Kritika

Polučasovna neverbalna predstava Aero nezavisne pozorišne trupe Odivo iz Slovačke namenjena je uzrastu starijem od 1,5 godine, iako su na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i bebe u publici opčinjeno gledale u dešavanja na sceni. U režiji Monike Kovačove i u izvedbi Marie Danadove i Filipa Hajduka predstava prikazuje lebdenje različitih predmeta: kese, svilene tkanine, loptice, ptičijih pera, konfeta i balona iznad ventilatora i fena.
Na stolu prekrivenim zelenim i plavim platnom, uz pomoć sitnih lutaka, instrumentalne muzike i džibriš jezika, glumac Elder Kloster ispričao je publici priču o Čoveku koji iz obesti uništava prirodu.
,,Korak po korak do čiste planete" je predstava koja nas je pre svega naučila da je važno da recikliramo – što je uprkos svim umetničkim i estetskim nedostacima ove predstave, ipak značajno.
Određene scene se uzdižu do vrhunske umetnosti.
Predstava ,,Laboratorija života" izaziva nostalgiju kod starijih gledalaca, a interesovanje kod mlađih.
Ova predstava pruža deci priliku da osveste svoja tela, da oslušnu svoje misli i da priđu umetnosti. Nema radikalnije borbe za dečiju ljubav prema umetnosti.
Muzička i likovna lepota, kao i neverovatna maštovitost u konstrukciji instrumenata i dočaravanju prirode i više su nego dovoljni da oduzmu dah i obuzmu duh.
Humanost, želja za iskrenom komunikacijom sa drugima i deljenjem svog sveta nisu samo poruka već i princip kojim je predstava Lagarije – čas o surogatu rađena.
11. Lutkokaz je u svom završnom bloku vjerne pratitelje počastio filmskom adaptacijom predstave-treptaja "Pješčanik" Lutkarskog kazališta Ljubljana koja me vratila u djetinjstvo, gdje sam se prepustio slikama koje su se stvarale preda mnom