“Orašar i Mišonja” – Premijera nove predstave LOFT-a

Premijera nove predstave "Orašar i Mišonja" Lutkarske organizacije koju fakat trebamo - LOFT, održat će se 17.11. u 19 sati u Centru mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, Zagreb.

 

ORAŠAR I MIŠONJA

 

Prema motivima E. T. A. Hoffmanna

Dob: od 6 godina nadalje

Trajanje 60 minuta

 

Dok sat otkucava dvanaestu uru,

oči prepoznaju stvari kakve nisu.

Između sna i jave, u mraku,

nekima se sklapaju vjeđe,

a neki se bude…

Nova božićna predstava UO LOFT-a “Orašar i Mišonja” puna je iznenađenja i nesvakidašnjih preokreta! U našoj verziji “Orašara” šećerleme i slatke bademe koje znamo iz planetarno popularnog baleta gricka nitko drugi nego Mišonja, sin čarobne mišje kraljice Mišogorke.

U ovoj lutkarsko-glumačkoj predstavi koja kombinira elemente kazališta predmeta, maske i storytellinga, vraćamo se originalnoj priči iz 19. stoljeća E.T.A. Hoffmana u kojoj glavni lik, djevojčica Marica, pod utjecajem priča koje je čula i svoje bujne mašte upada u svijet snova, lutaka, priča iz davnina. No, taj njezin svijet ne sastoji se samo od blještavih lampica i čokoladnog mirisa, već je malo pomaknut, izmješten – Marica kroz svoju bujnu maštu i snove vidi stvari drugačije no drugi. U njezinom svijetu božićni pokloni vode bitku protiv miševa iz tradicijskih priča, a obiteljski prijatelj kum Drosselmeier postaje čarobnjak, sveznajući pripovjedač, veliki um koji upravlja svemirom.

Granice sna i jave se brišu, priča postaje stvarnost, a stvarnost ulazi u priču, dok se kazališna i lutkarska magija miješaju s onom prazničnom, božićnom. Igra svjetla i sjene u ovom “Orašaru” stvara iluziju – onu koja nas pod okriljem noći i kazališta može obuzeti, začarati, oduševiti i zaprepastiti!

Režija: Morana Dolenc

Adaptacija i dramaturgija: Anja Pletikosa

Scenografija, kostimi i lutke : Irena Kraljić

Glazbena obrada, fotografija i video: Marko Delić

Oblikovanje rasvjete: Marinko Radočaj

 

Predstava je nastala u sklopu rezidencije Centra mladih Ribnjak u sezoni 2023/2024.

Rad LOFT-a podržava Zaklada Kultura nova

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.