Naš tim kritičara

Važan deo platforme OD MALIH NOG(U) jeste tim kritičarki i kritičara koji će u okviru naše platforme promišljati i pisati o pozorištu za decu i mlade. U sekciji KRITIKA našeg web portala moći ćete redovno da pratite šta ovaj sjajan tim misli o aktuelnim pozorišnim ostvarenjima iz regiona (a nekad i šire od toga!).

Za početak, ovim putem želimo da vam predstavimo naše kritičarke i kritičare koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a koje će predvoditi Igor Tretinjak.

Igor Tretinjak

Igor Tretinjak rođen je 1977. godine u Zagrebu. Godine 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kroatistiku i informatologiju, a 2010. godine teatrologiju. Iste godine na istom fakultetu upisao je doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, na kojemu trenutno čeka obranu doktorske disertacije. Pročitaj više

Od 2014. godine zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao predavač na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Ujedno je jedan od voditelja i mentora u projektu Kreativne Europe European Contemporary Puppetry Critical Platform. Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u više kulturnih i stručnih novina, publikacija, časopisa i internet portala, između ostalih u Vijencu s kojim surađuje od 2010., časopisima Hrvatsko glumište, Hrvatski filmski ljetopis, Književnost i dijete i Niti te, portalima tportal.hr, sigledal.org, kazaliste.hr i drugim. Pokretač je i glavni urednik portala o kazalištu kritikaz.com (2015.-) te glavni urednik online časopisa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Artos (2017.-). Autor je monografske studije Fenomen Pinklec – od rituala do igre : 30 godina Kazališne družine Pinklec(Čakovec, 2017.). Član Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra UNIMA i umjetničkog savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF.

Maja Mrđenović

Maja Mrđenović (1983, Zagreb) diplomirala je na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i odbranila i master rad, dok je zvanje magistra pozorišne produkcije stekla na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Pročitaj više

Od 2017. godine doktorantkinja je Doktorskih naučnih studija teorije dramskih umetnosti, medija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine saradnica je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, na predmetima Svjetska književnost realizma i modernizma. Bila je stalna je pozorišna kritičarka crnogorskog dnevnog lista Pobjeda od 2010. do 2016. godine. Od 2011. do 2014. godine, za vrijeme izlaženja crnogorskog časopisa za pozorište, kulturu i izvedbene umjetnosti Gest, bila je stalna saradnica, a u jednom periodu i članica redakcije časopisa, u kome je objavljivala tekstove iz oblasti studija pozorišta i izvođenja, pozorišne produkcije i pozorišne kulturne politike. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike u nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedna je od osnivačica i urednica elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me, jedinog stručnog pozorišnog časopisa u Crnoj Gori. Autorka je knjige „Pola porcije u pola cijene: Pozorište za djecu i mlade u Crnoj Gori“ (2019). Od 2010. do 2014. godine bila je urednica Teorijskog programa i moderatorka razgovora o predstavama Kotorskog festivala pozorišta za djecu, gdje je osmišljavala, organizovala i moderirala konferencije i simpozije na pozorišne teme, te vodila razgovore o predstavama sa umjetnicima-učesnicima, odraslom i dječijom publikom. Djelovala je kao medijatorka razgovora o predstavama, selektorka, i članica žirija na nekoliko pozorišnih festivala u Crnoj Gori i regionu, te bila učesnik i medijator brojnih okruglih stolova i konferencija na pozorišne teme. Od 2012. do 2018. godine vršila je funkciju predsjednice Izvršnog odbora ASSITEJ centra Crna Gora (Udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade). Članica je Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore. Učestvovala je na brojnim tribinama, simpozijumima, naučnim skupovima i radionicama iz oblasti dramske književnosti, studija pozorišta i izvođenja i pozorišne produkcije.

Andrej Čanji

Diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Student master studija Teorije dramskih umetnosti i medija na FDU u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisne kritike, kolektiva posvećenog odgovornoj pozorišnoj kritici i Kluba 128, udruženja studenata opšte književnosti i teorije književnosti. Pročitaj više

Vodi i uređuje dve emisije na Radio Aparatu: Radio Nezavisnu i Slušaonicu 128. Studije, kritike i prevode objavljivao u Zborniku radova Akademije umetnosti (Novi Sad), Sceni (časopis za pozorišnu umetnost) i Ulaznici (časopis za kulturu, umetnost i društvena pitanja) kao i na portalima Nezavisne kritike, Kritičarskog karavana i Kluba 128. Dobitnik je Sterijine nagrade “Miodrag Kujundžič” za pozorišnu kritiku.

Tjaša Bertoncelj

Tjaša Bertoncelj je dramaturginja, publicistka in teatrologinja, še posebej se je v zadnjih letih profilirala na področju lutkovnega oziroma animiranega gledališča. Magistrirala je iz sociologije in filozofije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Moderira strokovne pogovore in okrogle mize, deluje kot publicistka in urednica (med drugim trojezično strokovno revijo Lutka 2019).

Mina Petrić

Mina Petrić (25.2.1997. Novi Sad) studentkinja je četvrte godine odseka za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu. Njena drama „Pad Avale“ imala je svoje javno čitanje na Sterijinom pozorju i dvojezično (srpski i engleski) je štampana u publikaciji Festivala studentskog pozorišta, dok je monodrama „Betmen nema granica“ izvedena je na Festivalu monodrame za decu. Pročitaj više

Pisala je kritike za bilten Sterijinog pozorja, INFANT, festival Pokretnica, Filmski Front i magazin Kultur!Kokoška. Glavna je urednica onlajn magazina Iz Off-a koji se bavi analizom dramskih umetnosti. Zajedno sa autorkama Iz Off-a priredila je publikaciju „Žene naše kinematografije 1“. Radila je kao asistentkinja dramaturgije na predstavi Bura (SNP). Trenutno radi u scenarističkom timu produkcijske kuće Emotion. Poseduje bar dva lažna identiteta u gradskoj biblioteci.

Divna Stojanov

Divna Stojanov je diplomirala dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Saradnica je teatrološkog časopisa Scena, urednica pozorišne rubrike online magazina Iz Off-a, a od nedavno pozorišne kritikeobjavljuje i na sajtu Kritikaz. Po njenom tekstu je postavljena predstava O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina. Pročitaj više

Autorka je radio drame za decu Fama i Hronopio koja je emitovana na radio stanicama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Rumuniji. Autorka je izvedene monodrame za decu Bilo dvaput u jednom kraljevstvu. Selektovala je predstave na prvom TAKT Teatar festu u organizaciji KulturaNove i moderirala radionice za srednjoškolce i srednjoškolke. Polaznica je programa Priče sa malog odmora u organizaciji ASSITEJ Srbija. Jedna je od dobitnica međunarodne nagrade konkursa ATAK Priče sa balkona, priče sa Balkana za najbolji kratak dramski tekst i dobitnica je nagrade Sigridrug za najbolji tekst savremene monodrame za decu 29. Festivala monodrame za decu u okviru Zmajevih dečjih igara. Matica srpska dodelila joj je nagradu Zadužbinarstva Matice srpske za najbolje studente i studentkinje 2020. godine. Bila je stipendistkinja DAAD i BAYHOST fondacija. Govori engleski i nemački jezik.

Zala Dobovšek

Zala Dobovšek je dramaturškinja, pozorišna kritičarka i teatrološkinja. Na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani je diplomirala dramaturgiju 2009. godine, a tokom studija je takođe pohađala i POZOrišnu akademiju DAMU u pragu (Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze). Pročitaj više

2019. godine je doktorirala na AGRFT (smer studije izvođačkih umetnosti), gde je docentkinja na polju dramaturgije i studija izvođačkih umetnosti. Od 2016. godine je mentorka celogodišnjeg seminara mala škola kritike. predsednica je udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa slovenije, radi kao dramaturškinja, recenzentkinja, mentorka kritičkog pisanja i pedagoškinja.