Premijera predstave “DIVLJI KONJ” u Osjeku

Predstava "Divlji konj", Prosenjak Božidara i Tamare Kučinović premijerno će biti izvedena 16. marta u Dječijem kazalištu Branka Mihaljevića u Osjeku.


“Ne smiješ mrziti. Mržnja je ograda. Dižeš je radi neprijatelja, ali i tebi priječi da dođeš do cilja. Postoji oružje kojim se osvaja srce, a ne ubija. To oružje pobjeđuje srce iznutra. budi miran i ne boj se. Dlaka koju je nakostriješila mržnja izgladit će ljubav”
, ističe autor Božidar Prosenjak.

Predstava Divlji konj ima želju da odgovori na vječno pitanje: “Što trebam učiniti da budem sretan?”. Iz vizure Divljeg konja to je put koji nemilosrdno podrazumijeva oslobađanje od prošlosti. Bolna prošlost utjelovljena u gubitku oba roditelja, svojim krutim pipcima steže njegovo srce, čini ga nepristupačnim, nepovjerljivim i tvrdim. Tako uplašeno i bolno srce vrlo često kao svoje najbolje oružje protiv ponovne povrede koristi, ništa drugo, nego mržnju. Mržnju protiv okoline, Zakona, društva, mržnju protiv svega što se mrziti može. Stoga predstava “Divlji konj” pokušava osloboditi srce konja, konja kojeg zovu Divlji jer se u njegovo srce uvukao taj uporan neprijatelj, neprijatelj koji u svojoj želji da zaštiti, uništava sve što je vrijedno. Neprijatelj zvan mržnja. Roman o odrastanju “Divlji konj” , odrastanjem smatra upravo čin oslobađanja od tog tvrdokornog neprijatelja. Čin koji je moguć isključivo povratkom u predjele duše u kojima počiva nježnost. Nježnost personificirana u liku Gospodara uči njegovo stisnuto srce, da bude jednostavno, i time suštinski progovara o odnosu Čovjeka sa samim sobom. O odnosu Čovjeka s dijelom sebe koji je zaboravljen, odbačen, potisnut i ušutkan. O ljubavi.

U predstavi igraju: Gordan Marijanović, Areta Ćurković, Kristina Kovačević, Srđan Kovačević, Tena Milić Ljubić, Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić, Đorđe Dukić, Hana Havelka, Lucija Hrsan i Marlena Mršić kao i članice Baletnog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Dramatizacija i režija: Tamara Kučinović
Dramaturgija i asistentkinja rediteljke: Ivana Vukićević
Scenografija: Davor Molnar
Asistntkinje scenografa: Petra Mađarić i Aleksandra Vukićević
Kostimografija: Zdenka Lacina Pitlik
Asistentkinja kostimografkinje: Ana Perić
Scenski pokret: Tamara Kučinović i Maja Huber
Koreografija: Maja Huber
Muzika: Petar Eldar
Oblikovanje svetla: Tamara Kučinović i Igor Elek

 

 

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.