Zagrljaj vredniji od suhog zlata

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavljuje premijeru predstave Tamare Kučinović »Srce veće od mene samog« koja će biti  izvedena 24. rujna u 17.30 sati. Kako piše u najavi predstave, zagrljaj je u vrijeme pandemije postao vrjedniji od suhog zlata.

Zato ova predstava progovara o veoma važnoj temi koja se pomalo uvukla među ljude u doba komercijalizma i izvanjskih stvari, a to je strah od ljubavi, ili strah od zagrljaja.

Radnja ima nekoliko slojeva, a osjećaji koji prožimaju životinje u predstavi usko su povezani s onima koje svi osjećamo već godinu i pol dana. Naime, medo Ursa ima veliko srce i želi ga podijeliti sa svim šumskim životinjama, no ne uspijeva. Tu se već počinju pojavljivati i drugi problemi, poput ježa koji zbog svojih bodlji nikoga ne može zagrliti, baš kako je i u pandemiji zagrljaj postao zabranjena zona.

– Predstava je nastala u jedno jako čudno vrijeme kad smo svi bili u nekakvim izolacijama, zatvoreni sami sa sobom. Nastala je kao neka moja refleksija na situaciju u kojoj se nalazimo. Iako je tekst napisan u izolaciji i povezan s pandemijom, tematski predstava uopće ne dodiruje tu temu izravno. Tada sam shvatila da je ono što društvu treba otvoreno srce, toplina i razumijevanje, sve ono što je u ovom stoljeću na neki način nestalo, kazala je redateljica Tamara Kučinović.

Činjenica da je ovo zapravo glumačka, a ne lutkarska predstava čini je još neobičnijom. Radnja otvara temu straha od ljubavi i pripadanja te bilo kojeg oblika zajedništva. Kasnije je originalni tekst u potpunosti odbačen, te je novi tekst ponovo stvaran zajedno s glumcima kroz improvizaciju.

Foto: Vedran Karuza

– Pripremajući se za dolazak ovdje dopustili smo si da istražujemo više nego inače, dopustili smo narativu da bude promjenjiv i odlučili nemati lutke i scenografiju već samo glumce. Budući da nema lutaka u predstavi, maštom smo uredili prazan prostor pa se ovo može nazvati i animacijskom predstavom, dodao je Nikša Eldan, dramaturg i asistent redateljice.

»Srce veće od mene samog« primijenjeno je uzrastu od najmanje sedam godina, a svoju pretpremijeru imat će 23. rujna u 18 sati. Već idući dan slijede dvije uzastopne premijere, u 17.30 te u 19.30 sati. Likovno oblikovanje za predstavu radila je Alena Pavlović, glazbu su skladali Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelji svjetla su Tamara Kučinović i Sanjin Seršić.

Sedam je glumaca, što znači i sedam životinja; ulogu medvjeda Urse koji je cijelo vrijeme na sceni tumači Zlatko Vicić, a tu su još i David Petrović, Tilen Kožamelj, Almira Štifanić, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić.

O predstavi:

Svako je srce drugačije. Postoje mala srca, zatim još manja od malih i manja od najmanjih, brza, brza od bržih i još brža od najbržih, tiha, zatim tiša od tihih i gotovo nečujna, glasna, glasnija od glasnih i glasnija od buke, spora, sporija i beskrajno spora, hladna, hladnija, najhladnija, topla, toplija od toplih i najtoplija od najtoplijih, mirna, živahna, radoznala, plaha, krhka, ranjena, puna, prazna, razočarana, ozdravljena, tužna, kamena. Velika srca, veća od velikih i najveća od najvećih. Takvo srce ima medvjed Ursa. Najveće. Srce kao kuća.

Ursino srce toliko je veliko da može pustiti unutra i zeca, i soba, i ježa, i tvora, i zmiju. Svakoga. Jer imati takvo srce, a ne dijeliti ga, prava je šteta, veća od najveće štete. Tamo unutra možete se sklupčati uz kamin na debelom tepihu boje lososa, ili sjesti u udobnu bidermajer fotelju, obući najmekanije papuče na svijetu, slušati glazbu iz starog zelenog gramofona, ili pročitati koju dobru knjigu. Za svakoga ponešto i za svakoga sve. U Ursino srce dolazi se zagrljajem. Hoćete li ući? Hoće li ući ijedna životinja, i zašto neće, vidjet ćete u predstavi „ Srce veće od mene samog“.

Tamara Kučinović i Nikša Eldan

 

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.