11. LUTKOKAZ, Vrhunci osječke akademije i suvremenog lutkarstva u Hrvatskoj

Od 22. do 26. ožujka, 26. do 30. travnja te 24. do 28. svibnja na Kritičkoj platformi suvremenog lutkarstva EU održat će se 11. međunarodna revija lutkarstva ...

Od 22. do 26. ožujka, 26. do 30. travnja te 24. do 28. svibnja na Kritičkoj platformi suvremenog lutkarstva EU održat će se 11. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Lutkokaz je osječka akademija pokrenula 2010. godine kako bi na jednom mjestu upoznala gledatelje s ispitnim produkcijama osječkih studenata lutkarstva. Ubrzo je revija nadrasla samu sebe te se proširila na zanimljive i vrijedne koprodukcije i suradnje, posebice s bratislavskom akademijom, ali i na domaća i međunarodna gostovanja, dovevši u Osijek neke od najboljih europskih predstava poput Patke, Smrti i tulipana Lutkovnog gledališča Ljubljana. Uz predstave, Lutkokaz njeguje i pedagoški sloj u sklopu kojega dovodi međunarodno priznate lutkare i lutkarske pedagoge koji drže radionice za osječke studente.

Ovogodišnji Lutkokaz u mnogočemu se razlikuje od dosadašnjih, posebice u duljini trajanja te virtualnom okruženju u kojemu se održava­. Razlozi posebnosti leže u svima znanim zdravstvenim neprilikama, ali i u još jednoj, izuzetno važnoj, činjenici. Naime, ovogodišnji Lutkokaz održat će se u sklopu velikog projekta Kreativne Europe – Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, u kojemu osječka akademija sudjeluje kao partner uz Lutkovno gledališče Ljubljana (voditelj), litvanski Teatar Lele iz Vilniusa i Puppet Animation Scotland iz Edinburgha. U fokusu projekta su ukazivanje na važnost i potencijale suvremenog lutkarstva te razvoj lutkarske kritike kroz obrazovanje budućih kritičara i otvaranje medijskog prostora kritici.

Kao sastavni dio projekta, Lutkokaz je ove godine usmjeren prema suvremenom lutkarskom izrazu čija je žarišna točka u Hrvatskoj upravo Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Samim time, umjetnički voditelj ovogodišnje revije Igor Tretinjak oblikovao je program s naglaskom na najboljim predstavama osječkih studenata obogaćenih s nekoliko gostujućih predstava. Tako će gledatelji, među kojima će se uz Lutkokazove vjerne pratitelje ove godine naći budući kritičari iz  Slovenije, Litve i Škotske te svi ljubitelji lutkarstva, imati prilike pogledati (filmske) adaptacije najboljih novih produkcija Akademije poput predstava Samoizolacija u 40 minuta te Bračne muke iz vizure ruke, ali i višestruko nagrađivane predstave poput DugePekela na zemli i U potrazi za dijamantnom suzom koje nove generacije gledatelja uglavnom nisu imale prilike pogledati uživo. Kako se ovogodišnja revija odvija u dvije dimenzije, program će obogatiti filmski radovi osječkih studenata poput filma oblikovanog poput kazališta sjena Duša Drave, ispitne produkcije studenata diplomskog studija animacije Hvalospjev Apsurdu u Relaciji na Melankoličnu Sadašnjicu – dnevnik anarhističke i nihilističke akademske skupine te filmskih minijatura oblikovanih kroz stop-animaciju.

Od gostujućih predstava, na Lutkokazu će svoju online premijeru imati predstava Pješčanik Lutkovnog gledališča Ljubljana, a revija će ugostiti i najnoviju predstavu Kazališta lutaka ZadarCaffe Kraljevstvo, koja je okupila bivše osječke studente te pravu malu ekskluzivu – jednu od najvažnijih predstava hrvatskog suvremenog lutkarstva, Djevin skok ili proljeće u slijepoj ulici (2001.), autorski projekt Krune Tarle i družine Fasade u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Od vizualnih dijelova revije, izdvajamo još dvije vrlo zanimljive izložbe osječkih studenata – Gle, lutka! i Lice iza lutke.

Drugi dio projekta – kazališnu kritiku, Lutkokaz će popratiti većim brojem predavanja, radionica i razgovora. U prvom bloku predavanje će održati autorica Djevinog skoka Kruna Tarle, u drugom će radionicu o kazališnoj kritici u novom okruženju održati kritičarka Anđela Vidović, dok će treći blok otvorit Lutkokazov slovenski prijatelj i suradnik Zoran Petrovič, koji će održati predavanja o kazalištu s novim medijima i u njima.

Na kraju dodajmo da je ovo već drugi projekt Kreativne Europe koji u Osijek i Hrvatsku dovodi Akademija za umjetnost i kulturu na krilima lutkarstva.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.