VELIKANI _ plastične krajine

Plesno - vizualna uprizoritev VELIKANI _ plastične krajine bo imela kranjsko premiero 13.8.2021 ob 18h v tretjem nadstropju legendarnega arhitekturnega objekta veleblagovnice Globus. Uprizoritev je del zaključka mednarodnega Fesitvala tekstilne umetnosti Bien 2021, v jeseni pa bo imela ljubljansko odrsko premierno uprizoritev v Hiši otrok in umetnosti.

Spoznajte velikane plastične krajine – človeka, oblak in ledeno goro ter kako imajo naša dejanja posledice v prihodnosti na drugem koncu planeta preko relacije vzroka in učinka – teorije Metujevega učinka. Velikani so metafore za zavedno in nezavedno delovanje človeka (kaj iniciiramo, kako to razvijemo skozi proces ozaveščanja). Preko poetične plesno-vizualne zgodbe bomo aplicirali naša dejanja – kako odvržen odpadek pripomore k lomljenju ledene gor, podnebnim spremembam ali k nastanku otokov plastike v oceanu. Velikani so “sešiti” iz recikliranih plastičnih vrečk. 

Uprizoritev je primerna za odrasle in otroke, je ekolško kritična in trajnostno naravnana.

Začetki projekta segajo v avtorsko delo koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin z umetniško študijo Net in Work v Frankfurtu v Nemčiji (2011-2014), leta 2020 je razvila plesno instalacijo s slušalkami ICEBERG_the giant v javnem prostoru – ki je bila del Festivala UKREP ter Festivala Reciklart v Ljubljani; v Kranju pa v okviru festivalov Kalejdoskop in BIEN Kranj. Projekt VELIKANI _ plastične krajine, po konceptu reciklaže idej, črpa navdih iz prej že mednarodno prepoznanih projektih, ki za najmlajše in ostale generacije gradijo interdisciplinarna umetniške prakse. V predstavi soustvarja in pleše, plesalka in pedagoginja Špela Premelč, avtorsko glasbo podpisuje tandem Drejc Pogačnik in Sašo Tepina, risano animacijo pa prispeva ilustrator in ustvarjalec računalniških igric Martin Mejak. 

 

 

Kolofon:

________________________________

koncept + koreografija + režija: Ajda Tomazin

soustvarjanje in ples: Špela Premelč

avtorska glasba: Drejc Pogačnik, Sašo Tepina

animacija: Martin Mejak

video: Črt Štrubelj

fotografija: Mirta Zajc

pomoč pri izdelavi scenskih elemntov: Gall Močnik

svetovanje in oblikovanje svetlobe: Anže Virant

Hvala: Zala Orel, Neža Mlakar, Jasmina Založnik, Polona Tomazin, Goce Najdenov, Jernej Jenko.

produkcija: Ajda Tomazin, ODPRTI PREDALI, zavod za sodobne inetredisciplinarne procese Kranj s podporo Mestne občine Kranj

koprodukcija: Hiša otrok in umetnosti Ljubljana, Zavod Carnica (Layerjeva hiša)

 

Ostavite komentar: