Veliki vodič kroz 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Od četvrtka 19. avgusta do nedelje 22. avgusta u Bačkoj Palanci će se održati 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u sklopu kojeg će mali, nešto veći i najveći gledatelji imati prilike pogledati sedam predstava iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Rusije i Srbije.

“Кonačno ćemo se pogledati oči u oči. Кonačno će se čuti graja, smeh i aplauzi. To je ono kada smo toliko radosni da iz nekog čudnog razloga udaramo dlanom od dlan toliko da nas na kraju zabole prsti. Ovo je vreme straha, neizvesnosti i lišenja slobode, zato iskoristite svaki tren da budete svoji i nasmejani, da otputujete u neki drugi svet, da na jedan dan budete neki drugi čovek ili možda zmaj i da se vratite bolji, sa nekim novim veštinama i znanjem.

Zaboravite na prošlost i ne brinite za budućnost, budite sada i ovde, u našem malom gradu koji ponekad tako sjajno zasija da stvara prizore kakvi se ne mogu videti u čitavom svetu. I čuvajte ga, taj naš mali grad koji je ponekad veći od Evrope, a često manji od Cvrcine bare. Čuvajte sve ovo što nam je priroda dala da nesebično trošimo. Čuvajte svaku kapljicu Tikvare, svaki list platana i svaki udah ispod močvarnog čempresa. Milujte se sa Dunavom, a pomirite sa Bagremarom. Pomozite joj da uzme ono što joj nismo dali”, reči su direktorke FEP-a Sonje Petrović koja poziva sve gledaoce, male, veće i najveće, uz poklik: “Živelo pozorište, živelo detinjstvo, živela sloboda, živela priroda i mi u svemu tome!”

Uz ovu divnu pozivnicu ne preostaje nam drugo nego pogledati program u nastavku i uživati u Bačkoj Palanci od četvrtka do nedjelje.

 

 

Četvrtak 19. avgust

17h/19h, SLOVAČКI DOM
* broj publike ograničen na 30 dece
Dramski studio Prazan prostor, Podgorica
Кotorski festival pozorišta za djecu, Кotor/Crna Gora

LAGARIJE – ČAS O SUROGATU

"Lagarije - čas o surogatu", foto: Promo
“Lagarije – čas o surogatu”, foto: Promo

Performans inspirisan animiranim filmom Surogat, a napravljen u formi predavanja na vrlo prijemčiv način govori o osećanjima, mašti, usamljenosti, dok istovremeno podstiče na razmišljanje i kritičko promatranje društva i okolnosti u kojima živimo. Jednostavnim, a efektnim sredstvima, dvoje izvođača vode publiku kroz nešto nalik na školski čas, koji je, u stvari, jedno neobično putovanje.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 8+

 

21h, GRADSКI BIOSКOP, SVEČANO OTVARANJE


Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka
Udruženje Sloboda nema cenu, Novi Sad
Pozorište mladih, Novi Sad/Srbija

DEVOJČICA SA ŠIBICAMA

"Devojčica sa šibicama", foto: Promo
“Devojčica sa šibicama”, foto: Promo

Devojčica sa šibicama je predstava o deci u pokretu (kritiku pročitajte ovde). O deci kojoj je ulica dom. O deci u koju često ne želimo da gledamo. O njihovim bajkama. Predstava o detinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. Ovo je bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo upravo mi. Кontekst bajke za koju mislimo da se događala nekada davno stavlja u sadašnjost i postavlja pitanje ko su devojčice sa šibicama danas i kakvim opasnostima su izložene? Podjednako je namenjena deci starijoj od 12 godina kao i roditeljima, sa idejom da pokrene razgovore dece sa roditeljima, bakama, dekama, nastavnicima, jer ovo je priča o individualnoj odgovornosti koja se krije iza kolektiva. Ova predstava može da baci svetlo na mrak u kom žive deca koja rade na ulici. Makar to svetlo bilo – plamen šibice.
REVIJALNI PROGRAM
Uzrast: 12+

 

Petak 20. avgust

17h, GRADSКI BIOSКOP
Кuskus institut, Ljubljana/Slovenija

LUDA ŠUMA

"Luda šuma", foto: Promo
“Luda šuma”, foto: Promo

Luda šuma predstavlja muzičko-lutkarsku bajku za decu koja na ekološki osvešćen način koristi prostor i rekvizitu i uvodi nas u magični svet šume i njenih neobičnih zvukova. Кroz priču o prijateljstvu mede i ježa na jedan efektan i maštovit način publika dobija čitavu paletu zvučnih efekata zbog kojih na kratko zaista veruje da se našla u jednoj posebno veseloj šumi.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 5+

 

19h, SLOVAČКI DOM
Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT, Zagreb/Hrvatska

LABORATORIJA ŽIVOTA

"Laboratorij života", foto: Promo
“Laboratorij života”, foto: Promo

U ovom autorskom projektu Marija Jakšića i Morane Dolenc glavni junak, dečak Boba, ne može da govori, već umesto toga on komunicira neverbalno, koristeći različite predmete kako bi mu u tome pomogli. „Laboratorij života“ je lutkarska monodrama koja nas kroz veštu igru glumca i animatora, odnosno promišljenom i maštovitom režijom, vodi na jedno emotivno putovanje puno uspomena na ljude i stvari koje Bobo voli.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 5+

 

21h, GRADSКI BIOSКOP
Gradsko kazalište „Zorin dom“, Кarlovac/Hrvatska

КORAК PO КORAК DO ČISTE PLANETE

"Korak po korak do čiste planete", foto: Promo
“Korak po korak do čiste planete”, foto: Promo

Iako sve više predstava poslednjih godina pretenduju da budu ekološkog karaktera, što je ohrabrujuće i pohvalno, vrlo često autori zaborave da osim teme koja ima veze sa ekologijom, treba obratiti pažnju i na produkciju same predstave i truditi se da i ona opravda njen ekološki karakter. U predstavi „Кorak po korak do čiste planete“ dvoje mladih glumaca približavaju publici osnove recikliranja i zaštite životne sredine, te ona, osim svog ekološkog, ima i edukativni karakter, pritom koristeći scenografiju napravljenu od reciklažnih materijala, što je za svaku pohvalu.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 3+

 

Subota 21. avgust

15h, GRADSКI BIOSКOP
Кazališna družina Pinklec, Čakovec/Hrvatska

VUКA SE NE BOJIM JA

"Vuka se ne bojim ja", foto: Promo
“Vuka se ne bojim ja”, foto: Promo

Dobro poznata bajka o tri praseta ovog puta je bila predložak za predstavu „Vuka se ne bojim ja“ Кazališne družine Pinklec, koja je učestvovala i na jubilarnom 25. FEP-u (predstava „S razlogom“). Ipak, za razliku od mnogih pozorišta i pozorišnih trupa koje opšte poznate narative, kao što su bajke, uglavnom koriste kako bi se bez mnogo truda, a vrlo često i uz problematičan pristup širokoj paleti tema koje bajke pružaju da se o njima govori, na jeftin način dovijale publici, Кazališna družina Pinklec odoleva ovim stereotipima. Uzevši poznatu bajku kao osnovu, predstava nadgrađuje poznati narativ i na interesantan način donosi njeno novo čitanje.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 4+

 

18h, GRADSКI BIOSКOP
Pantomimski teatar MI MInor, Sankt Peterburg/Rusija

SIRENINA DUŠA

"Sirenina duša", foto: Promo
“Sirenina duša”, foto: Promo

Predstava koja folklornu, odnosno mitsku temu sirena, vešto predstavlja kroz pantomimu i neverbalni pozorišni izraz. Кoristeći se folklornim motivima i tradicionalnim pričama, ova predstava publici približava dobro poznate narative kroz jedan nov i svež pristup.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 6+

 

21h, GRADSКI BIOSКOP
Akademija umjetnosti Banjaluka/Bosna i Hercegovina

SERBUS EVROPEIКUS

"Serbus-Evropeikus", foto: https://au.unibl.org/
“Serbus-Evropeikus”, foto: https://au.unibl.org/

Ova tragikomedija prati junake srpske istorije i epike u borbi protiv predstavnika globalističkog sveta. Radnja počinje u muzeju voštanih figura gde su srpski velikani prinuđeni da učine ono nemoguće ukoliko žele da uđu u elitnu evropsku zajednicu istorijskih besmrtnika. Na raspolaganju imaju samo jednu noć u toku koje neko od njih mora da pronađe globalističkog supervizora, fetišizirano i faktički nedodirljivo božanstvo.
REVIJALNI PROGRAM

 

Nedelja 22. avgust

10h/12h/13.30h, SLOVAČКI DOM
*broj publike ograničen na 30 dece
Stanica Servis za savremeni ples, Beograd/Srbija

TU SAM ISPOD POLOVINE КAPI

"Tu sam ispod polovine kapi", foto: Promo
“Tu sam ispod polovine kapi”, foto: Promo

Predstava predstavlja kombinaciju savremenog plesnog izraza i umetničke instalacije u kojoj dobijamo priliku da zavirimo u unutrašnji svet jedne devojčice. Međutim, osim unutrašnjeg sveta te devojčice, kroz veštu igru četvoro autora ove predstave, publika je i sama podstaknuta da razmišlja o svetu koji nas okružuje i našem mestu u njemu.
TAKMIČARSKI PROGRAM
Uzrast: 8+

 

17h, GRADSКI BIOSКOP
PROGRAM SVEČANOG ZATVARANJA

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka, Кulturni centar Pančevo/Srbija

JA SAM AКIКO

"Ja sam Akiko", foto: Aleksandar Stojković
“Ja sam Akiko”, foto: Aleksandar Stojković

Predstava nas suočava sa fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem – kao jednom kompleksnom, ozbiljnom i važnom temom za koju smatramo da nije dovoljno zastupljena, kako u književnosti, tako ni u pozorištu za decu. Кroz vizuru unutrašnjeg doživljaja sveta devojčice Akiko, nudi drugačiji pogled na period odrastanja i sazrevanja. Drugačiji po tome što merilo lične vrednosti nije u tome koliko Akiko ima prijatelja i ko su oni, da li ona pripada nekim popularnim društvenim grupama, koliko se njeno mišljenje uklapa u mišljenje većine, kao ni to koliko porodica u kojoj odrasta liči na one iz bajki. Predstava „Ja sam Akiko“ pokazuje da usamljenost sama po sebi ne mora da bude strašna, već može da bude i lepa, uzbudljiva, inspirativna i kreativna.
REVIJALNI PROGRAM U ČAST NAGRAĐENIH
Uzrast: 7+

 

Selektovani za takmičarski program takmičiće se za nagradu DOBRO DRVO o kojoj će odlučiti žiri u sastavu su Igor Greksa, Milivoje Mlađenović i Snežana Trišić.

O nagradi različkovog dečijeg žirija odlučuje sedmočlani žiri sastavljen od dece koja su pohađala predškolsku ustanovu „Različak“.

Članovi žirija 27. FEP-a, foto: Promo
Članovi žirija 27. FEP-a, foto: Promo

U nastavku donosimo raspored razgovora i ,,Okruglastih stolova” koji će se održati u sklopu festivala:

RAZGOVORI O POZORIŠTU ZA DECU I MLADE
„OKRUGLASTI STOLOVI“, Mala sala hotela „FONTANA“

Petak 12h, Nove forme i angažovano pozorište za decu i mlade?

Subota 12h, Ekološko pozorište?

Nedelja 15h, Savremene interpretacije tradicionalnih sadržaja (mitovi, bajke, legende) u pozorištu za decu i mlade?

Razgovore moderira Mina Petrić

Subota 21. Avgust
19h, GRADSКI MUZEJ (GALERIJA 1)

Predstavljanje platforme OD MALIH NOG(U)
OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta za decu i mlade, koju su zajedno osnovale četiri organizacije iz regiona: Dramski studio Prazan Prostor (Crna Gora / Podgorica), Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, FEP (Srbija / Bačka Palanka), Lutkarska organizacija koju fakat trebamo, LOFT (Hrvatska / Zagreb) I Odprti predali (Slovenija / Кranj).
Osnovna ideja platforme je dugoročni rad na jačanju regionalne saradnje u oblasti pozorišta za decu i mlade, kako bi na tom putu postigla sledeće zajedničke ciljeve:

  • afirmacija pozorišta za decu i mlade kao i rad na podizanju ugleda i položaja u društvu umetnika, stvaralaca i kulturnih radnika koji rade u ovoj oblasti;
  • rad na osmišljavanju novog modela neformalnog obrazovanja i njegova primena u dva pravca (obrazovanje publike i obrazovanje umetnika i profesionalaca koji rade u ovoj oblasti);
  • sadržaji koji idu u korak sa savremenim trendovima u evropskom pozorištu, odnosno poboljšanje kvaliteta pozorišnih predstava za decu i mlade koje su precizno i sa više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama;
  • postepeno širenje tržišta rada (razmene znanja, iskustava i umetnosti) svake zasebne zemlje u jedno veliko, zajedničko tržište na nivou regiona i stvaranje jedinstvenog podsticajnog okruženja sa više mogućnosti za umetnike koji žele da deluju u području pozorišta za decu i mlade;
  • sprovođenje temeljnog istraživanja i analize zatečenog stanja ovog sektora u regionu; potom u odnosu na rezultate istraživanja – osmišljavanje strategije za sistemsko rešavanje problema i reformisanje nefunkcionalnih modela rada detektovanih putem istraživanja u ovom sektoru.

Govore:
Marija Backović, dramska pedagoškinja i direktorka dramskog studija Prazan prostor, Podgorica/Crna Gora
Anja Pletikosa, spisateljica i producentkinja LOFT-a, Zagreb/Hrvatska
Ajda Tomazin, koreografkinja i predsednica Udruženja ODPRTI PREDALI, Кranj /Slovenija
Milja Mazarak, rediteljka i koordinatorka za međunarodnu saradnju Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade
Tijana Grumić, spisateljica i selektorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade
Sonja Petrović, rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade
Igor Tretinjak, pozorišni kritičar i profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Ostavite komentar: