Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (EYE.net 2.0)

Ovaj projekat podržan je kroz program „Evropa za građane/ke – Mreže gradova” i deo je programa dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i Kaunasa

Omladinski angažovani teatar kao uvod u interaktivne programe za decu i mlade
Unapređenje kvaliteta omladinske kulture, kroz izgradnju političke svesti, kritičkog razmišljanja i međunarodne solidarnosti mladih, cilj je projekta „Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (EYE.net 2.0)”, u okviru kog će publika, od 5. do 8. aprila, kroz pozorišni festival na nekoliko lokacija, imati priliku da pogleda osam interaktivnih omladinskih pozorišnih predstava, iz osam zemalja. Ovaj projekat je uvod u „Škole budućnosti”, programski segment Evropske prestonice kulture čiji su fokus deca i mladi.

Tokom aprila, „Škole budućnosti” preispitaju koliko su kultura i umetnost važni u edukaciji dece. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam, ekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako naredne nedelje, od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, francusku „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”, kao i iz Srbije „Amanet”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Sve ove predstave, biće igrane na nekoliko lokacija u gradu: Gimnaziji „Laza Kostić” i „Isidora Sekulić”, u Karlovačkoj gimnaziji, Kulturnom centru Novog Sada, Studentskom kulturnom centru Novog Sada, Pozorištu mladih, ŠOSO „Milan Petrović”, kao i u srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput”.

U okviru projekta, planirano je osam pozorišnih festivala: u Novom Sadu (Srbija), Pragu (Češka), Sansepolkru (Italija), Mariboru i Ptuju (Slovenija), Atini (Grčka), Tuluzu i Klermon Feranu (Francuska), Berlinu (Nemačka) i Kaunasu (Litvanija).

Ovaj projekat podržan je kroz program „Evropa za građane/ke – Mreže gradova” i deo je programa dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i Kaunasa. Cilj ove omladinske mreže je da podstakne informisanje mladih o osnovnim evropskim vrednostima, kao i izgradnja kapaciteta za njihovo aktivno uključivanje u keiranju i oblikovanju buduće slike Evrope. Projekat traje 24 meseca, od januara 2021. godine do decembra 2022. godine, i uključuje 16 partnerskih organizacija iz devet zemalja.

Projekat „Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (EYE.net 2.0)” jedan je od prvih u okviru programskog luka Budućnost Evrope, čiji je cilj podsticanje i uključivanje dece i mladih u stvaranje bolje budućnosti Evrope, kroz kulturu i umetnost, koji će okupiti mnogobrojne umetnike iz 30 zemalja i podariti publici više od 270 kulturnih događaja.

Ostavite komentar: