„Tihi dečak“ na tronu 28. FEP-a

"Nagrade 28. FEP-a", foto: FEP
Završen je 28. Festival ekološkog pozorišta FEP, a mi vam donosimo nagrade, obrazloženja žirija i ocene publike

Nagrada „Dobro drvo“ stručnog žirija za najbolju predstavu u celosti – Tihi dečak Pozoriste za decu Kragujevac (Srbija)

Nagrada „Dobro drvo“ dečijeg žirija za predstavu najbližu deci – Tihi dečak Pozorište za decu (Kragujevac, Srbija)

Nagrada „Dobro drvo“ za najbolju predstavu po oceni publike – Astronauti Umjetnička organizacija SHOOMA (Bjelovar, Hrvatska)

SPECIJALNE NAGRADE:

Za inovativnost u pozorištu – autorski i izvođački tim Mogućnost zabavljanja kod ptica Bitef Teatar (Beograd, Srbija) – Autorski tim: Tijana Grumić, Nikola Isaković, Jovana Matić, Ema Pavlović, Stevan Golubović, Maša Tadić, Momčilo Vujović; Izvođači/lutkari: Mladen Milojković, Danilo Brakočević, Ana Milosavljević

Za senzibilnost u interaktivnosti – Astronauti, Umjetničke organizacije Shooma (Bjelovar, Hrvatska)

Glumačko ostvarenje – Zrinki Kušević za izvedbu u I Cyrano i djevojčica, koprodukcija Teatra Poco Loco (Zagreb, Hrvatska) i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska)

OBRAZLOŽENJE STRUČNOG ŽIRIJA

(Maša Avramović, pedagoškinja i aktivistkinja za dečija prava, pedagoškinja i aktivistkinja za dečija prava, Duško Mazalica, glumac i umetnički driektor Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Jovana Rakić, koreografkinja i plesna pedagoškinja)

Tihi dečak

Kretanje je promena, stalna promena u nama i oko nas. Trčanje, disanje, igranje, pričanje, prepuštanje, prelamanje, kidanje, povezivanje, nastavljanje….

Trenutak koji menja sve. Trenutak u kojem sva kretanja staju i menjaju svoj tok u nepovrat i novo stvaranje, stvaranje novog jezika, novog povezivanja i  razmene, novog okruženja i novog sebe.

Svedenost u izražavanju glumaca koji svoju igru donose kao sjajan tim, doprinosi imaginaciji koja nas nosi kroz celu predstavu. Jednostavnost i preciznost redateljskog i dramaturškog postupka, scenografski stavljenog u okvir rama za sliku jedne porodice, a zatim tragičnog događaja, doprineli su da predstava Tihi dečak usmjeri pažnju publike na kretanje po različitim prostorima unutar priče. Kako radnja predstave odmiče glavni junak priče, dječak Vuk, dolazi do tavana na kojem usled pucnja gubi sluh. Od tog trenutka dešava se kretanje preko katarze koje poput metka pogađa dušu svakog u publici i opominje na opasnost rukovanja oružjem.

Život je u našim rukama, a ruke pričaju ovu priču, postaju drveće i ljudi i ptice, postaju gnezdo i kuća. Ipak one mogu uzeti i pušku i zaustaviti kretanje.

U ovom svetu u kom ima sve manje prilika da se povežemo sa sobom i osetimo naša unutrašnja kretanja.

Mogućnost zabavljanja kod ptica ili kako o humanosti u posthumanizmu

Predstava „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ iznosi pred publiku neskrivenu sumnju u opstanak čovečanstva, jer vreme je isteklo – pitanje je samo da li za nas ima prostora na nekom ostrvu ili nekoj drugoj planeti?  Tekst  nas vodi kroz otuđenje sveta od bogova sunca i zemlje do hiperprodukcije mesa,  a pronađen je negde na otpadu, skeniran od strane robota usisivača i prepričavan zajedno sa drugim recikliranim robotizovanim aparatima – automobilčićem, dronovima, testerom, kasetofonom i drugim otpadom naše civilizacije.

Roboti precizno i maestralno izvode svoje kretanje, svoj ples, kroz koji nam dočaravaju  odnose i emocije tako jasno da pomislimo da ih je neko programirao i ostavio tu za nas. Toliko dobro lutkari glumci izvode ovu predstavu. Uz nesumnjivo sjajno vođstvo reditelja i cele autorske ekipe, oni briljiraju, bez da su se pojavili na sceni, pa skoro možemo  da se zapitamo Da li je lutkar samo čovek? Ili možda čovek sa robotskom rukom?  Nadčovek svakako jeste.

Inovativnost ove predstave jednako je prisutna kako u biocentričnosti teksta, režiji predmeta, dizajnu scene, nalaženju nove svrhe odbačenim predmetima i sjajnom izvođenju mladih glumaca.

"Mogućnost zabavljanja kod ptica", foto: Promo
“Mogućnost zabavljanja kod ptica”, foto: Promo

Astronauti

Kada nas kapetanica Buga i izviđačica Irma povedu na svoje putovanje kroz galaksiju, ne očekujemo tako životnu, taktilnu i nadahnjujuću avanturu. Sa planete na planetu putevi su različiti, kao i ono što nas tamo očekuje,  jer neke planete su nam poznate a neke su potpuno nove,   kao planeta uspavanog slona ili lepljiva planeta.

U minimalno osmišljenom prostoru građenje narativa i sa njim naše mašte, stvara fantastične prizore i osećaje pomoću kojih se krećemo dalje. Nepretenciozna, prirodna i osećajna, ova predstava koristi pokret i kontakt (fizički i metaforički) kako bi odvela publiku u galaksiju i dalje.

Zadivljuje lakoća sa kojom izvođači ove predstave ulaze u interakciju sa decom, gradeći siguran prostor za susret, istraživanje pokreta, mašte i čulnog doživljaja kao i saigru sa drugima.

I Cyrano i djevojčica

Priča koja spaja unutrašnje kretanje – odrastanja, zaljubljivanja i preispitivanja identiteta  i ono geografsko kretanje i promene kao što je selidba i sticanje novih prijatelja,  otelotvorena je u priči jedne  Jele, koja svoja sećanja iz detinjstva nosi sa sobom, baš kao što  puž ovogodišnjeg FEP-a nosi svoju kućicu.

Glumica Zrinka Kušević vješto dočarava cijelu priču igrajući više likova. Sjajnim prelazima iz lika u lik, blago karikirajući pojedine likove iz ugla Jele,  Zrinka maestralno vodi priču i diktira dinamiku predstave. Preciznim dramskim pauzama nas uvodi u pomiješana  osjećanja Jele i na taj način postavlja pitanje “Je li moguće razumjeti ljubav u dečijim godinama?” Zrinka nam dočarava kompleksnost Siranove komunikacije i unutrašnje kretanje koje je iskreno i otvoreno. Ako dozvolimo sebi da ostanemo sa svojim osećanjima i  sećanjima, shvatićemo da umetnost ima moć da nas iznova i iznova povezuje sa čistotom ljubavi u svim uzrastima.

OBRAZLOŽENJE DEČIJEG ŽIRIJA

Svi pokreti prstiju i ruku glumaca dočarali su nam svet dečaka Vuka, njihove lutke deluju realističnije od pravih lutaka koje smo gledali u drugim predstavama.

Divno je što je znakovni jezik osoba sa oštećenim sluhom poslužio kao inspiracija za celu predstavu.

Najvažnije je to da bi neko ko ima problema sa sluhom razumeo ovu predstavu od početka do kraja. U tome je moć ove predstave i pozorišta, uopšte.

OCENE PUBLIKE

Astronauti – 5,00

Tihi dečak – 4,93

Metamorfoze – 4,92

Odjeci slavlja – 4,88

Divljožder – 4,87

Crno jagnje – 4,85

I Cyrano i djevojčica – 4,83

Mogućnost zabavljanja kod ptica – 4,60

DIVOVI_plastični pejzaži – 3,96

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.