Poziv za učešće mladih kostimografa i scenografa u programu ,,Demokratija i lutkarstvo”

Malo pozorište „Duško Radović“ poziva mlade scenografe i kostimografe da se prijave na konkurs za učešće u projektu „Demokratija i lutkarstvo“!

Malo pozorište Duško Radović poziva mlade scenografe i kostimografe da se prijave na konkurs za učešće u projektu „Demokratija i lutkarstvo“!

Projekat „Demokratija i lutkarstvo“ realizuje se uz podršku Erazmus+ programa Evropske Unije. Nosilac projekta je Lutkarsko pozorište Lilarum iz Beča, dok su ostali partneri – Malo pozorište „Duško Radović“ (Beograd), Osnovna škola „Ilija Birčanin“ (Beograd), Srednja škola Hainburger Straße (Beč), Zentrum polis – političko učenje u školi (Beč), Zadruga Zraven (Ravne na Koroškem), Srednja škola Ravne (Ravne na Koroškem), Keleti István Grundschule für Kunst und Kunsthochschule i ITERPLAY Hungary Egyesület (Budimpešta).

Kao deo aktivnosti u okviru projekta, u junu mesecu u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno će biti izvedena predstava u režiji Aleksandre Jelić, po tekstu Bogdana Španjevića koja će nastati kao rezultat dramskog procesa zajedničkog osmišljavanja sa učenicima 6. i 7. razreda Osnovne škole „Ilija Birčanin“.

Ovom prilikom Malo pozorište poziva sve zainteresovane da se prijave za osmišljavanje total dizajna predstave.

Koncept predstave je pozorišna simulacija video igre u kojoj deca – lutke, kao neka bića (ne nužno čovečuljci) grade svoj svet i kreiraju svoje društvo tokom predstave uključujući publiku da svojim stavovima i glasovima doprinese konačnom izgledu tog društva.
Vizuelni koncept predstave je video igrica u duhu pikseliziranih osmobitnih video igara. Likovi nisu definisani karakterom već imaju funkcije koje bi trebalo da se lako i brzo menjaju tokom igre (policajac, doktor, nastavnik, prodavac, školarac, političar…).
Kostimsko rešenje bi trebalo da bude modularno tako da specifičnosti lika budu nešto što će se lako aplicirati i menjati. Mogu dominirati različite boje ili jedna boja u različitim nijansama sa detaljima u drugim bojama. Kostim treba da omogućava detetu glumcu celovit preobražaj u lik iz igrice.
Scenografsko rešenje bi treblo da bude u istom pikseliziranom maniru sa mogućim modularnim kockama, različitih veličina/boja, lako sklopivih i rasklopivih. Moguće je smisliti i neko drugo rešenje za izgled scene u duhu koncepta i ideje. Kolor scenografskog rešenja treba da korespondira sa kostimskim rešenjem.

Za potrebe prijave na konkurs potrebno je uraditi idejne skice za:
– TRI LIKA minimum, karakteri po izboru – policajac, doktor, nastavnik, prodavac, školarac, političar, menadžer, vojnik, zemljoradnik
– IZGLED SCENE
– vizuelno rešenje plakata (opciono)
Prilikom izrade idejnog rešenja treba imati u vidu lako sklopive, lako prenosive i jeftinije materijale.
Pobednik/ca konkursa učestvovaće u realizaciji predstave u saradnji sa autorskom ekipom predstave i radionicama za izradu kostima, scene i rekvizite Malog pozorišta „Duško Radović“.
U okviru projekta predviđen je honorar za POBEDNIKA KONKURSA koji/a će takođe biti pomenut/a u svim štampanim i internet objavama projekta (plakat, program, mediji i društvene mreže).

Idejna rešenja, sa biografijom i kontaktom, možete poslati u jpg formatu na mejl jelena@malopozoriste.co.rs najkasnije do 05. marta 2022. godine.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.