POZIV ZA PREDLOGE UČESNIKA U FORUMU MEĐUNARODNOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI, 2022. GODINE.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, u saradnji s Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, trinaeseti put organizuje MEĐUNARODNI FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE.

29. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU – SUBOTICA (18 – 23.septembar 2022.) i 13. FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE

Interkulturalnost kao model za sagledavanje mogućnosti unutar različitosti, naročito je značajna za pozorišnu umetnost, pre svega za pozorišnu umetnost za decu i mlade i u mnogome doprinosi kvalitetnom razvoju zajednice u celini.

Upoznavanje različitih kultura, umetnosti, religija, jezika i drugih vidova društvenog delovanja omogućava mladoj populaciji da brže napreduje i upoznaje svoje nove mogućnosti. Deca kao publika naročito rado prihvataju i usvajaju vrednosti koje su različite u odnosu na njima poznate i stoga ovaj vid rada u pozorištu za decu i mlade omogućava kvalitetno vreme provedeno u pozorištu i nova iskustva koja pomažu u sagledavanju svakodnevnih izazova.

13. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade na 29. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici sa posebnom pažnjom pristupa temi interkulturalnosti i njenim mogućnostima u razvoju zajednice. S obzirom da je u pozorišnim predstavama za decu veoma zastupljeno prisustvo različitih kultura: od izbora tema, pisaca do izbora reditelja i glumaca, i u tim predstavama deca neposredno učestvuju svojim spontanim reakcijama. Takođe, predstave često bivaju igrane na festivalima i izvan matičnog govornog područja i deca se sreću sa temama i jezicima koji nisu deo njihove sredine, ali u tim predstavama deca kao publika neposredno učestvuju, razumeju i prihvataju različitost. Stoga je posebno značajno posvetiti pažnju svim aspektima uticaja i dejstva fenomena interkulturalnosti na razvoj samog pozorišta za decu i mlade, na razvoj dece kao publike, kao i posredno na razvoj zajednice u celini.

Moguće teme i okviri:
– Interkulturalnost i pozorište za decu i mlade
– Interkulturalnost i inkulturalnost u pozorištu za decu i mlade
– Pozorište za decu i mlade i razvoj zajednice
– Interkulturalnost i izazovi zajednice
– Interkulturalnost i obrazovanje
– Interkulturalnost i drama u obrazovanju
– Interkulturalnost i porodica
– Pozorište za decu i mlade i izazovi u porodici
– Interkulturalnost i odrastanje
– Interkulturalnost i mobilnost
– Interkulturalnost i literatura
– Interkulturalnost i metodologija
– Interkulturalnost i nove tehnologije

Predstojeći 13. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici, za koji je planirano okupljanje učesnika iz više od 15 zemalja, svojim radom može postati mesto na kom je tema interkulturalnosti u pozorištu za decu i mlade upravo doprinela razvoju pozorišta ali i zajednice u celini.

Dr Marijana Prpa Fink

Pozivamo vas da svojim prisustvom i učešćem doprinesete uspehu ovog savetovanja koje će se održati u okviru 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (Srbija), tokom dva ili tri dana u periodu između 18. i 23. septembra 2022. godine.

Učesnici mogu da se opredele u kojoj sekciji žele da daju svoj doprinos i da pošalju svoje predloge u pisanoj formi (do 500 reči). Predloge je potrebno poslati do 15 aprila 2022. godine.

Autori prihvaćenih predloga biće obavešteni najkasnije do 01.maja 2022.godine!

Zvanični jezici Foruma su srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod.

Radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Od autora prihvaćenih predloga očekuje se da svoje integralne tekstove (2000-4000 reči) na engleskom ili srpskom jeziku dostave najkasnije do 31. januara 2023.

Molimo Vas da svoje radove šaljete na sledeću i-mejl adresu: lutfestsubotica@gmail.com ili običnom poštom na:

OTVORENI UNIVERZITET SUBOTICA
Međunarodni festival pozorišta za decu
TRG CARA JOVANA NENADA 15
24000 SUBOTICA
SRBIJA
Osoba za kontakt je Eva Zrnić – koordinator festivalskih programa

Učesnici skupa (koji budu odabrani da izlože svoje radove) biće gosti dvadeset devetog subotičkog Međunarodnog festivala pozorišta za decu u septembru 2022, sa obezbeđenim prevozom na relaciji aerodrom Beograd – Subotica – aerodrom Beograd (ukoliko učesnik dolazi avionom), besplatnim ulazom na sva festivalska događanja i pokrivenim troškovima boravka za vreme trajanja Foruma (hotel – pun pansion).

Sve potrebne informacije možete saznati i na sajtu festivala: https://www.lutfestsubotica.net

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.