Devojčica sa šibicama

Predstava „Devojčica sa šibicama“, nastala po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, Pozorišta mladih Novi Sad i Udruženja Sloboda nema cenu, premijerno će biti odigrana u nedelju 16. maja u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

„Devojčica sa šibicama“ je predstava o deci u pokretu. O deci kojoj je ulica dom. O deci u koju često ne želimo da gledamo. O njihovim bajkama. Predstava o detinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. „Devojčica sa šibicama“ je predstava za decu i roditelje, i bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo upravo mi.

Čvrsto verujemo da je dužnost svih nas da doprinesemo unapređenju položaja dece, posebno onih najugroženijih kao što su deca u pokretu. Zato pozivamo Vas – roditelje, medije, nastavnike, socijalne radnike, profesore i sve one koji želite da stvaramo generacije koje će graditi solidarniji, brižniji i svet u kome vlada jednakost i ljubav pozivamo da zajedno sa nama saznate DA LI OVA BAJKA IMA SREĆAN KRAJ?

 

Autorski tim predstave:

Rediteljka: Sonja Petrović

Dramaturškinja: Mina Petrić

Stručne saradnice: Dobrila Marković, pravnica i Jelena Sokić, psihološkinja

Kostimografkinja: Jasmina Radujko

Scenografkinja: Katarina Kelić

Kompozitor: Igor Sakač

Dizajner svetla: Nikola Marinkov

Asistentkinja rediteljke: Milica Vukmanović

U predstavi igraju:

Kristina Savkov

Vera Hrćan Ostojić

Ervin Hadžimurtezić

Aleksa Ilić

Danilo Milovanović

 

REČ REDITELjKE SONJE PETROVIĆ

„Pozorište ima moć da o najstrašnijim temama sa decom razgovara na jeziku duše. Ono je zato dužno da učestvuje u lancu obrazovanja, edukacije i razvoja dece i mladih, kao i da poteže ozbiljne teme u cilju pripremanja dece za svet u kome treba da izgrade društvo koje je solidarno, empatično i pravično. Svet u kome svako dete ima pravo na život, sigurnost i ljubav, a ne onaj u kome jedno dete želi da se pretvori u jednu tačku. Ova predstava kontekst bajke za koju mislimo da se događala nekada davno stavlja u sadašnjost, i postavlja pitanje ko su devojčice sa šibicama danas i kakvim opasnostima su izložene? Ona je podjednako namenjena deci starijoj od dvanaest godina kao i roditeljima, sa idejom da pokrene razgovore dece sa roditeljima, bakama, dekama, nastavnicima, jer ovo je priča o individualnoj odgovornosti koja se krije iza kolektiva.“

REČ DRAMATURŠKINJE MINE PETRIĆ

„Pre oko pola veka jedno dete je, nemajući koga da pozdravi, svom vaspitaču reklo: „Pozdravi… Pozdravi nekog“. Istoimena knjiga, koja sadrži izjave dece iz Centra za socijalni rad i Prihvatilišta za decu i mlade (Ognjenović i Nešić), poslužila je u stvaranju teksta predstave „Devojčica sa šibicama“. Koristile smo se autentičnim ispovestima sa željom da neadresirani pozdravi nevidljive dece dopru do svakog ko je spreman da ih čuje. Ova predstava može da baci svetlo na mrak u kom žive deca koja rade na ulici. Makar to svetlo bilo – plamen šibice.“

Više informacija o predstavi: https://www.pozoristemladih.co.rs/scena-za-decu/item/432-devojcica-sa-sibicama 

Ostavite komentar: