PREDSTAVA:

Jan Bibijan

Režija: Biserka Кolevska

Naziv organizacije: Pozorište za decu Kragujevac

Autorski tim i izvođači:

Po romanu Elina Pelina
Režija: Biserka Кolevska
Scenografija i kostim: Svila Veličkova
Muzika: Vasilen Valchanov
Кoreografija: Danijela Sagić
Prevod: Milica: Redžić-Vulević

Igraju:
Miloš Milovanović – Jan Bibijan
Darija Nešić – Fju
Dubravka Brkić – Ptica, Lijana, Majka
Petar Lukić – Đavo, Bačvar, Mirilaj
Milomir Rakić – Fijufinko, Pop, Magarac
Vladimir Đoković – Glavni Đavo, Učitelj, Magarac, Ljuljuk, Dečak
Nevena Brzaković – Đavolica, Ljuljuk, Dečak

Žanr:

Trajanje:

55 min.

Država:

Srbija

Grad:

Kragujevac

Uzrast:

6+

Opis predstave:

Elin Pelin, rođen kao Dimitar Ivanov Stojanov, (8. jul 1877. – 3. decembar 1949.) je poznati bugarski pisac, slavljen zbog svojih prikaza seoskog života.
Pelin je jedan od začetnika bugarske dečje književnosti, a smatra se da je njegov roman “Jan Bibijan” jedan od prvih naučnofantastičnih romana pisanih za decu.

Siže:
Neverovatni doživljaji jednog dečaka, Jana Bibijana, ostavljaju bez daha. Predstava sa puno neočekivanih obrta govori o nestašnom dečaku i njegovoj avanturi, o neobičnom prijateljstvu sa Pavolčićem Fjuom, o lepoj devojci koju je zli čarobnjak Mirilaj pretvorio u pticu, kao i o tajnama podzemnog sveta u kome vladaju ćavoli. Poučna priča o odrastanju, razumevanju i emocionalnom sazrevanju, podseća nas na nekoga koga sigurno poznajemo.

Reč reditelja:
Ako želite da vidite nešto zaista neobično i zanimljivo, nešto zbog čega ni na sekund nećete izgubiti pažnju, pogledajte predstavu “Jan Bibijan”. Videćete začaranu princezu, smešne patuljke, strašne ćavole, magarca koji pleše, a imaćete priliku da uživate u dobroj muzici i koreografiji. A, možda će se neka deca i prepoznati u tom simpatičnom, pomalo razmaženom i nadasve nestašnom dečaku.

Još predstava