Nova predstava u splitskom Kazalištu lutaka

Nova predstava u splitskom Kazalištu lutaka premijerno izvedena 6.3.2021.: pogledajte ‘Kako rastu djeca‘ na sceni manjoj od prosječnog ormara

Redatelj: Bojan Brajčić

Igra: Franjo Đaković

Stihovi: Grigor Vitez

Tekst i dramaturgija: Belmondo Miliša

Scenografija, kostim i ilustracije: Tina Vukasović

Glazba: Bojan Brajčić

Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Grigor Vitez začetnik je hrvatskog modernog pjesništva za djecu, a njegovo ime nosi i najvažnija godišnja nagrada hrvatskim autorima za književni tekst i ilustraciju za djecu.

Vitezov poetski svijet djetinjstva glumac Franjo Đaković najmlađima donosi igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra , tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta. Mala i prilagodljiva forma ove predstave omogućuje njezino izvođenje u različitim prostorima, od kazališta, vrtića, škola do ulica i trgova.

„Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija jest divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet.

Odlučili smo se poigrati značenjem pjesnikovog prezimena. U našoj je priči glavni junak dječak Grigor koji želi postati vitez. Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja. Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne.“

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.