ŠUMSKE TAJNE I OSTALE PRIČE

U susret 64. Junskim programima Zmajevih dečjih igara od 4. do 24. juna zavirite u izložbu „Stvorenja čarobne šume” u galeriji „FORMA“ Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad. Formalno otvaranje izložbe je u petak 4. juna 2021. u 18 časova, uz prisustvo predstavnika ZDI i pridržavanje epidemioloških mera koje je propisala Vlade Republike Srbije.

U susret 64. Junskim programima Zmajevih dečjih igara od 4. do 24. juna zavirite u izložbu „Stvorenja čarobne šume” u galeriji „FORMA“ Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad.

Formalno otvaranje izložbe je u petak 4. juna 2021. u 18 časova, uz prisustvo predstavnika ZDI i pridržavanje epidemioloških mera koje je propisala Vlade Republike Srbije.

U našoj narodnoj, ali i savremenoj pripovedačkoj tradiciji, šuma je oduvek imala prizvuk mističnog i fantastičnog prebivališta čitavog panteona nestvarnih i čarobnih stvorenja koja su vekovima razbuktavala ljudsku maštu. Nastavljajući se na ovu liniju tradicije, od 4. do 20. juna 2021. godine, u Galeriji Forma, u Novom Sadu, traje izložba pod nazivom „Stvorenja čarobne šume“. I kako se iz samog naslova može naslutiti, ova postavka pred publiku stavlja lepezu fantastičnih likova skrivenih u jednom čarobnom svetu šume. Sa takvim, jasnim ciljem, okupljena je grupe ilustratora za decu iz Sekcije za grafički dizajn UPIDIV-a, koji su u ovom svojevrsnom fenomenološkom istraživanju na zadatu temu, tražili odgovor i na pitanje – koji su savremeni dometi ljudske mašte u svetu u kojem dominiraju nove tehnologije i novomedijska praksa?

Svojim promišljeno izvedenim ilustracijama, ova grupa autora pružila nam je uverenje da je sa evolucijom tehnologije i sama ljudska mašta evoluirala kao deo psihosocijalnog procesa razvoja čoveka. Evidentno tehnologija nije preuzela u potpunosti stvaranje kao proces, već je nešto ostalo i čoveku, a to je mašta kao najintimnji prostor svesti koji formiraju naše želje.

Mašine (nosioci digitalnih informacija, internet i aplikacije) same po sebi ne mogu da maštaju, već samo da uz postojanje određenih algoritama imitiraju (simuliraju) naše snove i stvaraju nasumične konceptualne veze. Ili jednostavno da budu oruđa u rukama jednog kreativca.

I upravo je ova izložba živi primer da su tradicionalni koncepti stvaranja, posebno ilustracije iz oblasti fantazije, još uvek živi i funkcionalni u savremeno tehnološki ustrojenom svetu.

A kako bi ova gore izrečena ideja sadržajno doprla i do najmlađe publike, u smislu očuvanja i razvoja ljudske osećajnosti, ali i estetskog ukusa, osmišljen je prateći program koji čini niz likovnih radionica za decu na temu kreiranja fantastičnih stvorenja iz šume.

Istaknimo na kraju, da se celokupni program odvija u saradnji UPIDIV-a sa Zmajevim dečjim igrama – za decu i njihov kreativni rast.

Autori: Milan M. Jagodinski, Dunja Branovački, Peškan Zoran, Dunja Đuragić, Lazar Satmari, Nenad S. Lazić

,,Створења чаробне шуме”

REČI SU DRVETA,
OD NJIH ŠUMA BIVA!
Ovogodišnji junski festival Zmajevih dečjih igara, planiran je od 21. do 27. juna u Novom Sadu i okolnim naseljima. Biće to nova prilika da deca i mladi uz podršku mentora predstave svoje umetničko stvaralaštvo i različite veštine i znanja.
Uz poštovanje mera i preporuka nadležnih službi, programska dešavanja će se odvijati na većem broju gradskih lokacija, najvećim delom na otvorenom.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.