V Ljubljani bo potekal 2. Vikend neodvisnega gledališča

V Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani bo med 28. 9. in 1. 10. potekal drugi festival »Vikend neodvisnega gledališča« - VNGL. Letošnja izdaja prinaša enajst lutkovnih predstav za otroke in odrasle, ki so nastale v produkciji nevladnih gledališč iz cele Slovenije.

Festival je nastal leta 2022 v želji združiti in revitalizirati slovensko neodvisno lutkovno sceno. Slovenska neinstitucionalna lutkovna gledališča so že nekaj let v zatonu, padla je tako kvaliteta kot kvantiteta predstav. Zaradi skromnejših sredstev in omejenih produkcijskih zmožnosti se po obsegu produkcije ne morejo primerjati z obema slovenskima institucionalnima gledališčema, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Lutkovnim gledališčem Maribor. V zadnjih letih so bila tudi vse bolj izključena iz rednega preglednega festivala Bienala lutkovnih ustvarjalcev. Letošnji Bienale je sicer prinesel spremembo, saj sta med šestimi izbranimi predstavami tekmovalnega programu dve nastali v neodvisni produkciji: Ves svet je marmelada, ki se predstavlja tudi na letošnjem VNGL in Under Costruction, ki je prejela grand prix za najboljšo uprizoritev festivala, nagrado za igro in animacijo ter nagrado za izvirno dramsko predlogo in avtorski koncept.

 

Festival VNGL po besedah organizatorjev zapolnjuje omenjeno vrzel Bienala lutkovnih ustvarjalcev in ponuja vpogled v dogajanje med nevladnimi lutkarji. Poteka V Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani, ki je neodvisni center za lutkovne in interaktivne predstave za otroke, s svojo dvorano pa ponuja produkcijske pogoje za izvedbo manjših predstav.

 

Na lanskem prvem VNGL se je predstavilo šest predstav sedmih producentov, v letošnji ediciji pa je festival program razširjen tudi s spremljevalnimi dogodki – okroglo mizo o stanju neodvisnih lutkovnih gledališč v Sloveniji, druženji lutkarjev in zaključnim koncertom. Poskrbeli so tudi za predstavitev nevladnih lutkovnih gledališč s povabilom tujih selektorjem.

 

Na festivalu se bodo predstavila gledališča: LG Tri in LS Bobek (Grdi raček), Gledališče Uš in Društvo MismoNismo (Prigoda s kontrabasom), LG Fru-Fru (Mamin zmaj), LG Lalanit in Gledališče za Luno (Deklica in kapitan), Gledališče Matita (Kuharica Micka), Društvo lutkovnih ustvarjalcev (Gozdovilimo!), Lea Menard in KUD Baobab (Čebula), ŠKUC Gledališče (Štorkljica Minca Binca dobi bratca), Moment/GT22 (Via Matti/Ulica norcev), Gledališče Zapik (Rdeča Kapica) in Pripovedno gledališče gdč. Bazilike (Ves svet je marmelada).

Podroben program je objavljen na spletni strani Hiše otrok in umetnosti.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.