Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost “Donka Špiček” dodeljena Marijani Petrović

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Na svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Festivala Asiteža Srbije, po prvi put je dodeljeno počasno, bijenalno priznanje, Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”. Priznanje se dodeljuje profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.

Na svečanosti zatvaranja 2/3. Festivala Asiteža Srbije , po prvi put je dodeljeno počasno, bijenalno priznanje, Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”. Priznanje se dodeljuje profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.

Nagrada je ustanovljena iz našeg snažnog uverenja da profesionalna etika i neverovatna istrajnost Donke Špiček treba da ostanu uzor i budućim generacijama koje se bave kulturom za decu i mlade, a sa željom da trajno sačuvamo njeno prisustvo, da istaknemo njenu ulogu u razvoju kulture za decu i mlade, da podstaknemo naš esnaf da sa istim žarom, upornošću i ljubavlju nastavi ovu važnu misiju.

ASITEŽ Srbije želi da se zahvali svima koji su istakli nominacije za dodelu Nagrade i pozdravlja njihove predloge dajući im punu podršku, i upućuje čestike nominovanima ; Anji Suša, Borisu Čakširanu, Davidu Aliću, Marijani Petrović i Radovanu Pavloviću.

Među nominovanima je bio i Nenad Nenadović koga je za nagradu predložila njegova kuća, Pozorište “Boško Buha” ali ova nagrada se prema propozicijama ne dodeljuje posthumno.

O prvom laureatu novoustavnovljene Nagrade „Donka Špiček“ odlučivao je žiri u sastavu Jasminka Petrović, predsednica, Ljubica Beljanski Ristić i Ljubivoje Ršumović koji su odlučili da ovo priznanje ode u ruke Marijane Petrović, koja se kroz svoj profesionalni rad bavi afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine.

Obrazloženje žirija za dodelu Nagrade “Donka špiček” Marijani Petrović

“Marijana Petrović kroz svoj profesionalni rad bavi se afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine. Brojni umetnički sadržaji koje je osmislila i realizovala zasnovani su na pažljivo odabranim, kreativnim i smelim idejama utemeljenim na kontinuiranom unapređenju prava dece i mladih na kulturu. Bez obzira da li se svojoj publici obraća kao glumica, rediteljka, profesorka, radio voditeljka, spisateljica ili prevoditeljka, Marijana Petrović nalazi inspiraciju u bogatstvu raznolikosti, poštujući vrednosti različitih kultura, a uz pridržavanje visokih standarda profesionalne etike. U želji da deci i mladima omogući što kvalitetnije učešće u kulturnom životu, posvećeno inspiriše i roditelje, vaspitače, nastavnike, psihologe, pedagoge… kroz brojne stručne tekstove, knjige i seminare. Bavi se istraživačkim i teorijskim radom (iz prakse) o pozorišnoj umetnosti. Često gostuje na domaćim i stranim pozorišnim festivalima, gde razmenjuje iskustva i smernice za unapređenje kulturnog stvaralaštva za najmlađe. Na međunarodnim skupovima prezentuje teatrološke naučne radove i učestvuje u mnogim regionalnim projektima. Redovno prati savremenu pozorišnu scenu za decu i mlade. Njen poseban fokus je lutkarstvo te ulaže vreme i trud u samorazvoj kod najčuvenijih stručnjaka u ovoj oblasti. Stečeno znanje i iskustvo nesebično prenosi zainteresovanim polaznicima na različitim seminarima o lutkarstvu ali i svojim kolegama na sceni u toku nastajanja neke predstave.

Marijana Petrović ima mnogo sličnosti u profesionalnom radu sa Donkom Špiček. Obe su okrenute stvaralaštvu za decu i sa decom i to sa visokim standardom. Odlučne su i hrabre, istrajne, nepotkupljive, iskrene po svaku cenu, posvećene višim ciljevima, okrenute prosvetiteljskom radu i bez preke želje da budu obasjane svetlom reflektora.

Marijana Petrović je u stalnom angažmanu kao glumica u Malom pozorištu „Duško Radović” u Beogradu od 1978. godine. Članica je Assitej-a i Cedeum-a.”

Obraćanje Marijane Petrović na dodeli Nagrade “Donka Špiček”

“Zahvaljujem se na ovom priznanju. Donka Špiček je visoko podigla moralnu lestvicu i privatno i profesionalno, što od mene zahteva još veću odgovornost. Znale smo se pola veka: pomagala je, podržavala, razumela, tešila. Hvala joj za sve, u moje ime i u ime svih onih koje je njena dobronamernost dotakla! Ona mi je uzor. Htela bih da budem ekspeditivna kao ona: obećavam, ona to već zna, da ću se, dok me ima, boriti svim svojim znanjem i veštinama za kvalitet ponuđenog i prezentiranog deci u kulturi i umetnosti!”

Svojim osnivačima i počasnim članovima, Ljubici Beljanski Ristić i Ljubivoju Ršumoviću, ASSITEJ Srbije dodelio je 2008. I 2011. godine Nagradu za poseban doprinos u promociji kulture za decu i mlade. Izvršni odbor ASITEŽa Srbije doneo je odluku da ovu nagradu posveti Donki Špiček I time trajno oda počast I priznanje njenom radu i visokim etičkim načelima od kojih je uvek među prvima bilo pravo dece i mladih na kulturu i umetnost. Inicijativa za ustanovljenje nagrade pokrenuta je neposredno nakon njenog odlaska i uživa veliku podršku mnogih: članova ASITEŽa, prijatelja, kolega i poštovalaca, a pre svih njenog brata Milana D. Špičeka.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.