Počinju 53. Susreti profesionalnih lutkara Srbije

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ od 29. novembra do 2. decembra održaće se 53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Reč je o republičkoj manifestaciji gde učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije. Festival se svake godine održava u jednom od šest gradova koji imaju lutkarsku scenu. Susreti su jedan od esnafskih festivala u Srbiji, koji je zborište lutkarske umetnosti i svih profesionalaca koji se bave ovom vrstom umetnosti u našoj zemlji.

Na sceni „Pinokija“ svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone predstaviće Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište za decu i mlade Кragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“.

Festival je takmičarskog karaktera. Stručni žiri dodeljuje – sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaaciju lutaka i scenografije, nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju i gran pri nagradu.

Metamorfoze, Pozorište mladih Novi Sad

Pored takmičarskog biće i prateći program u okviru kojeg će se održati lutkarske radionice za decu a i za glumce koji imaju želju da usvoje nova znanja i veštine iz lutkarske umetnosti. Takođe, biće priređena i promocija monografije „Pola veka igre“, koja će obeležiti i prikazati rad Pozorišta lutaka „Pinokio“ od osnivanja 1972. godine, do danas. Poslednjeg dana, nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih predstavu će odigrati Dječje pozorište Republike Srpske.

Junak u tregerima, Dječije pozorište Republike Srpske
Promocija knjige “Bajkologija”, Jovana Carana

53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije organizuju se u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.