Vesti

Vesti

POČINJE MALI JOAKIM

Od 15. do 22. novembra u Kruševačkom pozorištu u organizaciji ZAJEDNICE PROFESIONALNIH POZORIŠTA SRBIJE biće realizovan 14. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije  ”MALI JOAKIM”. 

Detaljnije »
Vesti

Vuk i sedam jarića

Premijera predstave „Vuk i sedam jarića”, po tekstu Jelene Paligorić Sinkević i u režiji Gorana Damjanca biće odigrana u petak 12. novembra sa početkom od 20 časova u Pozorištu lutaka „Pinokio”.

Detaljnije »
Vesti

HuPopedija: Mesto dečijeg teatra u promišljanju pozorišne publike

Vi ste tema. Vi ste suština. Vi ste povod. Vi ste razlog zašto. – Peter Handke, Psovanje publike

Jasne obrise pozorišne publike možemo kreirati još iz vremena Dionizijskih svečanosti, često nazivanih i začetkom stalne pozorišne prakse. Uprkos nestancima i ponovnim obnovama teatarskog života, auditorijum je uvek iznalazio načine da formira kako alternativne prostore za njegovo upražnjavanje, tako i same oblike njegovog postojanja. Ipak, nijedna istorija pozorišta, pretpostavljajući manjak izvora, ne osvrće se na variranja u starosnoj strukturi publike pozorišta, koliko na ona u i danas zastupljenijoj, klasnoj matrici. Ovaj će tekst, stoga, iz pera glumca Lutkarskog pozorišta iz Niša, Tome Bibića, i vanredne profesorke Fakulteta dramskih umetnosti na predmetima iz oblasti pozorišne produkcije, dr Maje Ristić, približiti pozorišno iskustvo neopravdano marginalizovanog dela ove umetničke sfere u javnom diskursu – dečijeg teatra.

Detaljnije »