Sitnim koracima…

,,Korak po korak do čiste planete" je predstava koja nas je pre svega naučila da je važno da recikliramo – što je uprkos svim umetničkim i estetskim nedostacima ove predstave, ipak značajno.

Kritika predstave ,,Korak po korak do čiste planete”

Gradsko kazalište „Zorin dom“ (Karlovac/Hrvatska) Festivalu ekološkog pozorišta donelo je jednu istinski ekološku predstavu.

Foto: Jovana Semiz

Naime, njena je scenografija napravljena od reciklažnog materijala ili već nastala putem reciklaže, a njena je forma – forma časa na kom devojčica Ružica (Lovorka Trdin) uči dečaka Dina (Adro Damiš) pet koraka zaštite životne sredine kako bi se on priključio Ekoratnicima. ,,Korak po korak do čiste planete” je predstava (autorka Petra Cicvarić, reditelj Peđa Gvozdić) koju su autori namenili uzrastu 3+ i jedina predstava za tako malu decu na ovogodišnjem FEP-u.

Foto: Jovana Semiz

Verujem, da to pak ne znači da je preterano afektiranje u glumačkoj igri oboje mladih glumaca opravdano. Njihovo izvođenje ove predstave pokazuje nam da su oni, verovatno, igranje za najmlađe shvatili kao slobodu da se odreknu
mnogobrojnih mogućnosti za glumačko nijansiranje u okviru kreiranja likova. Ipak, nisu ovi mladi ljudi jedini (a ni najveći) krivci za to da ovo bude jedan od dominantnih utisaka o predstavi.

Foto: Jovana Semiz

Takođe, stiče se utisak da i sam tekst afirmiše stereotipe poput „dečaci vole plavu boju i fudbal“, a „devojčice su dobrice-štreberke koje nose naočare i kikice“ kao i da je suviše banalan u smislu izbora situacija naspram važnog i kompleksnog problema koji tretira.

Foto: Jovana Semiz

Sa druge strane, nije preterano ispunjen ni prostor koji je reditelj imao da eventualno nadogradi ili nadomesti nedostatke teksta. Interaktivnost koju predstava sadrži mogla je da bude sprovedena dosta veštije upravo zato što je to jedan od najvećih kvaliteta ove predstave.

,,Korak po korak do čiste planete” je predstava koja nas je pre svega naučila da je važno da recikliramo – što je uprkos svim umetničkim i estetskim nedostacima ove predstave, ipak značajno.

 

Utisci publike sa predstave ,,Korak po korak do čiste planete”

– Predstava mi je bila prelepa. Taman sam naučila sve korake lecikliranja. (Inženjerka menadžmenta, 32)

– Predstava mi se jako svidela, pogotovo gluma. Mislim da je reciklaža super i da svi treba da recikliramo. (Dete, 6)

Foto: Jovana Semiz

– Predstava mi je bila vrlo poučna i mislim da je edukativni deo kreativno predstavljen deci. Treba reciklirati da svet bude tanji. (Stomatološkinja, 41)

– Sjajna predstava. Najviše mi se dopala scena kada su se glumci igrali u dvorcu napravljenom od recikliranog kartona. Važno je reciklirati da bi očistili našu planetu da bi bila lepša. (Učenica, 7)

– Predstava je bila jako poučna, najviše mi se dopao deo kada su objašnjavali šta recikliramo u kojoj kanti, jer su se kante različite boje i u svaka predstavlja drugačiji materijal koji se reciklira. Reciklaža je bitna da bi svet bio mnogo bolji i da bi sve bilo mnogo lepše. (Učenik, 9)

Foto: Jovana Semiz

– Predstava je bila jako lepa, sve mi se dopalo. Treba da recikliramo da bi sačuvali našu zemlju i život na njoj. (Elena, 9)

– Predstava je bila odlična i prilagođena deci. Najupečatljivija mi je bila scenografija, jer je bila drugačija i sama po sebi predstavljala reciklažu. Važno je da recikliramo kako bi sačuvali ovo malo planete što nam je ostalo. (Studentkinja, 20)

Foto: Jovana Semiz

– Jako mi se dopala predstava, bila je zaista prelepa. Najviše mi se dopalo što su uključili i publiku i bili ljubazni prema nama. Reciklaža je važna da ne bi zagadili našu planetu. (Učenica, 12)

 

Utiske publike prikupila: Vanja Stepanović

Autorka naslovne fotografije: Jovana Semiz

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.