Vesti

Vesti

FISTić – Ala je lep ovaj svet

Festival studentskih predstava za decu FISTić biće održan šesti put od 22. do 25. maja, a pod sloganom “Ala je lep ovaj svet”, posvećen je pitanju ekologije, njene uloge i važnosti u životima svih.

Detaljnije »
28. SLUK, foto28. SLUK, foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Izdvojeno

Veliki vodič kroz 28. SLUK

Od 24. do 29. svibnja u Osijeku će se održati bijenalni 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske koji će okupiti najbolje predstave profesionalnih lutkarskih družina i kazališta u posljednje dvije za kazalište katastrofalne godine. U nastavku pogledajte vodič kroz festival

Detaljnije »
Vesti

Počeo festival “Zlatna iskra”

Predstavom “Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, svečano je otvoren Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra“ u Pozorištu za decu Kragujevac. Ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Kragujevca, 23. festival po redu, okupiće pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Detaljnije »
Vesti

Devojčica sa šibicama

Predstava „Devojčica sa šibicama“, nastala po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, Pozorišta mladih Novi Sad i Udruženja Sloboda nema cenu, premijerno će biti odigrana u nedelju 16. maja u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Detaljnije »
Vesti

SEMINAR KAMIŠIBAJ GLEDALIŠČA

Kamišibaj, na videz enostavna forma v malem okvirčku in ob njem, je specifična umetnost, ki vsebuje različne umetniške zvrsti: literarno, likovno, gledališko, filmsko … Blizu je tudi risanemu filmu in stripu. Vse to kamišibaj vsebuje, a ni nič od tega.

Detaljnije »
Morana Dolenc, foto: Božidar Raos
Intervjui

MORANA DOLENC: „Ako zapadnemo u ravnodušje i prestanemo se boriti za svoju umjetnost, gotovi smo“

Uoči Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, koji bi se trebao održati u Osijeku od 24. do 29. svibnja, pripremili smo nekoliko pravih poslastica za vas. Prva je razgovor s jednom od najvažnijih osoba hrvatskog suvremenog lutkarstva, kreativnim i energetskim motorom tog skrivenog umjetničkog bisera, umjetnicom koja obožava lutkarstvo i koju obožavaju svi lutkari i ostali, Moranom Dolenc!

Detaljnije »
Vesti

Črv – The Worm – Der Wurm

Lutkovna srhljivka ČRV je zgodba brez morale, kjer človeško življenje ni vredno nič, oziroma vse. Kar na koncu ostane je le gola hranilno vrednost. Na eni strani spremljamo požrtijo, na drugi pa totalno razčlovečenje. Črv je metafora smrti – absolutnega vladarja, ki mu je čisto vseeno o kvaliteti ali vrednosti življenja, kar zastavlja večno vprašanje o smislu, in ali ta sploh obstaja, če pa vsi vemo, da na koncu pride trenutek, ko nas bo vse pojedel … črv.

Detaljnije »
Vesti

Uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za decu i mlade

❗️ Zbog nepredviđenih okolnosti, prinuđeni smo da pomerimo datum naše online regionalne konferencije. Uskoro ćemo vas obavestiti o novom terminu! Hvala na strpljenju.
❗️Zaradi nepričakovanih okoliščin smo primorani prestaviti datum naše online regionalne konference. Kmalu javimo nov datum. Hvala za razumevanje in se vidimo kmalu!

Detaljnije »