Ljubica Beljanski-Ristić: U NOVE RADNE IZAZOVE! Počinje BITEF POLIFONIJA!

Ovogodišnja Bitef Polifonija održaće se od 25. do 30. septembra pod sloganom U nove radne izazove!

Uloga umetnika u radu s mladima u vremenima krize bila je tema prve Polifonije 2000. godine. Slogan Bitefa je te godine glasio Pozorište i zlo, a Polifonija mu se pridružila svojom Igrom protiv nasilja, otvarajući proces koji će razvijati prepoznatljiv polifoni koncept i tematski se prelamati i uvek iznova aktuelizovati i preplitati sa novim izazovima sveta u kome živimo i sada stupamo u dijalog, sa ovom kriznom 2022. godinom.

Nastavljajući da otkriva, prezentuje i preispituje inovativne, kreativne i participativne radioničarsko-izvođačke prakse i programske koncepte u odnosu na aktuelnu ulogu umetnika u radu s decom i mladima, ove godine u fokusu Bitef Polifonije su uloga i mesto institucije pozorišta u društvu i svetu danas i ponuda „pratećih programa“ podstaknutih predstavama na repertoaru, koji pokreću dijalog sa svim promenama i gorućim temama koje donose svakodnevni život i nove krize, konflikti i migracije, pandemija i ekološki problemi, nasilje i novi ratovi…

Sa dvadeset i trećom Bitef Polifonijom pratimo pedeset i šesti bitefovski slogan Mi – junaci rada svogi kao iskusni borci za inovativna, participativna i kreativna prava u radu sa i za decu i mlade, ulazimo U nove radne izazove otkrivanja mogućnosti pozorišta za dobro nasuprot zlu i pritiscima stvarnosti na koja jezikom umetnosti dajemo komentar i otvaramo pitanja sopstvenog delovanja. Šta i kako rade pozorišni umetnici i drugi stvaraoci i stručnjaci u kulturi, obrazovanju i društvenom aktivizmu za to dobro i stvaralačko sada i ovde i za budućnost generacija koje nas nasleđuju, da li i kako se sami menjaju i unose promene u svoje delovanje, rad i radne odnose u procesima koje vode? Prateći tematsku osovinu Bitef festivala, koja se posebno odnosi na pitanje rada i prava na rad, Bitef Polifonija uvodi pitanje prava mladih autora na rad i dečjeg prava na njihovu delatnost i koautorstvo u igri pozorišta, u svetu umetnosti, u kulturi, u svakodnevnom životu, kao i pitanje potreba na punu participaciju i život ispunjen pozitivnim podsticajima, otvorenošću i stvaranjem, a ne pritiscima, zatvorenošću i razaranjem.

U nove radne izazove ulazimo i s posebnom misijom da pružimo dovoljno vremena i prostora za susrete autora i koautora učesnika u programu Bitef Polifonije, koji nudi interaktivne prezentacije, predstavu u fokusu, dijaloške platforme o pokrenutim temama i načinima rada, ali i istraživanja o kulturnoj ponudi, kulturnoj participaciji, kulturnom nasleđu, dijaloškoj kulturi i ideji prava na demokratsku kulturu u zajedništvu delovanja za vrednosti života.

Bitef Polifoniju otvara New Stages South East – Pisanje je izvođenje, i to performativnim čitanjem tekstova mladih dramskih pisaca i spisateljica Jugoistočne Evrope, tekstova posvećenih mladoj publici i nastalih u okviru međunarodnog projekta Gete-instituta.

Dijaloška platforma Vatromet u konzervi uvodi nas u koncept Čovek-Ideja, proizašlog iz istraživanja Ane Marjanović Shane iz Beograda/Filadelfije o burnom sastanku mladih osnivača jedne demokratske škole kao podsticaju za stvaranje zamišljenog demokratskog pozorišta koje osnivaju srednjoškolci.

Ove godine samo jedna fokus predstava, interaktivna i koautorska, Bolje polje ili igranje re:publike, u režiji Aleksandre Jelić po tekstu Bogdana Španjevića, nastala iz dramskog procesa s decom na temu demokratije i po konceptu video-igre, podsticaj je za dijalog o otvorenosti i demokratičnosti pozorišta za decu i mlade uz otkrivanje polifonih koncepata i mogućnosti kreiranja raznovrsnih pratećih programa koji bi uz predstavu bili deo redovnog repertoara.

Pogled iz svetske perspektive pružiće nam Prekretnica, prezentacija najvećeg godišnjeg okupljanja umetnika i stvaralaca, profesionalaca u izvođačkim umetnostima za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering međunarodne ASSITEJ asocijacije, čiji je ASSITEJ Srbija član i sledeće godine domaćin. Izlagači/moderatori dijaloga su Diana Kržanić-Tepavac i članice IO ASSITEJ-a.

Potom će biti predstavljen OK metod autorke Milene Bogavac kao podsticaj pozorištima u Srbiji da se otvore za mlade kao saradnike.

Dom je tamo gde nam je dobro je imerzivni pozorišni događaj mladog autora i izvođača Uroša Rankovića, njegov master umetnički rad formulisanja sopstvene umetničke poetike kroz istraživanje trauma iz detinjstva nakon bombardovanja.

Kao i svake godine, imamo jedno iznenađenje, nov izazov i novo kolaborativno delo kao podsticaj za istraživanje i uspostavljanje nove linije komunikacije sa koreografima, književnim i pozorišnim stvaraocima i izvođačima, video i vizuelnim umetnicima. Predstavljamo Kolektiv Studio 6 i Genije trenutka, autora izvođača: Richard Barrett, Milana Zarić, Marina Džukljev.

Zatvaranje 23. Bitef Polifonije biće obeleženo programskim segmentom A šta i kako bi ti? Na posao moja misli… u saradnji sa Mašom Vukanović, kao koordinatorkom, i istraživačima Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, zaokružujući istraživačku liniju ovogodišnjeg programa i prezentujući preferencije dece i nove radne izazove podsticanja participativnosti školaraca uz dalju podršku projektu kulturne participacije i kulturnog nasleđa na temu efekata, uticaja i moći pozorišta na delovanje i promene.

Ljubica Beljanski – Ristić
Autorka koncepta

Kompletan program Bitef polifonije pogledajte na ovom LINKU

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.