Mariborske lutke se vračajo v gibanju vrtenja, kroženja in kotaljenja

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) premierno su uprizorili predstavo Sonce, zemlja, mesec... režiserke in koreografinje Kaje Lorenci, ki jo je ustvarila po motivih pesnitve Otona Župančiča. Z okroglimi oblikami v njej se igrata Barbara Jamšek in Uroš Kaurin.

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) premierno su uprizorili predstavo Sonce, zemlja, mesec… režiserke in koreografinje Kaje Lorenci, ki jo je ustvarila po motivih pesnitve Otona Župančiča. Z okroglimi oblikami v njej se igrata Barbara Jamšek in Uroš Kaurin.

Gibalna igra z likovno podobo Petre Veber in glasbo Ivana Mijačevića je namenjena najmlajšemu občinstvu. Osrednji elementi predstave so balon, krogla, žoga in podobni predmeti različnih barv in velikosti, ki vabijo k igri. Gibanje pa je osredotočeno na vrtenje, kroženje, kotaljenje.

“Skozi proces smo ugotovili, da bolj ko smo stvari poenostavljali, manj ko smo komplicirali, manj kot smo hoteli, lažje je stekla predstava. Tako smo se morali samo prepustiti vizualnemu toku na odru in koreografijo prilagodili tej dinamiki,” pravi režiserka. Za predstavo je nujna dobra telesna pripravljenost, saj je gibalno zelo zahtevna. “Dobro je, da se lahko osredotočeno ukvarjaš s telesom, s tem, kar s telesom sporočaš, sočasno pa ohranjaš telesno kondicijo,” je dejal igralec Uroš Kaurin. “Hvaležna sem za to priložnost, ker so gib, nadzor telesa, fizična pripravljenost, ozaveščanje giba zelo pomembni tudi pri animaciji,” pa je povedala igralka Barbara Jamšek.

Kostume je izdelala Mojca Bernjak, sceno, ki je postavljena na veliko okroglo preprogo, pa poleg nje še Darka Erdelji, Lucijan Jošt in Urban Saletinger.

Ponovitve so na sporedu ta vikend.

Ostavite komentar: