Obrazloženje nagrada 17. Pozorišta Zvezdarišta

17. Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište je iza nas, a ispred vas obrazloženje stručnog i dečjeg žirija, koje donosimo u celosti

ODLUKA STRUČNOG ŽIRIJA

Stručni žiri u sastavu: Miran Hajoš, pozorišni producent, Olivera Viktorović Đurašković, glumica i profesor glume i Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, na sednici, održanoj 27. maja 2022. godine, doneo je sledeće odluke:

Ovogodišnji žiri 17. Dečjeg pozorišnog festivala “Pozorište Zvezdarište” želi da oda posebno priznanje organizacionom timu 17. Pozorišta Zvezdarišta za kvalitetnu i predanu organizaciju festivala nakon dvoipogodišnje pauze, ulažući time veliki napor da u vremenima koja su i dalje izazovna kako za pozorište, tako posebno za pozorišne festivale, u Beograd ponovo dovedu veliki broj predstava na radost i uživanje svih nas koji smo imali priliku da ih gledamo.

Da se SPECIJANA NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU dodeli ansamblu predstave Dečak sa koferom Malog pozorišta ,,Duško Radović”

Obrazloženje:
Glumice i glumci predstave “Dečak sa koferom” su minimalnim, a efektnim glumačkim znacima i sredstvima na originalan način sproveli brojne transformacije, time ispričavši dirljivu i važnu priču na deci i mladima prijemčiv i adekvatan način, što je i sama publika potvrdila svojim reakcijama.

Da se NAGRADA ZA ANIMACIJU dodeli ansamblu predstave Tihi dečak Pozorišta za decu, Kragujevac

Obrazloženje:
Glumice i glumci predstave “Tihi dečak” koristeći samo svoja tela i glasove uspeli su da na vešt i autentičan način istovremeno dočaraju scenografska rešenja, događaje, živa bića i osećanja.

Da se NAGRADA ZA GLUMCA FESTIVALA ravnopravno dodeli Domagoju Ivankoviću za ulogu oca u predstavi Mala Frida, Gradskog kazališta Žar ptica i
Milomiru Rakiću za ulogu dečaka Vuka u predstavi Tihi dečak, Pozorišta za decu, Kragujevac.

Obrazloženje:
Domagoj Ivanković pokazuje raspon mogućnosti koja se kreću od autentične glume, preko plesa, pa sve do mađioničarskih trikova, čime živopisno dočarava lik kreativnog i brižnog oca umetnice Fride Kalo.
Milomir Rakić posvećeno i predano utelovljuje lik dečaka Vuka koji doživljava nezgodu u kojoj gubi sluh i iz bezbrižnog dečaka postaje dečak koji mora da nauči da živi u jednom novom svetu, ali to uspeva punim plućima. Izuzetnom glumačkom transformacijom, Milomir nam to autentično prenosi sa scene.

Da se NAGRADA ZA GLUMICU FESTIVALA dodeli Amandi Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi Mala Frida, Gradskog kazališta “Žar ptica”.

Obrazloženje:
Amanda Prenkaj svojim glumačkim talentom i preciznom igrom fantastično dočarava lik velike umetnice Fride Kalo iz perioda slikarkinog detinjstva, kako duhom, tako i upečatljivom vizuelnom transformacijom.

Da se NAGRADA ZA TEKST dodeli Jeleni Kovačić za tekst predstave Mala Frida Gradskog kazališta ,,Žar ptica”.

Obrazloženje:
Jelena Kovačić na zanatski vešt način priča priču o odrastanju velike umetnice Fride Kalo, njenoj borbi sa time što je ostala deca vide drugačijom zbog njene bolesti, velikoj podršci koju je nalazila u svojoj porodici, ali i tome šta znači biti devojčica u svetu naklonjenom muškarcima, time pričajući priču o svim devojčicama i podižući je sa razine specifičnog, na razinu univerzalnog.

Da se NAGRADA ZA REŽIJU dodeli Anici Tomić za režiju predstave Mala Frida, Gradskog kazališta ,,Žar ptica”.

Obrazloženje:
Anica Tomić, u saradnji sa svojim autorskim timom, maštovitim i efektnim sredstvima dočarava priču Male Fride, gradi prostore i atmosfere i svojom preciznom režijom vešto vodi glumce i saradnike kroz odličan tekst pružajući im time priliku da kao kolektiv iskažu sve svoje potencijale i kreativnost, time publici raznih starosnih dobi pružajući pravi užitak za gledanje.

Da se GRAND PRIX festivala dodeli predstavi Tihi dečak Pozorišta za decu, Kragujevac.

Obrazloženje:
Ana Duša i Tin Grabnar u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Kragujevca grade predstavu jedinstvenog sugestivnog izraza koja u svim svojim segmentima, a minimalnim sredstvima, pokazuje toplinu priče i važnost problema deteta sa potrebom za dodatnom podrškom. Ova predstava namenjena deci svih uzrasta ni odraslu publiku ne ostavlja ravnodušnom, dapače otvara svima pitanja o životu u specifičnim situacijama sa kojima svi možemo da se susretnemo.

ODLUKA DEČJEG ŽIRIJA

Dečji žiri 17. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE koji čine devojčice i dečaci uzrasta od 8 do 12 godina, učesnici programa MALI POZORIŠNI EKSPERTI, na sednici, održanoj 27. maja 2022. godine, doneo je odluku:

  1. NAGRADA – predstava MALA FRIDA Kazališta „Žar ptica“ Zagreb

Zbog toga što nas uči kako da maštamo

  1. NAGRADA – predstava TIHI DEČAK Pozorišta za decu Kragujevac

Zbog nežnosti, osećajnosti i ubedljivosti prikazivanja

  1. NAGRADA – predstava BELA GRIVA Pozorišta lutaka „Pinokio“

Zbog toga što je o važnosti drugarstva između dečaka i životinje, konja koji su vešto predstavljeni realističnim lutkama

*SPECIJALNO PRIZNANjE – Dečji žiri dodeljuje predstavi KABARE KURŠLUS Kinetrop teatra

Koja, iako van takmičarskog programa, uzbudila nas je neobičnošću, humorom i opasnošću.

MALI POZORIŠNI EKSPERTI Antonije, Zvezdana, Nikola, David, Petar, Ana, Ljubica, Sreten, Nikolina, Aleksa, Lav, Tara i Alek.

Ostavite komentar: