Čak 70 tekstova stiglo na natječaj platforme Od malih nogu i GK Žar ptica

Javni poziv, foto: OMN
U nešto više od tri mjeseca na natječaj platforme Od malih nogu i Gradskog kazališta Žar ptica stiglo je čak 70 tekstova iz regije

U petak 30. rujna zatvoren je javni poziv za prijavu tekstova namijenjenih izvođenju u kazalištu za djecu i mlade u organizaciji platforme Od malih nogu i Gradskog kazališta Žar ptica. U nešto više od tri mjeseca na natječaj je stiglo čak 70 tekstova iz regije, što pokazuje veliku potrebu autora za pisanjem tekstova namijenjenih kazalištima za djecu i mlade, posebice kad su motivirani konkretnom nagradom.

A nagrada je ne samo konkretna, već i vrlo privlačna – prvonagrađeni tekst bit će izveden u produkciji GK Žar ptica u 2023. godini uz otkup autorskih prava u iznosu od 1500 eura.

Osim pobjedničkog, stručni žiri može preporučiti i druge tekstove pristigle na natječaj koji će uz pobjednički tekst biti objavljeni u Ediciji Ćuk Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Javno čitanje tekstova bit će održano na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci 2023., dok će se dodatno promovirati na drugim regionalnim festivalima (Nacionalni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Kotorski festival pozorišta za djecu, Festival Assiteja Srbije FAS i drugi) kao i digitalnim kanalima platforme Od malih nogu (www.odmalihnogu.org).

Pobjednički tekst bit će objavljen u prosincu, a o njemu će odlučivati stručni žiri u sastavu:

Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica)

stručni tim platforme Od malih nogu kojeg čine: Tijana Grumić, dramaturginja; Ilija Gajević, profesor književnosti, Igor Tretinjak, kazališni kritičar i teatrolog i Rok Kravanja, glumac.

 

Ovim natječajem platforma Od malih nogu i GK Žar ptica podstiču autorsko dramsko pismo za djecu i mlade i tako nastavljaju misiju promoviranja i afirmacije suvremenog kazališta za djecu i mlade u regiji. Također, jedan od ciljeva ovog Poziva je i povećanje regionalne vidljivosti autorica i autora, kao i otvaranje mogućnost za njihovo umrežavanje.

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma čija je ideja da dugoročno radi na jačanju regionalne saradnje u području kazališta za djecu i mlade, kako bi na tom putu afirmirala kazalište za djecu i mlade, razvila nove modele neformalnog obrazovanja (razvoj publike i obrazovanje umjetnika i profesionalaca koji rade u ovom sektoru); unaprijedila sadržaje u one koji idu u korak sa suvremenim trendovima u europskom kazalištu, odnosno poboljšala kvalitetu kazališnih predstava za djecu i mlade koje su precizno i s više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama.

U svom trogodišnjem radu ova platforma usjpešno je realizirala na desetine edukativnih, istraživačkih i umjetničkih aktivnosti. Osnivači regionalne platforme za razvoj i afirmaciju kazališta za djecu i mlade su:

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade,Bačka Palanka/Srbija

LOFT, Zagreb/Hrvatska

Prazan Prostor, Podgorica/Crna Gora

Odprti Predali, Kranj/Slovenija

Više o pozorištu za decu i mlade za koje se zalažemo u MANIFESTU i na sajtu.

GK ŽAR PTICA osnovano prije 40 godina jedno je od najproduktivnijih zagrebačkih kazališta za djecu predškolskog i školskog uzrasta, s tri premijerna naslova i preko 300 izvođenja godišnje.

Repertoar kazališta čine djela eminentnih domaćih i stranih autora, u režiji najboljih kazališnih redatelja iz zemlje i inostranstva.

Posebnu umjetničku vrijednost predstava ovog kazališta potvrđuju čak 94 nagrade koje je kazalište osvojilo sudjelujući na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i u inostranstvu. GK Žar ptica je i sedmostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade.

Ostavite komentar: