32. Poletni lutkovni pristan – Lutke ne nosijo mask

Poletni lutkovni pristan, foto: Promo
Tanja Lužar, organizacijska vodja 32. Poletnog lutkovnog pristana, napoveduje festival ki bo potekal med 1. in 31. avgustom 2021. v Mariboru

“Pred dobrim letom so se vrata hramov umetnosti spet odprla, a ne povsem na stežaj. In kmalu zatem, ko so se še malo bolj odprla, so se bila prisiljena še bolj zapreti. In tokrat za dolgo. Za več kot pol leta. Vendar se kolesje umetnosti ni ustavilo. Vrtelo se je naprej, vaje so potekale, predstave so nastajale, znotraj gledališča se je ustvaril občutek, da je vse v redu. Vendar ni bilo. Vrata so ostajala zaprta, avditoriji v dvoranah so bili nemi.

In ko smo končno smeli pripustiti deset gledalcev, se nam je zdelo, da smo zadihali. Še bolj zagnano smo se lotili priprav na poletje, ki je v našem Avditoriju pod hrastom zelo živahno, lutkovni vrhunec pa bo doživelo z 32. Poletnim lutkovnim pristanom.

Tudi letos so prijave na festival prihajale z vsega sveta, sicer malo bolj obotavljajoče in plašno, pa vendar … ZDA, Turčija, Italija, Španija, Avstrija, Makedonija, Hrvaška … in seveda Slovenija. Zaradi negotove situacije, iz z dneva v dan spreminjajočih se pogojev za prestopanje meja, je bil izbor tudi letos zagoneten.

In tudi letos so žal slovenski nevladni lutkovni ustvarjalci spet obtičali v nezavidljivi situaciji, zato smo festival ponovno posvetili njim. In to smo storili z veseljem. Zato, ker so dobri. Ob številnih slovenskih uprizoritvah, si boste ogledali predstave dveh gledališč s Hrvaške, eno iz Avstrije in eno iz Italije. In še mnogo drugega: 22 različnih uprizoritev (30 predstav) za velike in majhne, interaktivno gledališko razstavo, delavnico animiranega filma in dve ustvarjalni lutkovni delavnici, pet filmskih projekcij in likovno razstavo. Tudi letos sodelujemo s številnimi partnerji (Art kamp, Umetnostna galerija Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Letni kino minoriti, StopTrik MFF, Platforma sodobnega plesa, društvo Moment festival Prestopi, Mladinski kulturni center …)

Veselimo se lutkovnih druženj z vami v našem Avditoriju. Festival Poletni lutkovni pristan je! Že dvaintridesetič! In čeprav v zunanjem svetu še zmeraj obstajajo različne omejitve, jih med lutkami ni! Lutke so svobodne, včasih radostne, včasih otožne, zmeraj pa iskrene. Lutke namreč ne nosijo mask!”

Tanja Lužar, organizacijska vodja 32. Poletnog lutkovnog pristana

Ostavite komentar: