Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost “Donka Špiček” dodeljena Marijani Petrović

Na svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Festivala Asiteža Srbije, po prvi put je dodeljeno počasno, bijenalno priznanje, Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”. Priznanje se dodeljuje profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.

Na svečanosti zatvaranja 2/3. Festivala Asiteža Srbije , po prvi put je dodeljeno počasno, bijenalno priznanje, Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”. Priznanje se dodeljuje profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.

Nagrada je ustanovljena iz našeg snažnog uverenja da profesionalna etika i neverovatna istrajnost Donke Špiček treba da ostanu uzor i budućim generacijama koje se bave kulturom za decu i mlade, a sa željom da trajno sačuvamo njeno prisustvo, da istaknemo njenu ulogu u razvoju kulture za decu i mlade, da podstaknemo naš esnaf da sa istim žarom, upornošću i ljubavlju nastavi ovu važnu misiju.

ASITEŽ Srbije želi da se zahvali svima koji su istakli nominacije za dodelu Nagrade i pozdravlja njihove predloge dajući im punu podršku, i upućuje čestike nominovanima ; Anji Suša, Borisu Čakširanu, Davidu Aliću, Marijani Petrović i Radovanu Pavloviću.

Među nominovanima je bio i Nenad Nenadović koga je za nagradu predložila njegova kuća, Pozorište “Boško Buha” ali ova nagrada se prema propozicijama ne dodeljuje posthumno.

O prvom laureatu novoustavnovljene Nagrade „Donka Špiček“ odlučivao je žiri u sastavu Jasminka Petrović, predsednica, Ljubica Beljanski Ristić i Ljubivoje Ršumović koji su odlučili da ovo priznanje ode u ruke Marijane Petrović, koja se kroz svoj profesionalni rad bavi afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine.

Obrazloženje žirija za dodelu Nagrade “Donka špiček” Marijani Petrović

“Marijana Petrović kroz svoj profesionalni rad bavi se afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine. Brojni umetnički sadržaji koje je osmislila i realizovala zasnovani su na pažljivo odabranim, kreativnim i smelim idejama utemeljenim na kontinuiranom unapređenju prava dece i mladih na kulturu. Bez obzira da li se svojoj publici obraća kao glumica, rediteljka, profesorka, radio voditeljka, spisateljica ili prevoditeljka, Marijana Petrović nalazi inspiraciju u bogatstvu raznolikosti, poštujući vrednosti različitih kultura, a uz pridržavanje visokih standarda profesionalne etike. U želji da deci i mladima omogući što kvalitetnije učešće u kulturnom životu, posvećeno inspiriše i roditelje, vaspitače, nastavnike, psihologe, pedagoge… kroz brojne stručne tekstove, knjige i seminare. Bavi se istraživačkim i teorijskim radom (iz prakse) o pozorišnoj umetnosti. Često gostuje na domaćim i stranim pozorišnim festivalima, gde razmenjuje iskustva i smernice za unapređenje kulturnog stvaralaštva za najmlađe. Na međunarodnim skupovima prezentuje teatrološke naučne radove i učestvuje u mnogim regionalnim projektima. Redovno prati savremenu pozorišnu scenu za decu i mlade. Njen poseban fokus je lutkarstvo te ulaže vreme i trud u samorazvoj kod najčuvenijih stručnjaka u ovoj oblasti. Stečeno znanje i iskustvo nesebično prenosi zainteresovanim polaznicima na različitim seminarima o lutkarstvu ali i svojim kolegama na sceni u toku nastajanja neke predstave.

Marijana Petrović ima mnogo sličnosti u profesionalnom radu sa Donkom Špiček. Obe su okrenute stvaralaštvu za decu i sa decom i to sa visokim standardom. Odlučne su i hrabre, istrajne, nepotkupljive, iskrene po svaku cenu, posvećene višim ciljevima, okrenute prosvetiteljskom radu i bez preke želje da budu obasjane svetlom reflektora.

Marijana Petrović je u stalnom angažmanu kao glumica u Malom pozorištu „Duško Radović” u Beogradu od 1978. godine. Članica je Assitej-a i Cedeum-a.”

Obraćanje Marijane Petrović na dodeli Nagrade “Donka Špiček”

“Zahvaljujem se na ovom priznanju. Donka Špiček je visoko podigla moralnu lestvicu i privatno i profesionalno, što od mene zahteva još veću odgovornost. Znale smo se pola veka: pomagala je, podržavala, razumela, tešila. Hvala joj za sve, u moje ime i u ime svih onih koje je njena dobronamernost dotakla! Ona mi je uzor. Htela bih da budem ekspeditivna kao ona: obećavam, ona to već zna, da ću se, dok me ima, boriti svim svojim znanjem i veštinama za kvalitet ponuđenog i prezentiranog deci u kulturi i umetnosti!”

Svojim osnivačima i počasnim članovima, Ljubici Beljanski Ristić i Ljubivoju Ršumoviću, ASSITEJ Srbije dodelio je 2008. I 2011. godine Nagradu za poseban doprinos u promociji kulture za decu i mlade. Izvršni odbor ASITEŽa Srbije doneo je odluku da ovu nagradu posveti Donki Špiček I time trajno oda počast I priznanje njenom radu i visokim etičkim načelima od kojih je uvek među prvima bilo pravo dece i mladih na kulturu i umetnost. Inicijativa za ustanovljenje nagrade pokrenuta je neposredno nakon njenog odlaska i uživa veliku podršku mnogih: članova ASITEŽa, prijatelja, kolega i poštovalaca, a pre svih njenog brata Milana D. Špičeka.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.