Strukovna organizacija:

Dramski studio Prazan prostor

Mesto:

Podgorica, Crna Gora

Kontakt:

dsprazanprostor@gmail.com

O organizaciji:

PRAZAN PROSTOR je dramski studio koji se kroz kontinuirani pedagoški rad već dvadeset godina služi dramskim tehnikama kao alatkama razvoja ličnosti djece i mladih.

Studio je 2000. godine u Kotoru pokrenuo Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. U međuvremenu, studio se proširio na Podgoricu i Nikšić, a uz određene prekide funkcionisao je i u Budvi i Danilovgradu. Od 2015. godine, organizacija je registrovana kao nevladino udruženje (NVU). Pored prof. Pejakovića, predavači u dramskom studiju su još i: Marija Backović, psihološkinja; Slaviša Grubiša, glumac; Milivoje Lakić, producent; Mirko Radonjić, pozorišni reditelj; Minja Novaković, pozorišna rediteljka, Ilija Gajević, profesor književnosti i Pavle Prelević, glumac.

DS PRAZAN PROSTOR je stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađujemo kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevicom i situacijama iz realnog života. Tokom dvadeset godina postojanja, producirano je preko 50 predstava i javnih časova čiji su akteri djeca i mladi, a njih 3.000 edukovalo se u ovom studiju.

Rastući broj profesionalaca edukovanih u oblasti dramskih umjetnosti, te nedovoljan broj institucionalnih pozorišta, čini evidentnom potrebu za jačanjem nezavisne scene u Crnoj Gori, pa je DS PRAZAN PROSTOR od 2018. godine započeo i sa svojim profesionalnim produkcijama. Naša vizija je da budemo reprezentativni predstavnici nezavisne kulturne scene, a glavni cilj je osnivanje nezavisne pozorišne kuće u Podgorici, koja će biti prostor za promociju domaćih pozorišnih stvaraoca, za stručnu doedukaciju, za gostovanja nezavisnih trupa i pozorišta iz inostranstva, te prostor za razvoj pozorišne publike u Crnoj Gori.

Kao poseban cilj ističemo afirmaciju i promociju pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade, koje u crnogorskim okvirima ima podređen položaj, i pored neupitnog značaja koje ima u odgoju i životu djece. DS PRAZAN PROSTOR svojim aktivnostima i produkcijama radi na poboljšanju sveopšteg kvaliteta i insistira na uvođenju savremenih formi u predstavama za najmlađe, čime utičemo na razvoj novih generacija teatarske publike i unapređenje kvaliteta kulturnog života.

DS PRAZAN PROSTOR se kroz brojne projekte bavi socijalno angažovanim, dokumentarnim, te forum teatrom. Sa prepoznatljivim i uočljivim rezultatima, a u skladu sa idejom rasta i umrežavanja, možemo se pohvaliti brojnim i značajnim partnerstvima sa javnim ustanovama i organizacijama iz nevaldinog sektora, kako u zemlji tako i u regionu.

Još organizacija

Teatar mladih

Teatar Mladih je kao nevladina organizacija osnovan je 15.01.2001. godine na Cetinju. Cilj organizacije je zaštita interesa mladih dramskih umjetnika Crne Gore, pa je rad

Detajnije »

Emanat

Emanat je zavod za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti, ki deluje od leta 2006. Dejavnost razvijamo na treh področjih: produkciji, izobraževanju ter založništvu.

Detajnije »

Off Novi Sad

Organizacija Off Novi Sad je tokom 2018. i 2019. godine organizovala gostovanje nekoliko angažovanih predstava za decu i mlade u Novom Sadu i to uradila

Detajnije »

Studio Centar

Angažovani teatar za decu i mlade. Produkcija pozorišnih predstava sa mladima i za mlade, stvaranje prostora za okupljanje edukativnih predstava iz Srbije i regiona uz

Detajnije »