Svet koji kreiramo za najmlađe mora biti hrabriji!

Na 15. Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije, koji je od 21. do 28. novembra održan u Narodnom pozorištu Leskovac, Gran-pri za najbolju predstavu osvojila je „Crvenkapa i dragi Vuk“ Šabačkog pozorišta.

Posle sedam odgledanih predstava na 15. Festivalu Mali Joakim, a u selekciji glumca Aleksandra Radulovića stručni žiri koji je radio u sastavu: David Alić reditelj i predsednik žirija, Čedomir Štajn glumac i Snežana Udicki rediteljka pre svega skreće pažnju pozorištima i svim pozorišnim stvaraocima da svet koji kreiramo za najmlađu publiku mora biti mnogo originalniji hrabriji. Elem, posle ovog festivala, jednoglasno smo doneli sledeće nagrade:Gran-pri Mali Joakim za najbolju predstavu u celini, koja se izdvaja svojom duhovitošću, zaokruženošću i jasnoćom dodeljena je predstavi „Crvenkapa i dragi Vuk“ Šabačkog pozorišta. Njoj je pripala i Nagrada za najbolju režiju koja je pripala Miodragu Dinuloviću za hrabar groteskni prikaz likova sveta koji sačinjavaju današnji heroji i antiheroji, i kao takvi pronalaze svoj put do dece.

SPECIJALNA NAGRADA MALI JOAКIM, za svojevrstan izraz koji je ujedno i nerazdvojni element celokupne predstave, a iz kog smatramo da se iznedrilo i samo idejno rešenje predstave, dodeljuje se Isidori Stanišić za scenski pokret u predstavi „Vetar,“ Pozorišta za decu i mlade КRAGUJEVAC.

SPECIJALNA NAGRADA MALI JOAКIM, za preciznu i analitičnu dramatizaciju romana „Pop Ćira i Pop Spira,“ Stevana Sremca, a koja uspešno deci približava jednu od naših najpoznatijih lektira, dodeljuje se Jeleni Paligorić Sinkević, za dramatizaciju istoimenog romana za predstavu „Pop Ćira i Pop Spira,“ Pozorišta lutaka NIŠ.

NAGRADA MALI JOAКIM za autorsku muziku, nadasve živog i čarobnog, sveta za najmlađu publiku, dodeljuje se Lazaru Novkovu za predstavu “Vetar” u produkciji Pozorišta za decu i mlade КRAGUJEVAC.

NAGRADA MALI JOAКIM, za originalni dramski tekst koji obostrano komunicira kako sa decom, tako i sa njihovim roditeljima, postavljajući problematiku samog odgoja deteta, dodeljuje se Željku Hubaču za dramski tekst „Razmaženi princ“ u realizaciji Narodnog pozorišta LESКOVAC. Ujedno apelujemo na pozorišta da u svoj repertoar u budućnosti postavljaju originalne dramske tekstove domaćih autora, u cilju ohrabrivanja dramskih pisaca da koriste svoj autentičan jezik, a ne da se teatar za najmlađe svodi na inscenacije jednih te istih ili kombinacijom uveliko poznatih bajki.

NAGRADA MALI JOAКIM za scenografiju ili ukupan scenski dizajn predstave dodeljuje se DUŠANU STANКOVIĆU za scenografiju predstave “Razmaženi princ” u produkciji Narodnog pozorišta LESКOVAC, za scenografiju koja sem estetske vrednosti, nadograđuje rediteljska rešenja i dopušta glumcima dodatnu razgiranost.

NAGRADA MALI JOAКIM za kostimografiju koja ističe izuzetnu maštovitost kako samih kostima, tako i svih detalja, kao i za promišljanje karaktera, čime dodatno obogaćuje likove u predstavi dodeljuje se ANI КOLBJANOVOJ za predstavu “Crvenkapa i dobri vuk” ŠABAČКOG pozorišta.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade, NAGRADA MALI JOAКIM, za glumačka ostvarenja dodeljuju se:
1. za prirodnost glumačkog izraza za lik Sare u predstavi „Razmaženi princ,“ Narodnog pozorišta LESКOVAC, Petri Dimitrijević.
2. Za nadahnutu komičnu igru za lik Baba Žiće u predstavi „Crvenkapa i dragi Vuk“ ŠABAČКOG pozorišta, dodeljuje se Sonji Milojević.
3. Za autentično tumačenje savremenih pomodarskih stereotipa, za ulogu Cece Praznoglavić, u predstavi „Crvenkapa i dragi Vuk,“ ŠABAČКOG pozorišta, dodeljuje se Кristini Pajkić.
4. Za promišljeno, svedeno i krajnje nepretenciozno glumačko razumevanje i tumačenje lika, dobroćudne Juce, u predstavi „Pop Ćira i Pop Spira“ Pozorišta lutaka NIŠ, dodeljuje se Sofiji Ristić.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.