Lutkarstvo je duša pozorišta za djecu i mlade

Uživajte u porukama koje su odaslane sa raznih krajeva sveta danas - povodom Međunarodnog dana lutkarstva!

Lutka je naš prvi prijatelj, saborkinja, utjeha i čuvarka snova.
Lutka je dječije sredstvo komunikacije sa svijetom i dječiji poligon za vježbanje svih uloga koje će igrati u životu.
Lutka može biti bilo šta i može predstavljati bilo kog.
Lutkarstvo je duša pozorišta za djecu i mlade.
Čuvajmo dušu jer bez nje ne postojimo, isto kao što je lutka samo objekat dok joj umjetnici ne podare dušu.

Srećan Međunarodni dan lutkarstva!

Uživajte u porukama koje su odaslane sa raznih krajeva sveta danas – povodom Međunarodnog dana lutkarstva!

Poruka Odre Azul, generalne direktorke UNESCO-a:

„Od 2003. godine na inicijativu UNIME, Međunarodne lutkarske asocijacije, Svetski dan lutkarstva prilika je da se obeleži izuzetno bogata i drevna umetnost.
Veština suptilnih pokreta. Međusobno delovanje gesta i iluzije, senke i svetla. Majstorstvo kostima, forme i skulpture. Umetnost dramatizacije, preciznosti i simbolike. Tehnička virtuoznost i poezija. Lutkarska umetnost je univerzalna. To je savršena umetnost.
Da parafraziramo Pola Klodela, lutke su reči koje deluju. Lutke, kroz ovo stvarno pripovedanje, mogu tumačiti svakodnevicu jednako dobro kao što mogu oživeti bajke i priče iz davnina. Neprocenjiva manifestacija baštine, lutkarska umetnost – bilo da su lutke deo svečanog rituala ili postavljene u savremenoj pozadini – takođe sasvim savremena.
To potvrđuje i Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovečanstva koji do danas sadrži 12 različitih oblika ove umetnosti. Od kambodžanskog Sbek Thom do slovačkog i češkog pozorišta lutaka, svaki oblik predstavlja izuzetnu koncentraciju veštine i tradicije i zajedničko nasleđe koje se mora zaštititi.
Ova je predanost toliko važnija danas kada se ova krhka umetnost suočava s neviđenim izazovima.
Prvo i najvažnije, pandemija bolesti koronavirusa (COVID-19) podsetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka. Međutim, istovremeno je ugrozila i opstanak lutkarstva, otimajući nebrojenim lutkarima uslove u kojima se mogu baviti trgovinom, uskraćujući im često vrlo nestabilne prihode. Napori UNIME da finansijski podrži kulturne radnike u ovom sektoru neprocenjivi su i moraju biti široko podržani.
Međutim, izvan krize, umetnost lutkarstva suočava se s istim pretnjama kakve su i one s kojima se suočava kulturna raznolikost uopšte. A za ovu posebnu umetnost digitalna tranzicija kulturnog života je od posebne važnosti.
Stoga je u svrhu ocrtavanja vizije budućnosti i razmišljanja o načinima za prevladavanje krize prošlog aprila UNESCO pokrenuo globalni debatni pokret ResiliArt koji okuplja umetnike i profesionalce u kulturi kako bi razmislili o izazovima s kojima se taj sektor suočava. Zahvaljujući podršci UNIME, 2020. godine održano je više od 15 debata sa lutkarskim stručnjacima iz celog sveta. Sada moramo izvući pouke iz iskustva i pokrenuti se kolektivno kako bismo osigurali dalje postojanje i širenje ovog oblika umetnosti i osigurali da nas i dalje nadahnjuje.
Na Svetski dan lutkarstva, UNESCO odaje počast svima koji ovu drevnu umetnost održavaju na životu sa strašću i, u ovim čudnim vremenima, hrabrošću.“

Slovenski gledališki inštitut je zbral poslanice ob svetovnem dnevu lutk 2021!

Marija Đurić i Pavle Popović, glumci Gradskog Pozorišta Podgorica iz Crne Gore:

 

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT, iz Hrvatske:

Za kraj, video UNIMA Internationale, napravljen od snimaka pristiglih iz celog sveta na temu “What is your vision of the future?”:

 

Ostavite komentar: