pred dvema desetletjema je Drugajanje vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne predstave, žanrsko umeščene na obronke, a kakovostne in sveže!

Že dve desetletji in tudi letos Drugajanje ohranja to poslanstvo in prinaša štiri predstave, ki na izjemno različne načine ugriznejo v žanrske in vse druge omejitve. Lea Kukovičič je, recimo, ustanovila dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti in bo v predavanju-predstavi predstavila prvo prodajo dražbene hiše, Viktor Černický meša cirkus, ples in gledališče predmetov ter nastopa z 22 stoli, Iden je predstava, ki so jo mlade kuratorke izbrale prav za svojo generacijo in v kateri doživimo sodobno opero o Kuronski sipini. Počemučka pa je mlad kolektiv, skoraj že doštudiranih ali pravkar doštudiranih gledaliških ustvarjalcev, ki so ustvarili predstavo o imaginarnem mestu. A kaj je bolj resnično prav od izmišljenega, od domišljije? Prihodnost je prav v tem, da si jo zamislimo, si jo izmislimo!

Vabljeni na festival Drugajanje!

Alma R. Selimović
producentka festivala Drugajanje

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.