Vodič kroz drugi dio Lutkokaza: Nove jake snage osječke akademije

U fokusu drugog bloka 11. Lutkokaza su studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Gledatelji će imati prilike pogledati dvije prošlogodišnje predstave studenata glume i lutkarstva te poetski film sjena 'Duša Drave' i izložbu 'Lice iza lutke' studenata kreativnih tehnologija.

Predstave

Ponedjeljak, 26.4., 20h

Gllugl, Samoizolacija u 40 minuta

Završni rad studenta Jure Ruže na preddiplomskom studiju glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Autor i izvođač: Jura Ruža
Mentorica: Maja Lučić

O predstavi: Koje je idealno vrijeme za odlazak u supermarket kako bismo izbjegli gužvu? Koliko se u njemu treba zadržati? Kako ući u vlastiti stan bez prljanja poda? Kako skinuti odjeću sa sebe bez previše kontakta s kožom? Kako ukloniti potencijalne bakterije sa svoga tijela? Kako sigurno odjenuti novu odjeću? Kako sortirati kupljene namirnice na svom stolu? Kako kihnuti? Kako prati ruke? Koliko dugo? Zašto?… Kako živjeti kada se dvije krajnosti sudare? Kako preživjeti kada obje strane odbijaju popustiti? Nadjača li potreba za kontrolom potrebu za kaosom? Ili obratno?

Premijera: AUK, 2020. godina
Jezik: hrvatski s engleskim titlovima
Trajanje: 40 minuta
Uzrast: 15 +
Dostupno do: 4.5.

Srijeda, 28.4., 20h

AUK, Duša Drave, film

Film je nastao u okviru predmeta Vizualno i skupno osmišljeno kazalište u formi teatra sjena.

Tekst: Lorna Kalazić
Autorska ekipa: Lorna Kalazić, Tončica Knez, Rahela Šajinović, Danira Matošić, Neda Ilijević i Davor Molnar
Naratorica: Antonia Mrkonjić
Suautori i mentori: izv. prof. art. Saša Došen, izv. prof. art. Davor Šarić i izv. prof. artD. Hrvoje Seršić

O filmu: Poetska filmska priča oblikovana u formi teatra sjena govori o neodgovornom odnosu Čovjeka prema Prirodi. Uzimanje Prirode i svih elemenata zdravo za gotovo, gubitak ikakvog poštovanja za Jedno kojega smo svi tek mali dio, poprimilo je globalne razmjere. Ovo je upozorenje o onome što bi se moglo dogoditi ukoliko nastavimo zagađivati, zapostavljati i zlostavljati svoju Planetu. Osobni stav studenata spram sveopćeg zagađenja utjelovljuje lik djevojčice Drave koja je jedina u doticaju s primarnim elementom Vode. Osjeća ga poput unutarnjeg glasa koji je nagoni u potragu za Velikom Vodom, odavna zatrpanom smećem. Jedino čistoća Dravinog srca, njena ustrajnost i hrabrost mogu osloboditi Veliku Vodu ispod naslaga smeća te joj pomoći da iznova poteče i pročistiti Zemlju.

Premijera: Osijek, 2018. godine
Jezik: engleski
Trajanje: 17 minuta
Uzrast: 4+
Dostupno do: 6.5.

Petak, 30.4., 20h

AUK, Bračne muke iz vizure ruke

Završni rad studenta Tonija Leakovića na preddiplomskom studiju glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Autor i izvođač: Toni Leaković
Mentor: izv.prof. ArtD. Hrvoje Seršić
Izrada scenografije: Ivica Leaković, Martina Livović

O predstavi: Priča o ljubavi i svađi, tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su u paru. Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisi koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega. Novopečeni bračni par, Gospodin i Gospođa Rukić, suočen je s izazovima koje pred njih stavlja zajednički život isprepleten lijepim i komičnim situacijama, ali i onim ne tako bajnim trenutcima. Kako se snalaze u novom okruženju i jesu li spremni mijenjati sebe kako bi ugodili drugome saznajte u priči u kojoj svatko može pronaći djelić sebe.

Premijera: AUK, 2020. godina
Jezik: hrvatski s engleskim titlovima
Trajanje: 35 minuta
Uzrast: 15+
Dostupno do: 8.5.

 

Izložba

Lice iza lutke
Izložba studenata Odsjeka za kreativne tehnologije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku po konceptu izv. prof. art. dr. sc. Saše Došen

O izložbi: Uz radove nastale u sklopu predavanja koja uključuju lutke, maske i rekvizitu, izložba predstavlja njihove autore, studente Odsjeka za kreativne tehnologije. Autori likovnosti lutkarskog teatra tvorci su prvog doživljaja čarolije lutkarstva koje je prije svega nešto što se gleda. No, autori sâmi najčešće ostaju skriveni od pogleda publike. Lutka, maska, rekvizita — oživljeni dva puta: maštom likovnjaka i pokretom koji im udahnjuju glumci-lutkari — na izložbama se najčešće predstavljaju izvan konteksta misli autora, pa i izvedbe same, zamrznuti na postamentu ili naslonjeni na dio scenskog dekora. Izložba Lica iza lutaka predstavlja portretne fotografije mladih umjetnika, njihova razmišljanja o lutkama i teatru (nerijetko o životu i čovjeku sâmom) te materijalizacije tih ideja. Ovom prilikom, umjesto na daske, lutke, maske i rekvizitu naslonit ćemo na bistar pogled i misli njihovih tvoraca.

Trajanje: 26.4. – 28.5.

 

Radionica

Zoran Petrovič, Kazalište kao medij i mediji u kazalištu (2 x 60 minuta)
Kad i gdje se događa kazalište? Kako i zašto ga danas stvarati?
Radionica se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu raspravljat će se o smislu stvaranja predstava u trenutnoj situaciji u kojoj je fizički kontakt gotovo zabranjen te o smislu multimedijalnosti unutar kazališta i kazališta posredovanog kroz druge medije.
Drugi dio radionice bit će praktične prirode. Svaki polaznik napisat će svoja razmišljanja o prije postavljenim pitanjima. Ona će postati materijal na kojemu će kroz zajednički rad oblikovati eseje vezane uz temu i početna pitanja.
Trajanje: 2×60 minuta

Napomena: Radionica je za polaznike radionice kazališne kritike u sklopu projekta Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU

Ostavite komentar: