Druge Novosadske pozorišne igre

Raskošno razotkrivanje sveta kakvog (ne) poznajemo od 8. do 15. maja na obe scene Pozorišta mladih.

Drugi međunarodni pozorišni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“ održaće se u Novom Sadu, od 8. do 15. maja – na obe scene Pozorišta mladih. Otvoriće ih predstava “Koralina” pozorišta domaćina, van takmičarske konkurencije, u režiji Jakuba Maksimova koji je bio inspirisan novelom Nila Gejmena.

 

U izboru selektora i direktora festivala Mihajla Nestorovića, u konkurenciji za nagrade, publika će videti 12, prema selektorovim rečima – izuzetnih evropskih pozorišnih ostvarenja za decu i mlade: budimpeštanski „San letnje noći“, riječke „Zamrznute pjesme”, celjsku „Kozu na sudu u Višnjoj gori”, banjalučko „Bio jednom jedan lav”, skopsku „Ronju”, telavivsko „Kada je sve bilo zeleno”, beogradske “Hajdi” i „Mogućnost zabavljanja kod ptica”, špansku “Geometriju duše”, podgoričko „20.000 milja pod morem”, varnsku (Bugarska) „Alisu u svetu ogledala” i berlinske “Klovnovske kuće”.

 

Tokom festivala, mladi kritičari, čije jezgro čine deca iz Dramskog studija Pozorišta mladih, razgovaraće o predstavama s njihovim stvaraocima. U žiriju, koji će odlučivati o najboljima, ove godine su: novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević, glumica Maja Lučić i kostimografkinja Milica Grbić Komazec.

 

8. maj/19.30 sati

“KORALINA”

Pozorište mladih/Novi Sad, reditelj Jakub Maksimov

Strahovi iz detinjstva, čuvajte se – dolazimo!

Deca umeju strahu da pogledaju u oči, više nego odrasli, jer deca se malo boje, a malo ne veruju očima. Tako je strah manji i lakše se pobeđuje. Reditelj Jakub Maksimov i neustrašiva ekipa Pozorišta mladih, prevođena Kristinom Savkov, propituje, smeju li se strahovi pustiti po sceni onako kako su pušteni međ’ redove jedne knjige? Može li se – tako rasutima – hrabro krenuti ka njima? Hrabro da bi se pobedili…

 

9. maj/11 sati

RONJA, KĆERKA RAZBOJNIKA“

Teatar za decu i mlade/Skoplje, reditelj Jakub Maksimov

Neustrašiva i divlja, a divna

Ko je voleo Pipi Dugu Čarapu i njene dogodovštine, smesta će se zaljubiti i u Ronju – kćerku razbojnika. Ronja nas vodi na poprište dve bande, ali onakvo kakvo može da se rastvori samo u dečjoj mašti, na filmu, u nekoj knjizi, ili kao u slučaju skopske Ronje – u pozorištu… Ronja je divlja, svojeglava i neustrašiva devojčica. Priželjkujemo da takva budu i naša deca – neustrašiva, da pobede sve što se pobediti mora… Da bi se živelo…

 

9. mja/19.30

„KOZA NA SUDU U VIŠNJOJ GORI“

Slovensko gledališče Celje, reditelj Luka Marcen

Priča koja emocije natapa mudrošću

Ovo je stara slovenska legenda o jednoj kozi/jarcu, koja/i je u komšijskom dvorištu pojeo/la malo salate… I onda sve krene po zlu, ali na kraju – pouke su jasne… Sjajna komedija namenjena mladoj publici dolazi iz Celja. Smeštena je u modernu scenografiju, obučena u savremene kostime, a diči se i odličnom muzikom koja emocije natapa mudrošću.

 

 

10. maj/11 sati

„BIO JEDNOM JEDAN LAV“

Dječje pozorište Republike Srpske/Banja Luka, reditelj Nikola Bundalo

Kad si lav – dovoljan je štap i kanap

Teško da se nešto može napraviti uz pomoć štapa i kanapa, ali kad te vodi dobra priča, onda nastane jedna – o jednom lavu i ona počinje baš kao u naslovu – “Bio jednom jedan lav…” A ovaj je banjalučki… Uz prepoznatljive stihove i misli genijalnog Duška Radovića, glumci vešto uvlače publiku u bajkoviti svet pisca.

 

10. maj/19.30 sati

„MOGUĆNOST ZABAVLJANJA KOD PTICA“

Bitef teatar/Beograd, reditelj: Nikola Isaković

Podstanari smo planete Zemlje

Ljudi su samo jedan deo univerzuma u kojem živimo i nisu apsolutni vladari svega. Postoje tu i neka druga bića i stvari, neki drugi stanari planete Zemlje. Zvuči kao neka definicija iz biologije koju treba savladati, ali to je čista, nepatvorena istina. Naučimo je najzad. Pozajmili smo ovu planetu na neko vreme od naših predaka i dužni smo da je u što boljem stanju predamo našim naslednicima. Tri su glumca na sceni, stižu iz Beograda, vrhunski su lutkari. Kad takvim daš – čak i – gomilu otpada, oni naprave čudo.

 

11. maj/19.30

„SAN LETNJE NOĆI“

Centralnoevropski plesni teatar/Budimpešta, reditelj: Kristijan Đerđe

Šekspir koji se pleše

Čudesni Šekspir oduvek je bio intrigantno utočište raznih umetnika. U slučaju budimpeštanske trupe dodatno je uzbudljiv jer donosi čitanje na kakvo nismo navikli… Pred nama je Šekspir koji se pleše. U “San letnje noći” uvlače nas izuzetni umetnici vrsnog plesnog teatra iz Mađarske. Bez daha ostavljaju njihovi pokreti u kojima su satkane mnoge – za život – važne priče.

 

12. maj/11 sati

„HAJDI“

Pozorište „Boško Buha“/ Beograd, reditelj Đurđa Tešić

Daleko od buke, bliže sebi

Hajdi je priča koju smo svi jako voleli. O šestogodišnjoj devojčici koja je izgubila roditelje i sad živi s dedom u švajcarskim Alpama. Deda slovi za pustinjaka i čudaka koji živi daleko od civilizacije. Naoko je nepristupačan i grub, a zapravo deda kakvog bismo poželeli. Uz njega, Hajdi je zavolela sve ono što je važno kad živiš daleko od bučnog sveta. Zato priroda postaje njen najrođeniji dom… Nastavak ove poučne priče ispričaće nam glumci beogradskog Pozorišta “Boško Buha”, nežno i pažljivo.

 

12. maj/19.30

„GEOMETRIJA DUŠE“

Teatar Plus/Gijon (Španija), reditelj Olga Zečeva

Poetsko merenje, za sva čula

Može li se izmeriti neizmerljivo, svet recimo? Da mu se oslušne bilo, ispišu mere? U pozorištu – može. Sve, pa i to. “Geometrija duše” stiže iz španskog Gijona, a izvodi je umetnik ovdašnjeg porekla Alek Ćurčić. Spoj je telesnog izraza, savremenog plesa i manipulacije objektima. Istinsko poetsko merenje, za uživanje svih čula.

 

13. maj/11 sati

„20. 000 MILJA POD MOREM“

Gradsko pozorište/Podgorica, reditelj Marko Čeh

Bajka koja je postala realnost

Ma ko ne bi zaronio 20.000 milja pod more, da vidi kakav se to tamo svet skriva, ko tamo vedri i oblači, ko je kapetan, a ko mali od palube. Maštovito štivo za decu nekada je bilo iz sveta naučne fantastike, a već danas je ozbiljna realnost… Četiri glumca iz Podgorice na jedinstven način oživljavaju fantastičnu priču Žila Verna.

 

 

13. maj/18 sati

„KADA JE SVE BILO ZELENO“

Pozorište “Ključ”/Tel Aviv (Izrael), reditelji Dikla Kac i Avi Zliha

O čovečanstvu, prirodi i ljudima

Da li je ikada bilo tako, da je sve bilo zeleno – možemo se samo zapitati danas? Seže li uopšte sećanje na to vreme – ako ga je bilo. U ovoj fantazmagoričnoj, višestruko nagrađivanoj predstavi iz Tel Aviva – gotovo bez reči – glumci nam govore o čovečanstvu, prirodi i ljudima. Reč je zapravo o nekoj vrsti ekološke bajke, a bajke, priče uopšte održavaju svet živim i važnim mestom za čoveka. U središtu tih priča je borba za opstanak, a na čelu nje je nada da će bar delić prirode biti sačuvan od betona.

 

 

14. maj/18 sati

„ZAMRZNUTE PJESME“

Gradsko kazalište lutaka/Rijeka, reditelj Tamara Kučinović

Čeznemo sa njima: prijateljstvom i ljubavlju

Već i od samog naslova riječke predstave čoveku zaigra svaki damar u telu. Riječko lutkarsko kazalište je teatar koji predvodi sve ono najboje u lutkarskom svetu našeg regiona. Stižu nam sa svojom najboljom predstavom, dirljivom pričom o ljubavi i prijateljstvu – tim jedinstvenim ljudskim vezama koje čoveka čine ljudskim bićem, vezama koje su nam potrebnije nego ikad u našem vrlom svetu sve bizarnije otuđenosti… Posle niza festivala i nagrada, Riječani stižu i u Novi Sad.

 

14. maja/19.30 sati

“KLOVNOVSKE KUĆE”

Pozorište “Merlin”/Berlin, reditelj Dimitris Stanu

Pobediti strahove, ostvariti snove

Na sceni zatičemo zgradu s pet stanova u kojoj živi šest likova. Uhvaćeni su u mrežu svojih navika i nepodnošljive kolotečine. Boje se da izgube svoje male bedne života više nego da izađu iz kolopleta straha i jadnoće, i najzad prestanu da budu otuđeni od svojih snova. Glumci Merlin teatra koji ima dve adrese, atinsku i berlinsku, maestralno manipulišu lutkama. Lutke su izrađene od različitih materijala, a akteri suvereno demonstriraju različite lutkarske tehnike, kombinovane s video projekcijom i svetlosnim efektima. Ova lutkarska teorija o ljudskoj ništavnosti vrlo duboko ponire u način života savremenog čoveka koji je okovan strahovima, iz kojih se boji da izađe.

 

15. maja/11 sati

„ALISA IZA OGLEDALA“

Državno lutkarsko pozorište/Varna (Bugarska), reditelj Biserka Kolevska

Ogledalce, ogledalce…

U jednoj reči – brodvejski spektakl. U pozorišnim krugovima ova “Alisa” slovi za najbolju evropsku produkciju u prošloj godini. Stiže nam iz Bugarske i zvanični je pobednik najvećeg lutkarskog festivala u Varni.

 

Festival se zatvara 15. maja u 19.30 proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada najboljima.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.