“DEČAK I MESEC” premijerno u Zrenjaninu

Na lutkarskoj sceni pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu  15. novembra u 18h premijerno se izvodi predstava  DEČAK I MESEC po motivima pripovetke B. Ćopića „Mjesec i njegova baka". 

Tekst potpisuje poznati autor Željko Hubač, dok Vjera Vidov nakon niza uspešnih režija u Hrvatskoj prvi put režira u Srbiji. Za scenografiju je bio zadužen Leo Vukelić, za kostimografija i kreaciju lutaka Blagovesta Vasileva, a muziku je komponovao Zoran Bulatović Bale.

“Predstava „Dečak i Mesec” najprije govori o sukobu generacija, ali ne na eksplicitan i pojednostavljen način, već pre ukazujući gde se stare vrijednosti gube, kao i o današnjosti koja turbulentno prelazi u budućnost, ali koju stariji ljudi ne mogu pratiti, te se stoga drže  svoga starog, sigurnog vremena. Na početku vidimo dječaka Vuka koji je poslan na selo kod bake sa svim  svojim „elektronskim čudima”, laptopom, mobitelom i kojekakvim igricama. Međutim, u selu nestaje struje i Vuk je primoran da sluša bakinu priču, tj. bajku. Zašto se oseća primoranim?
Zato što smatra da su priče dosadne, glupe i da u njima nema akcija. A kako djeci potaknuti maštu i sanjarenje nego pričanjem raznih bajki u kojima ima izmišljenih likova i gdje akcija ipak ima. Ova predstava treba da potakne velike i male da se ne odriču priča. Da se ne odriču sanjarenja. Roditelji, bake, djedovi, nastavite djeci pričati priče, jer niti jedna kompjuterska igrica ne može zamijeniti bajke posle kojih se tone u miran san.” istakla je rediteljka.

Lica:
Vuk / Mesec – Predrag GRUJIĆ (k.g.) / Kristian KARDOŠ
Baka / Sunčana – Tatjana BARAĆ
Svraka – Nataša MILIŠIĆ
Drvo – Andrija POŠA
Car Svetlorad – Danilio MIHNjEVIĆ
Veliki Hladnorat – Snežana POPOV
Alternacija: Olgica TRBOJEVIĆ KOSTIĆ

Realizaciju predstave pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.