INTERVJUI

Intervjui

Tabu teme kroz umjetnost dopiru do mladih u trenucima kad im je to najpotrebnije, možda i preventivno

Od 18. do 22. rujna u zagrebačkom Centru kulture na Peščenici i kazalištu Knap održat će se ciklus predstava i razgovora o tabu temama za djecu i mlade ‘Bolje da o tome (ne) razgovaramo’. Uz podršku Knapa, organizator je beskrajno kreativan, poduzetan i umjetnički hrabar Teatar Poco Loco, s čijim je predstavnicama Majom Katić, Zrinkom Kušević i Dunjom Fajdić razgovarao Igor Tretinjak.

Detaljnije »
Dominik Karaula i Anabela Sulić u ispitnoj produkciji "Mačka na vrućem limenom krovu", foto: Privatni album
Intervjui

„Adut Glinjola bit će podrška malog grada, malih ljudi, sve nečeg malog, a puno malog je – puno, zar ne?“

U subotu 22. travnja u 11 sati u Hrvatskom domu u Glini premijerno će biti izvedena predstava ‘Šarenolisna šuma: Slučaj 044’ kojom će se glinskoj, hrvatskoj i svim ostalim publikama predstaviti nov novcat Glinjol teatar. S pokretačima Dominikom Karaulom i Anabelom Sulić porazgovarali smo o njihovim jakim adutima iz rukava i opakim planovima iz šešira, prednostima hrabre i odvažne mladosti u svijetu ostarjelih kalkulacija, nezavisnosti u odnosu na institucije, Glinjolu i ginjolu i koječemu još i naprosto smo se oduševili!

Detaljnije »
Intervjui

„Maštom protiv besmisla“

Serijal OMN intervjua završavamo u velikom stilu – razgovorom s pobjednicom prvog natječaja OMN i Žar ptice – Anom Ivanović! Ana se na tron popela s tekstom ’Mesto gde odlaze izgubljene stvari’ koji će svega nekoliko dana nakon intervjua u Žar ptici doživjeti scensku praizvedbu. U razgovoru smo se dotakli brojnih tema – od pobjedničkog teksta preko djece i važnosti mašte za njihovo i naše odrastanje do kazališta za djecu u Srbiji i šire, i dalje!

Detaljnije »
Intervjui

„Teško je odrastati u svijetu u kojemu ništa nije sveto – vjere su relativizirane, u partiju više nitko ne vjeruje“

Sedmi intervju odveo nas je u Sloveniju, gdje smo porazgovarali s dramskom spisateljicom, dramaturginjom i libretisticom, lektoricom, pedagoginjom i redateljicom Kim Komljanec. Kim je mjesto među osam veličanstvenih izborila tekstom Pandorina škrinjica, a u ludo zanimljivom razgovoru podijelila je s nama razmišljanja gotovo pa svemu

Detaljnije »
Intervjui

“Možda ne mogu rješavati društvene probleme, ali mogu povremeno nekome ponuditi ruku kad ga šutnu na pod”

U trećem intervjuu našeg serijala s finalistima ugostili smo dramaturginju i komparatisticu iz Virovitice, Doru Golub, kojoj je mjesto među izabranima osigurao tekst „Putovanje u zemlju srama“. S Dorom smo porazgovarali o zaista svemu – od njenog kreativnog procesa preko bullyinga i digitalnog bullyinga do kultnih teen serija i dalje, puno dalje. Zato ne propustite niti treći intervju ovog serijala!

Detaljnije »
Intervjui

Maša Rimac Jurinović: “U 21. stoljeću djeca i mladi trebaju najbolje kazalište”

Povodom promocije knjige “Kako djeca opisuju svoje kazalište” o kazalištu za djecu i mlade razgovarali smo s autoricom Mašom Rimac Jurinović. Maša je viša asistentica na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u realizaciji nastave na kolegijima Dramski odgoj i Lutkarstvo i scenska kultura. Maša nam je iz pozicije znanstvenice, posjeteljice i mame ljubitelja kazališta za djecu odgovorila na nekoliko naizgled jednostavnih pitanja!

Detaljnije »