Namig za gib

Publikacija, ki je nastala v okviru 11. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, katerega tema je bila ples-gib-telo, s poudarkom na sodobnih umetniških praksah, je zamišljen kot spodbuda za uvedbo inovativnih, gibalnih načinov dela v vrtce in šole. Ti lahko nadomestijo ali popestrijo klasične učne procese, otroke spodbudijo h gibanju in izražanju na gibalni, neverbalni  način. Letos pa se obeta nova izdaja publikacije!

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba – Namig za gib, je zamišljena kot spodbuda za gibalno ustvarjanje z otroki. Ponuja namige, ki naj spodbudijo otrokovo domišljijo, gibalno raziskovanje in izražanje. So tematsko različni in si sledijo po zahtevnosti. Primerni so za otroke od tretjega leta dalje, zgornje staroste meje pa ni.
Vsak namig se prične s pojasnilom, kakšen je njegov namen/cilj. Navedene so tudi specifične potrebščine, priporočena glasba ter medpredmetne povezave.

Sledi opis poteka dela. Uvod je namenjen prebujanju, ozaveščanju in sproščanju telesa. Osrednji del omogoča raziskovanje in oblikovanje različnih načinov gibanja v prostoru. Sledi zaključni del z refleksijo, v katerem otroci izrazijo svoje izkušnje in jih delijo drug z drugim. Učitelj pa tako dobi povratno informacijo za nadaljnje delo. V vsakem namigu so zato navedena potencialna vprašanja za evalvacijo, ki jih lahko učitelj zastavi otrokom in/ali sebi.

Otroci se veselijo ponavljanja in poglabljanja, zato zaključek vsakega namiga vsebuje predlog za potencialni razvoj in nadgradnjo opisanega.

V zbirki so navedeni tudi kratki življenjepisi avtoric vseh osmih namigov, njihovi kontaktni podatki na katerih so na voljo za dodatne informacije ter priporočena literatura za nadaljnje poglabljanje v sodobno plesno umetnost in ustvarjalni gib.

Zaplešite in se gibajte z nami!

Povezava do e-knjižice: Namig za gib

S klikom na: Namig za gib-pdf, si knjižico lahko prenesete na svoj računalnik.

Ostavite komentar: