Predstave za decu i mlade u selekciji 71. FPPV-a

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine (FPPV) u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu od 4. do 10. aprila biće prikazano devet predstava medju kojima i tri predstave za decu, saopštio je selektor Vlatko Ilić.

Na sednici Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine rečeno je da selektorski izbor uključuje predstave vojvodjanskih pozorišta kandidovane tokom prethodnih godinu dana.

U selekciji predstava za decu najstarije smotre pozorišta u zemlji  su:

“Pipi duga čarapa” Astrid Lindegren

režija: Veselin Bojdev, Dečje pozorište Subotica

Lutkarska predstava koja govori o neobičnoj devojčici i njenim avanturama.

“Dečak i mesec” po motivima pripovetke Branka Ćopića u dramatizaciji Željka Hubača

režija: Vjera Vidov, NP “Toša Jovanović” Zrenjanin

“Predstava „Dečak i Mesec” najprije govori o sukobu generacija, ali ne na eksplicitan i pojednostavljen način, već pre ukazujući gde se stare vrijednosti gube, kao i o današnjosti koja turbulentno prelazi u budućnost, ali koju stariji ljudi ne mogu pratiti, te se stoga drže  svoga starog, sigurnog vremena.

“Devojčica sa šibicama” po motivima bajke H. K. Andersena, autorki Sonje Petrović i Mine Petrić

režija: Sonja Petrović, Pozorište mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženje Sloboda nema cenu

„Devojčica sa šibicama“ je predstava o deci u pokretu. O deci kojoj je ulica dom. O deci u koju često ne želimo da gledamo. O njihovim bajkama. Predstava o detinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. „Devojčica sa šibicama“ je predstava za decu i roditelje, i bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo upravo mi.

U selekciji za odrasle su predstava na madjarskom “Živi pesak”, po motivima Otoa Tolnaija i Pala Petrika (režija: Kinga Mezei, NP Subotica), “Kus petlić” komad Aleksandra Popovića (režija: Milan Nešković, NP Subotica) “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić (koncept i režija: Sonja Petrović, SNP Novi Sad i Omladinska prestonica Evrope Novi Sad). “Tri sestre” po komadu Antona Pavloviča Čehova (režija: Zoltan Puškaš, Pozorište “Deže Kostolanji” Subotica), “Vitezovi Lake Male” (režija: Andraš Urban, Pozorište “Deže Kostolanji”) i “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa (režija: Jug Đorđević, NP Sombor).

 

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.