Festival PIR 2 završen

Pobjednik drugog izdanja PIR 2 festivala je predstava “Debela” (14+), Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3562 pregleda pobjednik je drugog izdanja Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2.

Drugo izdanje Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2 završeno je 22. aprila u 18h. Publika je širom regiona i svijeta, od 01. do 09. aprila imala priliku da na, YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, pogleda predstave devet teatara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. Sve predstave su imale jednak online život, pa su predstave za gledanje i lajkovanje bile dostupne 14 dana.

“I u ovakvim vremenima smo uspjeli da održimo produkciju što je najveća dobit ovakvog festivala. Osim produkcije održali smo i kvalitet, što znači da ova Covid afera nije uticala na kreativnost, pamet i ovo je je jedna plemenita misija kojom se svi bavimo. Duboko se nadam da je ovo poslednji festival ovakve vrste. Pozorište jedino ima smisla ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike. To ne isključuje ni Instagram festival, ali nadam se da ćemo se u budućim vremenima okupljati, što i jeste svrha ovakvih događaja. Nisam pristalica teze da je važno učestvovati, važno je i pobjeđivati i svi se mi takmičimo da bi pobjedili, ali u ovakvim okolnostima, sama činjenica da se pojavila ovakva produkcija smatra se pobjedom. Nadam se da će PIR biti inicijacija za festival gdje ćemo se uživo sretati i nadmetati” – kazao je Stevan Koprivica direktor Gradskog pozorišta Podgorica

“Značaj festivala jeste što smo djeci širom regiona prikazali kvalitetne programe, zabavne i edukativne o čemu govori i odziv publike ali i medijska ispraćenost. Pozorišni festival postoji jedino u salama i to je jasno. Ovo jeste prinudno rešenje, ali mi je drago što je okupilo region opet i što smo imali priliku da prezentujemo naš rad, zadržavajući bogatstvo svoje kulture I jezika” – kazao je Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

PIR festival

Pobjednik drugog izdanja PIR 2 festivala je predstava “Debela” (14+), Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3562 pregleda pobjednik je drugog izdanja Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2.

Zahvalio bih svima na čestitkama. Festival se desio i mi smo pobijedili drugu godinu za redom i radujemo se. i nas je korona pogodila ali smo se trudili i za ovaj period smo uspjeli da iznesemo dvije predstave predstavu “Kad sam bio garav” i “Smrt gospodina Goluže” – kazao je Mihailo Nestorović, direktor Pozorišta mladih Novi Sad.

Drugo mjesto osvojila je predstava “Snežana i sedam patuljaka” (7+) Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda sa 547 lajkova i 5959 pregleda.

“Nestor je nesumnjivo pobjednik ovog festivala. Lično mislim da je potpuno svejedno ko je dobio prvu, ko drugu a ko treću nagradu. Na ovakvom festival je važno pojaviti se, vidjeti šta su kolege radile u drugim pozorištima, jer je ovo jedina prilika bila da odemo makar u pozorišni muzej. Snimljena predstava nije pozorište, to je dokument da je predstave bilo. Uživati u snimljenom pozorištu je dosta teško I mi smo na ovaj način vidjeli I ko je naša stalna publika koja je gledala predstave” – kazao je Igor Bojović, direktor Pozorišta Boško Buha iz Beograda

Treće mjesto, sa 345 lajkova i 7151 pregleda, osvojila je predstava Gradskog pozorišta Podgorica “Tri praseta”(3+).

Učesnici PIR 2 festivala bili su i Gradsko kazalište “Žar ptica” iz Zagreba sa predstavom “Mala sirena”(6+), Pozorište mladih Sarajevo “Bajka o bajkama”(7+), Dječje pozorište Subotica “Pustolovine Toma Sojera”(5+), Malo pozorište Duško Radović iz Beograda “Pepeljuga” (5+), Pozorište lutaka Pinokio iz Beograda sa predstavom “Bela griva”(7+) i Nikšićko pozorište sa predstavom “Kraljević i prosjak”(12+).

Festival PIR je nastao prošle godine u vrijeme totalnog zaključavanja država sa namjerom da vrijeme provedeno u kući ne bude prazno i dosadno. Predstavljao je zapravo poziv djeci i odraslima da posjete sva pozorišta koja su učestvovala (i ne samo njih) jer je doživljaj “živog” pozorišta nezamjenljiv. Pokazao je da su glumci i djeca pobijedili Koronu.

Ostavite komentar: