BOBRI STIGLI DO CILJA

BOBRI, 15. ljubljanski festival kulturno-umjetničkog uzgoja od 25. marta do 15. aprila 2023. ujepšavao živote djece u Ljubljani.

Završava se 15. ljubljanski festival kulturno-umjetničkog uzgoja Bobri koji je u prethodne tri sedmice djecu i mlade razveseljavao kulturnim priredbama.

 

U subotu, 15. aprila, u Centru urbane kulture Kino Šiška, razigranom koncertnom predstavom Godalkanje u produkciji Društva za jednu muziku (Društvo za eno glasbo) završiće se 15. ljubljanski festival kulturno-umjetničkog uzgoja Dabri (Bobri). Nakon predstave biće upriličene radionice koje će voditi mentorice iz Javnog zavoda Mala ulica.

 

Program 15. festivala koji se odvijao u Ljubljani i Domžalama bio je koncentrisan oko teme Drugi i ja. Događaji (pozorišne, plesne, pripovjedačke i muzičke priredbe, radio drame, radionice i vođenja, kao i druge aktivnosti) od kojih je bio sačinjen program na različite načine podsticali su na razmišljanje o drugarstvu, saradnji, pravičnosti, odgovornosti, povezivanju (međugeneracijskom takođe), brizi za druge, zajednici i prostoru u kom živimo.

 

Festival je i ove godine bio veoma dobro posjećen. Na njemu je šezdeset producenata organizovalo sto šezdeset događaja koje je posjetilo više hiljada gledalaca. Događaji su se odvijali na pedeset scena. Program su obogatile i produkcije iz drugih država – ovog puta naši gosti su bile plesne trupe iz Austrije i Francuske.

 

Dabrov dnevnik

Program u kom su predstavljene sve ovogodišnje aktivnosti dostupan je na stranici: www.bobri.si, a tokom festivala i ove godine je izlazila radna sveska Dabrov dnevnik, koja se priprema u Kinodvoru – programu za djecu i mlade Kinobalon. U Gradskoj biblioteci Ljubljana, Pionirska – centar za književnost za mlade i bibliotekarstvo sastavljen je obiman spisak literature koja na određen način govori o tematici ovogodišnjeg festivala, koji je takođe dostupan na sajtu festivala.

 

Dabrove mlade oči

U projektu Dabrove mlade oči (Bobrove mlade oči) koji mladima otvara vrata u svijet umjetnosti, učenici Osnovne škole Rihard Jakopič, pod mentorstvom umjetnice Teje Miholič, upoznali su se sa tehnikom toplotnog tiska, koja nam je zahvaljujući računima koje dobijamo prilikom trgovine bliska u svakodnevnom životu. Učesnici projekta su razmišljali o tome kako umjetnost može da nam ukaže na nove mogućnosti upotrebe sasvim običnih predmeta, te kako štampač koji printa račune može da postane sredstvo umjetničkog izraza. Projekat je nastao u saradnji s Centrom urbane kulture Kino Šiška, a biće predstavljen na svečanom zatvaranju festivala, 15. aprila.

 

Organizatori festivala: Gradska opština Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent Javni zavod Kinodvor

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.