Kritika

Predstava „Razbijeno djetinjstvo“ srcedrapajuća je i bolna, ali vješto izvedena, s ponekim zamjerkama, no ne presudnim. Vidjeli smo djelić onoga kako je rat djelovao na djecu stvorivši im psihološke utege nimalo lake za nositi (se) kroz život
Lutkarska predstava reditelja Jakuba Vašičekai dramaturga Tomaša Jarkovskog Uspavana lepotica je dramatizacija istoimene bajke postavljena na sceni DRAK Teatra iz Češke. Za razliku od drugih inscenacija ove poznate bajke koju je prvi 1634. godine zapisao Đambatista Bazile pod naslovom Sunce, Mesec i Talija, češka verzija polazi od teorije psihologa Bruna Betelhajma da priču o Princezi i njenom stogodišnjem snu treba interpretirati kao priču o ulasku u pubertet.
Iz grada Karlovca koji leži na četiri reke (Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica) doplivala je lutkarska, kriminalistička predstava Na tragu reditelja Peđe Gvozdića o nestaloj ribi, zaštitnici reke Mladeni Čuvarić.
Da je trebalo poslati primer lutkarstva za decu Vojadžerom 1, svemirskom letelicom čija je misija da dospe do intelektualnog izvanzemaljskog života i upozna ga sa našom civilizacijom kroz fotografije, muziku i zapise, to bi, čini mi se, morala biti predstava Teatru s ljubavlju Dečjeg pozorišta Subotica u režiji Bonjo Lungova i Konstantina Karakostova.
Peća i vuk je simfonijska bajka ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva iz 1936. godine u kojem je svaki lik predstavljen drugim instrumentom i tako se kroz priču deca upoznaju sa klasičnom muzikom. Adaptaciju doslednu originalu i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a predstava je postavljena na sceni Dječijeg Pozorišta Republike Srpske.
Tri puta kralj rediteljke Katje Averkoveu izvedbi Vilija Kombehera, Zigija Herolda i Detlefa Kolera, u produkciji Pozorišta Gruene Sosse (u prevodu zeleni sos, poznati kulinarski specijalitet iz Frankfurta na Majni u Nemačkoj odakle dolazi i pozorišna grupa) je neverbalna, cirkuska predstava o tri kralja koja se bore za prevlast nad drugom dvojicom.
Na sceni je žuti zastor, dva para ruku otvaraju mali pravougaonasti portal i tu upoznajemo dečaka Gulija, protagonistu neverbalne, lutkarske predstave Guli u režiji Efrata Hadanijai Pabla Ariela iu produkciji Galilejskog multikulturnog pozorištaiz Izralea.
Lutkarska predstava Bambi reditelja Jakuba Maksimova, prema autorskoj adaptaciji romana Bambi, jedan život u šumi Feliksa Saltena i u produkciji Pozorišta za decu Kragujevac vizuelno i zvučno je prenela svet prirode na scenu.
Lutkarsko-igrana predstava Oz reditelja Roberta Markoa i dramaturškinje Oršolje Nađ u produkciji Lutkarskog pozorišta Vaskakas iz Mađarske podsetila nas je na priču o Doroti, njenim crvenim cipelicama i avanturama na putu iz čarobnog Oza kući u Kanzas.