,,Ja sam Akiko” najbolja predstava 4. Festivala Asiteža Srbija

Ansamblu predstave dodeljena su oba priznanja FAS-a na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala koja je održana u nedelju, 6. novembra u Malom pozorištu „Duško Radović”

4. Festival Asiteža Srbije ove godine bio je održan u periodu od 2. do 6. novembra, a publika je imala priliku da gleda deset najboljih predstava koje su stvorene prošle godine:

“Čardak ni na nebu ni na zemlji”, pozorište “Boško Buha”

“Strahinja”, Puls teatar Lazarevac, Gamba produkcije – Beograd, Inovadora – Stokholm

“Snežna kraljica”, Malo pozorište “Duško Radović”

“Ja sam Akiko”, Kulturni centar Pančeva i BUDI festival – Bijenale umetničkog dečijeg izraza sa Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP Bačka Palanka

“Mogućnost zabavljanja kod ptica”, Bitef teatar

“Bambi”, Pozorište za decu i mlade Kragujevac

“Devojčica sa šibicama”, Pozorište mladih Novi Sad, Oranizacija “Sloboda nema cenu”, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP Bačka Palanka

“Dečak i Mesec”, Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toše Jovanovića” Zrenjanin

“Dvanaesto more”, Pozorište lutaka Niš

“Bajka o začaranoj lepotici”, Pozorište lutaka “Pinokio”

Fotografija: Lidija Antonović

Stručni i pedagoški žiri jednoglasno je odlučio da je najbolja predstava ovogodišnjeg festivala „Ja sam Akiko”, nastala u produkciji KC Pančeva i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke.

Fotografija: Lidija Antonović

„Kroz celokupnu ovogodišnju selekciju dominantno provejava tema usamljenosti, otuđenosti i nemogućnosti komunikacije u svetu pogođenom ogromnim problemima. Ipak, predstava ‘Ja sam Akiko’ izdvojila se svojim uzbudljivim scenskim jezikom, ali i katarzom koju nam je donela”, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Fotografija: Lidija Antonović

Pedagoški žiri radio je u sastavu Dragana Ćećez-Iljukić, Suzana Plavanjac i Jasmina Radosavljević. Njihova odluka da ovoj predstavi dodeli nagradu je sledeća:

„Ovogodišnja selekcija je pokazala da pozorište za decu i mlade u Srbiji danas obrađuje teme, koje su ne samo aktuelne nego i društveno angažovane, kao što su empatija, nasilje, ekologija, usamljenost, zlostavljanje, zanemarivanje. Pedagoška vrednost ove predstave proizlazi iz umetničke naracije, režije, teksta i svih zvučnih, slikovnih, taktilnih, muzičkih, emotivnih i glumačkih elemenata.”

Posebnu pohvalu pedagoškog žirija dobila je predstava „Bambi”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Fotografija: Lidija Antonović

Stručni žiri 4. FAS-a činio je po jedan član iz svakog pozorišta koje je učestvovalo na ovogodišnjem festivalu: Draga Živanović, Ivana Nedeljković, Miloš Anđelković, Milja Mazarak, Tijana Grumić, Ljubica Radomirović, Emilija Stojanova Mrdaković, Blagovesta Vasileva, Toma Bibić i Željka Mandić.

 

Naslovna fotografija: Lidija Antonović

Ostavite komentar: