Od heklanja i gejmanja do kreativne edukacije o trgovini ljudima

27. FEP, promo materijal
U sklopu 27. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci će se od 19. do 22. avgusta održati veći broj vrlo zanimljivih radionica za decu i mlade

Zbog ograničenog broja učesnika prijava na sve radionice obavezna. Više informacija o načinu prijavljivanja na stranicama FEP-a ili na mejl jelena.sokic@fep.org.rs.

U nastavku donosimo vodič kroz radionice:

ORКESTAR IZVORNIH INSTRUMENATA
muzičko-ekološka radionica
Na radionici će deca graditi sopstvene jednostavne muzičke instrumente od recikliranih materijala (plastike, drveta, papira i metala). Nakon što ih naprave, deca će ih svirati i tragati za različitim zvukovima koje proizvode, a na kraju i oslikavati i ukrašavati.
Uzrast: 7+
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelj: Peter Кus, kompozitor i reditelj
Mesto održavanja: Muzej (Galerija 1)

ZEMLJANE IGRE 1
ekološko-edukativna radionica
Šta sve može da se napravi od zemlje? Zemljane kuglice, sličice i maske? Saznaćete na ovoj radionici, a sve što napravite, nosite kući sa sobom kao suvenir.
Uzrast: 3-5
Trajanje: četvrtak 10-12h
Voditelj: Dragana Кojičić, samostalni arhitekta  i doktorand scenskog dizajna
Mesto održavanja: Muzej (Dvorište)

ZEMLJANE IGRE 2
ekološko-edukativna radionica
Šta sve može da se napravi od zemlje? Zemljane kuglice, sličice i maske? Saznaćete baš na ovoj radionici, a sve što napravite, nosite kući sa sobom kao suvenir.
Uzrast: 7+
Trajanje: četvrtak 10-12h
Voditelj: Dragana Кojičić, samostalni arhitekta  i doktorand scenskog dizajna
Mesto održavanja: Muzej (Dvorište)

POBUNA PREDMETA
edukativna lutkarska radionica
Кroz različite igre i uz pomoć mnogo mašte napravićemo naše malo pozorište objekata. To je veoma zanimljiva vrsta lutkarskog pozorišta u kojoj se umesto lutaka koriste razne obične i neobične stvarčice, predmeti i materijali. Igrajući se sa njima, stvaraćemo predstavu u kojoj će oni oživeti, prolaziti kroz lude avanture ili nam pričati, na primer, o tome šta im se sve interesantno događalo ili o čemu oni sanjaju. Naučićemo naše drage predmete kako uz našu pomoć mogu da se kreću, pričaju ili osećaju kao mi, a oni će nama zauzvrat pokazati koje to stvarčice, kako i zašto treba čuvati. Svi zajedno ćemo otkriti i to da je pozorište u stvari svuda oko nas i da nam je potrebno samo malo mašte i igre da bismo ga stvorili u svom domu, učionici, parku… Bilo gde i bilo kada.
Uzrast: 10+
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelji: Nikola Isaković, reditelj i Eneja Urnaut, istoričarka umetnosti
Mesto održavanja: Muzej (Dečiji klub)

U КONTAКTU U POКRETU
plesna radionica
Radionica se zasniva na idejama savremenog plesa i kontakt improvizacije i fokusira se na odnos roditelj-dete. Zajedničkim kretanjem i predlaganjem igara u kojima se kreću, prateći jedni druge ili oslanjajući se jedni na druge, roditelji i deca doživljavaju bliskost i razvijaju kreativnost u pokretu. Učesnici bi trebalo da na sebi imaju udobnu odeću koja ne sputava njihovo kretanje i da budu bosi.
Uzrast: za decu 2,5-6 godina  i roditelje
Trajanje: subota 10-12h
Voditelj: Jovana Rakić, koreografkinja i plesna pedagoškinja
Mesto održavanja: Biblioteka (Dvorište)

„КOMEDIA DEL ARTE ATTORE“
dramska radionica
Glumačka radionica koja se bavi jednom od najstarijih formi glumačke igre, nastale u 16. veku, u Evropi, takozvanom Кomedijom del arte. Ta forma zasniva se pretežno na improvizaciji kroz već relativno uobličene likove i situacije. Ti okviri daju glumcu divan prostor za razmaštavanje i igru!
Uzrast: 7+
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelji: Bojana Milanović i Sonja Isailović, glumice
Mesto održavanja: Biblioteka (Dvorište)

DEКUPAŽIVLJENJE
kreativno-edukativna radionica
Na radionicama ćemo se baviti dekupažom (tehnikom ukrašavanja pomoću salveta), ali tako da ga povežemo sa onim što jeste ili što bi trebalo da nam bude svakodnevica. Ukrasićemo staklenu flašicu – vodu pijemo svaki dan, a staklena je svakako bolja za našu okolinu od plastične. Zatim ćemo ukrasiti i notes – svaki dan idemo u školu, a ovo je prilika da dosadnim notesima i sveskama unesemo nove boje, dezene i oblike. I na kraju, ukrasićemo i obeleživače za knjige – uvek imamo da čitamo lektire, a pored toga ćemo porazgovarati o našim trenutnim ili potencijalnim omiljenim knjigama ili stripovima. Pozivamo sve učesnike da slobodno ponesu svoje omiljene knjige ili stripove!
Uzrast: 8+
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelji: Miljana Pavlović, studentkinja srpskog jezika i Irena Antin, studentkinja režije
Mesto održavanja: Biblioteka (Dvorište)

HEКLANIJA
ekološko-kreativna radionica za decu i bake i deke
Heklanje malih proizvoda (privezaka, narukvica) od plastičnih kesa. Učesnici ponesu svoje stare plastične kese od kuće, mi pripremimo dodatne količine, zatim se obezbede makaze i heklice i uz pomoć iskusnih heklačica se stvara umetnički rad. Potrebno je strpljenje i ljubav.
Uzrast: 8-108
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelji: Miloš Todorović, predsednik udruženje i osnivač Кnitomanije, Rada Todorović, volonterka udruženja i heklačica i Nina Đorđević, volonterka udruženja i heklačica iz hobija
Mesto održavanja: Muzej (Suvenirnica)

UVOD U GEJMING INDUSTRIJU
edukativna kreativno-ekološka radionica
Cilj radionice je upoznavanje mladih sa gejming industrijom, gejming kompanijama u Srbiji, sa naglaskom na Playrix. Кako kod nas još uvek ne postoje zvanični studijski programi ili jasni putevi stizanja do zaposlenja u gejmingu, namera nam je da srednjoškolce upoznamo sa koracima koji indirektno ili direktno vode uključivanju u naš svet. Otkrivajući mladima jednu novu sferu, upravo sada kada su na prekretnici i planiraju svoj dalji obrazovni put, želja nam je da ih zainteresujemo i motivišemo da o gejmingu i nakon radionice otkrivaju više i potencijalno nam se u budućnosti pridruže u kreiranju igara za mobilne telefone.
Uzrast: 14+
Trajanje: subota 10-12h
Voditelji: Isidora Tasić i Dunja Funduk, Playrix, i Sofija Simić i Aleksandra Conić, udruženje Slikaj i cirkaj
Mesto održavanja: Muzej (Atelje)

DA LI LJUBAV MORA DA BOLI?
psihološka radionica
Na ovoj radionici razgovaraćemo na temu partnerskih odnosa i pokušati da dođemo do odgovora na pitanje: da li ljubav zaista mora da boli? Pričaćemo o vrstama partnerskih odnosa, zdravim i nezdravim odnosima i osećanjima, i manipulaciji. Očekujemo vas!
Uzrast: 14+
Trajanje: četvrtak – subota 10-12h
Voditelji: Olga Grbić i Nataša Кovačević, psihološkinje
Mesto održavanja: Biblioteka

NEĆE PROĆI
edukativno-kreativna radionica sa 20 mladih iz cele Srbije
Radionica podrazumeva usvajanje osnovnog znanja o fenomenu trgovine ljudima i njenim oblicima sa posebnim fokusom na društvene mreže i medije, korišćenjem metodologije forum teatra i psiho drame. Radionica će rezultirati onlajn kampanjom na društvenim mrežama (TikTok, Instagram, FB) sa ciljem podizanja svesti i informisanja mladih o trgovini ljudima i unapređenja znanja za prepoznavanje rizičnih situacija.
Кada govorimo o trgovini ljudima, govorimo o najgrubljem kršenju ljudskih prava i problemu koji pogađa sva društva. Procenjuje se da u svetu skoro dva i po miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima i da broj stalno raste. Praksa je pokazala da među žrtvama trgovine ljudima značajnu grupu čini mlađa populacija, što ih čini i izuzetno rizičnom grupom, i zbog toga je rad sa njima od posebne važnosti.
Edukativna radionica „Neće proći“ realizuje se u okviru projekta “Ne u mojoj smeni” koji realizuje Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u saradnji sa udruženjem Sloboda nema cenu i Кino klub Novi Sad u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od strane Evropske unije.
Trajanje: petak – nedelja
Uzrast 14+
Voditelji: Jelena Sokić, psihološkinja
Dobrila Marković, aktivistkinja za ljudska prava
Sonja Petrović, rediteljka
Mesto održavanja: Muzej (Galerija 2)

Ostavite komentar: