Poziv na SLET, Poziv za mlade!

Pozorište mladih Novi Sad u saradnji sa Fondacijom Novi Sad - Evropska prestonica kulture i lokalnim partnerima iz sektora kulture, sporta i obrazovanja, realizuje masovnu koreografsku predstavu u formi sleta, sa 500 mladih izvođača iz Novog Sada i zone 021, kao i studenata koji studiraju u Novom Sadu. Produkcija predstave je jedan od glavnih događaja u okviru programa Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture. Premijera je planirana za 01. septembar 2022. godine kao deo otvaranja programskog luka Kaleidoskop.

Pozivamo sve mlade od 15 do 30 godina, koji su zainteresovani da učestvuju kao izvođači i koautori u projektu, da se prijave na ovaj poziv. Nije potrebno da imate neke posebne umetničke veštine i kvalitete, osim zainteresovanosti i dostupnosti za saradnju. Prethodno iskustvo pevanja i plesa je poželjno ali nije obavezno. Predstava će biti sastavljena od govorenih tekstova, pevanja, plesa, igara.
Tema predstave je Alternativna istorija Evrope. Narativ predstave biće podeljen u 4 osnovna dela koja će raditi 4 međunarodna umetnička tima. Učesnice i učesnici projekta imaće priliku da sarađuju sa međunarodnim timom od 20 umetnika/ca iz Srbije, Nemačke, Holandije i Danske.
Produkcija je planirana u periodu od februara do septembra 2022. godine, sa pauzom od mesec dana tokom leta (jul-avgust). Obaveze izvođača biće organizovane tako da ne oduzimaju previše vremena i ne opterećuju druge redovne obaveze. U proseku će probe biti organizovane u 3 termina nedeljno, po 2-3 sata, kao vrsta treninga ili hobija.
Učešćem u ovom projektu mladi će imati priliku da se upoznaju i sarađuju sa vršnjacima i razviju veštine timskog rada kao i razne telesne i umetničke veštine, ali i da istraže i nauče interesantne priče o istoriji Evrope i Srbije. Učešće je bazirano na principu volontiranja, ali će mladima koji učestvuju biti omogućen besplatan ulaz nekim kulturnim događajima u okviru programa EPK 2022.
Posebno pozivamo i ohrabrujemo prijave mladih koji nisu bili u prilici da se bave slobodnim aktivnostima i neformalnim obrazovanjem.

LOKALNI TIM PODRŠKE MLADIMA:
Maja Grgić – rediteljka
Sonja Leštar – glumica
Gordana Oreščanin – koreografkinja
Dunja Huzjan – dirigentkinja
Ansambl Pozorišta mladih
UMETNIČKI TIM:

Karolina Spaić

Nakon studija klasičnog baleta i književnosti u Beogradu, završila je internacionalni pozorišni smer na univerzitetu u Utrehtu u Holandiji. Specijalizaciju je imala kroz program International School of Theatre Anthropology (ISTA). Radi kao rediteljka i producentkinja, ali i kao stručna savetnica u kulturnim fondovima u Holandiji.  U Amsterdamu je osnovala ZID teatar i međunarodni festival Exlorez.
Naima Baraka
Poreklom iz Maroka, ona je rođena i radi u Amsterdamu. Od malih nogu bavi se teatrom. Performerka, kik-bokserka, buto plesačica i urbana pripovedačica. Podučava mlade teatru, plesu i kik-boksu. Od 2017. godine intenzivno sarađuje sa ZID teatrom.
Elsebeth Banke
Studirala je dramaturgiju na univerzitetu u Danskoj. Radi kao rediteljka, glumica, producentkinja, profesorka. Radila je u Evropi, Aziji i Africi. Deo je Odin teatra iz Holstebra u Danskoj koji je osnovao Eugenio Barba.
Emili Lund
Studirala je teoriju kulture u Danskoj a savremeni ples u Meksiku. Radi kao plesačica, koreografkinja i producentkinja. Radi u Evropi i Meksiku. Sarađivala je sa plesnim kompanijama u Meksiku i Evropi, a trenutno sarađuje sa Odin teatrom iz Danske.
Sibylle Peters
Studirala je i doktorirala književnost, teroiju kulture i filozofiju na univerzitetu u Hamburgu. Predavala je i bila istraživačica na nekoliko univerziteta u Nemačkoj. Radi kao rediteljka i performerka i objavljuje knjige iz teorije kulture. Osnivačica je i umetnička direktorka istraživačkog teatra pri FUNDUS teatru u Hamburgu.
Sylvi Kretzschmar
Stidirala je primenjeno pozorište u Nemačkoj. U radu kombinuje elektronsku muziku, aktivizam, teatar i koreografiju. Završila je post-diplomske studije na programu Assemblies and Participation: Urban Publics and Performance. Deo je umetničkih grupa u Hamburgu, a trenutno živi i radi u Beču.
Andraš Urban
Studirao režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi kao reditelj autorskih projekata u Srbiji i regionu. Umetnički direktor pozorišta Kosztolanyi Dezso i međunarodnog festivala Desire station u Subotici. Dobitnik Sterijine nagrade.
Deneš Debrei
Studirao glumu na Akademiji u Novom Sadu, na kojoj je od 2011 profesor. Radio u Narodnom pozorištu u Subotici a zatim od 1989 sa Jozefom Nađom kao performer u Nacionalnom koreografskom centru u Orleanu u Francuskoj. Kao reditelj, filmski glumac i koreograf realizovao je puno regionalnih produkcija. Dobitnik je Sterijine nagrade za koreografiju.
Heni Varga
Od 15 godine radila u Narodnom pozorištu u Subotici. Studirala je Jacques Lecoq’s International School of Movement u Parizu. Od 1989 radio duo koreografije sa Denešom Debrei. Od 1995 godine sarađuje kao plesačica sa koreografom Jožefom Nađom i putuje po svetu sa predstavama. Od 1998 sarađuje sa rediteljem Andrašom Urbanom.
U SARADNJI SA:
Mattias Anton
Dizajner, vizuelni umetnik, scenograf i kostimograf iz Hamburga u Nemačkoj.
Monali Meher
Vizuelna umetnica indijskog porekla koja radi u Holandiji i Belgiji.
Laurien Schreuder
Muzičarka i kompozitorka iz Amsterdama. Radi u Evropi, Americi i Meksiku. Osnivačica i umetnička direktorka internacionalne muzičke i teatarske grupe Snowapple.
Bojan Đorđević
Muzički urednik iz Beograda. Osnivač i umetnički direktor festivala nove muzike RingRing i festivala muzike sveta Todo Mundo. Urednik emisije DISCO 3000 na Radio Beogradu.

Guido van Hengel

Istoričar, predavač i pisac iz Holandije. Ima iskustva u novinarstvu, komunikacijama, teatru, visokom obrazovanju i naučnim istraživanjima.
Za sve dodatne informacije možete pisati na sletns2022@gmail.com

Poziv je otvoren do 10.02.2022. do 24 časa.
Početak proba je planiran od 20. februara.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.