ROMEO I JULIJA u Malom pozorištu “Duško Radović”

Kultni Šekspirovi junaci, Romeo i Julija, ponovo će oživeti na sceni u istoimenoj predstavi za strednjoškolce, u novom rediteljskom čitanju i izrazu Stevana Bodrože, a premijera je zakazana 14. marta u Malom pozorištu “Duško Radović”.

Nova inscenacija jedne od najizvođenijih drama u svetu, zajedno sa predstavama „Bura“ i „San letnje noći“ zaokružuje Šekspirovu triologiju u “Dušku Radoviću”, i predstavlja svojevrstan kuriozitet u kulturnoj ponudi Beograda, a verovatno i šire, navodi se u saopštenju ove kuće.

“Vanvremenost ovog komada, njegova referentnost na različite epohe i generacije ljudi sadržana je u njegovim arhetipskim temama, a najbitnija tema je međugeneracijsko nepoverenje. Uverenje starijih generacija ili generacija roditelja da znaju šta je njihovom potomstvu potrebno i da stoga imaju pravo da potpuno kontrolišu živote mladih i nameću im svoje vrednosti – čest je izvor tragedija”, ističe se u najavi za premijeru “Romea i Julije”.

Malo pozorište „Duško Radović” je započelo rad na projektu „Romeo i Julija” u septembru 2021. godine. Ideja projekta je bila da se kroz interaktivan rad, srednjoškolci aktivno uključe u kreiranje sadržaja koji su im namenjeni, kao i da se podstaknu neke teme kojima se Šekspir upravo bavi u svojim delima, kao što je adolescentski suicid.

„Rad na ovakom projektu podrazumeva određenu odgovornost, jer se obraćamo mladoj publici. Velika je odgovornost nas odraslih da učinimo taj period odrastanja što manje bolnim i da im na neki način  pomognemo da naprave tranziciju ka odraslom dobu. Romeo i Julija u ovoj predstavi nisu tinejdžeri koji imaju pravu podršku svojih roditelja. Julija je mlada buntovnica koja ne pristaje da živi po pravilima i zbog toga ulaze u borbu koja se završava tragedijom.” ističe reditelj Stevan Bodroža.

Cilj predstave nije bila muzejska igra Šekspira niti pak njegova potpuna dekonstrukcija i modernizacija. U formi koja je skoro klasična, čuva se lepota Šekspirovog stiha, iako se ipak tragalo za modernim domenima.

“Osim što je priča o veoma tragičnoj ljubavi, „Romeo i Julija“ jeste i priča o nerazumevanju, o pogubnom nedostatku komunikacije i saosećanja, o otuđenosti i hladnoći, o nezajažljivoj mržnji, ambiciji i stremljenju ka moći i prevlasti. O pojavama čije su posledice često dalekosežnije i razornije od svake kuge, a čije su žrtve, bez izuzetka, svi.” kazala je dramaturškinja Marija Stojanović.

Pored radionica i debata sa učenicima škola, u okviru ovog projekta održana su i javna čitanja „Romeo i Julija“ i „Venera i Adonis“.

Glavne junake igraju Hana Beštić i Milan Zarić, a u glumačkoj ekipi su i Dušica Sinobad, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Кatarina Dimitrijević, Nikola Кerkez, Nenad Radović i Lazar Maksić.

Šekspirovo delo prevela je Jelisaveta Milojević, dramaturg je Marija Stojanović, a u autorskoj ekipi su i scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Milica Кolarić i koreograf Navzati К. Кeri.

Reprize premijere zakazane su 17. i 23. marta.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.