A na tronu 30. Kotorskog festivala su…

"Error 404", foto: https://angelesdetrapo.com/
U utorak 12.7. završio je 30. Kotorski festival pozorišta za djecu, o kojemu ćete čitati u danima koji slijede, a zasad vam donosimo odluke o nagradama stručnog žirija u sastavu Anđelka Nikolić, predsjednica, Dejan Đonović i Igor Tretinjak

Prije odluka stručnog žirija dodijeljene su nagrade žirija grada Kotora i ona najvažnija – dječjeg žirija. Oba žirija su, nakon dugog i pažljivog gledanja, razmišljanja i raspravljanja, nagradu dodjelila predstavi “Negdje drugdje” Lutkovnog gledališča Ljubljana. A sad riječ prepuštamo stručnom žiriju:

ODLUKE O NAGRADAMA STRUČNOG ŽIRIJA 30. KPDF-a

  • Nagrada za istraživanje scenskog jezika.

Osim pitanja zašto, u pozorištu su jednako važna pitanja šta, i kako. Impresivno je kada se sadržaj i forma povežu i usklade do te mjere, da nam djeluje naprirodnije, a u isto vrijeme najuzbudljivije, priču o dječaku koji ostaje bez sluha ispričati uz pomoć ruku, a slojeve sjećanja i trauma jedne djevojčice pisati i brisati na čudesnoj školskoj ploči. U saradnji sa posvećenim glumcima Pozorišta za decu Kragujevac i Lutkovnog gledališča iz Ljubljane, reditelj Tin Grabnar nas je na ovom festivalu podsjetio na značaj produbljivanja postojećih i otkrivanja novih mogućnosti, i zato ga nagrađujemo  autorskom nagradom za istraživanje scenskog jezika u predstavama Tihi dečak i Negdje drugdje.

  • Nagrada za najbolju originalnu muziku

Čudna i jeziva priča čuvenog pisca ispričana nam je jezikom tijela. Opčinila nas je i oplemenila, zahvaljujući, u velikoj mjeri, izvanrednoj muzici Tibora Derija, u predstavi “Crvene cipelice” Merlin Teatra za djecu i mlade iz Temišvara.

  • Nagrada za koreografiju

Scenski pokret u teatru za djecu značajan je kao sredstvo komunikacije, jer nas podsjeća da se u svijetu oko nas u riječima često krije laž, a o ljudima možemo saznati više na osnovu toga koliko su brzi i spori, koliko su uspravni ili nahereni, koliko su usklađeni ili štrče, koliko ih vodi glava, srce, ruke, noge, stopala, ili nešto što im je dato ili nametnuto.  Različita lica plesa i čovjeka – kao bića koje pleše  – raskošno talentovano, a opet svedeno na nužno i neophodno, zanosno, a jasno, predstavlja nam koreografija Tunde Bačo u predstavi “Crvene cipelice”.

  • Nagrade za izvedbu

U nekim pozorištima se često samo sjedi i pijucka – kafa, čaj, ili čak neka pića koja uopšte u ovakvim prilikama nije primjereno pomenuti. Ali, neki su glumci toliko talentovani da u njihovim rukama i same šolje, čaše i flaše i drugi predmeti na kraju proglume, i podsjete nas da život zaista čine male stvari – koje, kao što kaže i moto ovogodišnjeg festivala – mogu da govore o velikim temama, kao što su važni životni izbori i porodični sukobi koji ih ponekad prate. Za izvedbu punu vještine, dovitljivosti, humora, topline i mašte, nagrađujemo Irenu Bausović Tomljanović i Dominika Karakašića, glumačko-lutkarski duo koji nosi predstavu “Kafe Kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar.

Više puta tokom ovog festivala desila nam se čista magija. Jedno veče otkrili smo izvođače koje kad jednom počneš da gledaš, ne možeš skinuti oči sa njih, a kada čuješ njihove glasove, ne možeš prestati da ih slušaš, i nikako ne možeš da pogodiš da li je riječ o pjevačima ili plesačima ili oni sve to samo glume. Za kolektivnu izvedbu dodeljujemo nagradu glumačkom ansamblu pozorišta koje nema slučajno čarobnjački naziv: Merlin teatru za djecu i mlade iz Temišvara za izvođenje predstave „Crvene cipelice“.

U svjetskoj literaturi postoje likovi koji su nadrasli djela u okviru kojih su napisani. Lik koji već skoro vjekovima predstavlja simbol potlačenosti i patnje uspjeva da nam predstavi živo, savremeno, kompleksno, višedimenzionalno, i osim vrhunskog estetskog doživljaja, doprinosi borbi za spas svih današnjih djevojčica sa šibicama – glumica Kristina Savkov, u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih, Novi Sad.

  • Nagrada za režiju

Režija u savremenom teatru  predstavlja pravo na izbor: teme, teksta, načina, sredstava, saradnika, nerijetko i produkcionog modela. Podrazumeva znanje, maštu, ambiciju, talenat, kreativnost, istraživački duh. Mi smatramo da nosi i odgovornost da se o svijetu progovori bez laži i idealizacija, bez izbjegavanja teških pitanja, ali antidepresivno, sa predlogom kako on može postati bolje mesto – za sve, a naročito za najmlađe. Zato nagradu za režiju predstave koja oličava najveći sklad svih ovih vrijednosti zaslužuju: Hulio Galo i Wagner Galo, autori predstave „Error 404“.

  • Nagrada za najbolju predstavu

Tekovine tradicionalnog lutkarstva uspješno kombinuje sa jezikom savremenih medija, bliskom generaciji današnje djece i mladih. Ozbiljan i složen problem predstavlja neuvijeno i neublaženo, ali ipak duhovito i prijemčivo, a poentira jasno, i sa nedvosmislenom nadom – da je moguće, i realno, izbaviti se iz zamke zavisnosti od tehnologije – možda baš uz pomoć pozorišta. Zato i jeste, po našem izboru, najbolja na 30. izdanju Kotorskog festivala pozorišta za djecu , predstava koja grešku ima samo u nazivu:  „Error 404“ trupe Krpeni anđeli iz Španije.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.