Kritika

Iz grada Karlovca koji leži na četiri reke (Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica) doplivala je lutkarska, kriminalistička predstava Na tragu reditelja Peđe Gvozdića o nestaloj ribi, zaštitnici reke Mladeni Čuvarić.
Da je trebalo poslati primer lutkarstva za decu Vojadžerom 1, svemirskom letelicom čija je misija da dospe do intelektualnog izvanzemaljskog života i upozna ga sa našom civilizacijom kroz fotografije, muziku i zapise, to bi, čini mi se, morala biti predstava Teatru s ljubavlju Dečjeg pozorišta Subotica u režiji Bonjo Lungova i Konstantina Karakostova.
Peća i vuk je simfonijska bajka ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva iz 1936. godine u kojem je svaki lik predstavljen drugim instrumentom i tako se kroz priču deca upoznaju sa klasičnom muzikom. Adaptaciju doslednu originalu i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a predstava je postavljena na sceni Dječijeg Pozorišta Republike Srpske.
Tri puta kralj rediteljke Katje Averkoveu izvedbi Vilija Kombehera, Zigija Herolda i Detlefa Kolera, u produkciji Pozorišta Gruene Sosse (u prevodu zeleni sos, poznati kulinarski specijalitet iz Frankfurta na Majni u Nemačkoj odakle dolazi i pozorišna grupa) je neverbalna, cirkuska predstava o tri kralja koja se bore za prevlast nad drugom dvojicom.
Na sceni je žuti zastor, dva para ruku otvaraju mali pravougaonasti portal i tu upoznajemo dečaka Gulija, protagonistu neverbalne, lutkarske predstave Guli u režiji Efrata Hadanijai Pabla Ariela iu produkciji Galilejskog multikulturnog pozorištaiz Izralea.
Lutkarska predstava Bambi reditelja Jakuba Maksimova, prema autorskoj adaptaciji romana Bambi, jedan život u šumi Feliksa Saltena i u produkciji Pozorišta za decu Kragujevac vizuelno i zvučno je prenela svet prirode na scenu.
Lutkarsko-igrana predstava Oz reditelja Roberta Markoa i dramaturškinje Oršolje Nađ u produkciji Lutkarskog pozorišta Vaskakas iz Mađarske podsetila nas je na priču o Doroti, njenim crvenim cipelicama i avanturama na putu iz čarobnog Oza kući u Kanzas.
Polučasovna neverbalna predstava Aero nezavisne pozorišne trupe Odivo iz Slovačke namenjena je uzrastu starijem od 1,5 godine, iako su na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i bebe u publici opčinjeno gledale u dešavanja na sceni. U režiji Monike Kovačove i u izvedbi Marie Danadove i Filipa Hajduka predstava prikazuje lebdenje različitih predmeta: kese, svilene tkanine, loptice, ptičijih pera, konfeta i balona iznad ventilatora i fena.
Na stolu prekrivenim zelenim i plavim platnom, uz pomoć sitnih lutaka, instrumentalne muzike i džibriš jezika, glumac Elder Kloster ispričao je publici priču o Čoveku koji iz obesti uništava prirodu.