Kritika

U kontekstu lutkarske scene za decu u Srbiji, važno je istaći da je ovo jedina predstava koja razbija ustanjene principe pogleda na lutkarstvo, koja oživlјavanje predmeta posmatra na jedan vrlo maštovit, pa čak i poetičan način i time pravi hrabre korake napred za razvoj lutkarstva u zemlјi
Da klasike treba približiti najmlađima, da pozorište ima moć da sa lektirnih i drugih književnih naslova skine nepravedno zaleplјenu etiketu „dosadno“, saglasni su verovatno svi. Bitna odluka je jedino kako reditelјi i dramaturzi pristupaju ovakvoj destigmatizaciji i afirmaciji.
Riječani su u svom 'Kralju Edipu' pronašli ključ osvajanja naizgled neosvojive publike – tinejdžera. Učinili su to suvremenim pristupom lutki i lutkarstvu, poigravši se na slojevit, pametan i duhovit način svim elementima ovog izvedbenog bisera
Predstava „Razbijeno djetinjstvo“ srcedrapajuća je i bolna, ali vješto izvedena, s ponekim zamjerkama, no ne presudnim. Vidjeli smo djelić onoga kako je rat djelovao na djecu stvorivši im psihološke utege nimalo lake za nositi (se) kroz život
Lutkarska predstava reditelja Jakuba Vašičekai dramaturga Tomaša Jarkovskog Uspavana lepotica je dramatizacija istoimene bajke postavljena na sceni DRAK Teatra iz Češke. Za razliku od drugih inscenacija ove poznate bajke koju je prvi 1634. godine zapisao Đambatista Bazile pod naslovom Sunce, Mesec i Talija, češka verzija polazi od teorije psihologa Bruna Betelhajma da priču o Princezi i njenom stogodišnjem snu treba interpretirati kao priču o ulasku u pubertet.
Iz grada Karlovca koji leži na četiri reke (Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica) doplivala je lutkarska, kriminalistička predstava Na tragu reditelja Peđe Gvozdića o nestaloj ribi, zaštitnici reke Mladeni Čuvarić.
Da je trebalo poslati primer lutkarstva za decu Vojadžerom 1, svemirskom letelicom čija je misija da dospe do intelektualnog izvanzemaljskog života i upozna ga sa našom civilizacijom kroz fotografije, muziku i zapise, to bi, čini mi se, morala biti predstava Teatru s ljubavlju Dečjeg pozorišta Subotica u režiji Bonjo Lungova i Konstantina Karakostova.
Peća i vuk je simfonijska bajka ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva iz 1936. godine u kojem je svaki lik predstavljen drugim instrumentom i tako se kroz priču deca upoznaju sa klasičnom muzikom. Adaptaciju doslednu originalu i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a predstava je postavljena na sceni Dječijeg Pozorišta Republike Srpske.
Tri puta kralj rediteljke Katje Averkoveu izvedbi Vilija Kombehera, Zigija Herolda i Detlefa Kolera, u produkciji Pozorišta Gruene Sosse (u prevodu zeleni sos, poznati kulinarski specijalitet iz Frankfurta na Majni u Nemačkoj odakle dolazi i pozorišna grupa) je neverbalna, cirkuska predstava o tri kralja koja se bore za prevlast nad drugom dvojicom.