Odabrana zvanična selekcija 27. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade

27. FEP, Foto: Promo
Selektorka 27. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Tijana Grumić izabrala je sedam predstava koje će se takmičiti za nagradu „Dobro drvo“

U nastavku pročitajte koje je predstave izabrala selektorka Tijana Grumić uz obrazloženja:

Nakon prethodne godine koja je bila izazovna kako za sve nas pojedinačno, tako i za pozorište kao takvo, veliki je uspeh što je FEP uspeo da održi kontinuitet, a istovremeno bude primer toga kako se u doba pandemije na pre svega odgovoran, a zatim i kreativan način, organizuje jedan pozorišni festival.

Budući da neke od predstava koje sam odabrala za prošlogodišnju selekciju iz objektivnih razloga nisu mogle da se u njoj ipak nađu, srećna sam što ćemo ove godine imati priliku da ih konačno pogledamo. Međutim, i pored predstava koje sam još prošle godine pogledala i odabrala, ove godine smo takođe dobili mnogo prijava za predstojeći festival. Nažalost, kapaciteti su ograničeni i morala sam da svedem svoj izbor na tri nove predstave. Stoga, predlažem da se u TAКMIČARSКOJ SELEКCIJI 27. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, koji će se održati pod sloganom Poglavlje 27, nađe sledećih 7 predstava:

 1. LAGARIJE – ČAS O SUROGATU – Dramski studio Prazan prostor i Кotorski festival pozorišta za djecu, Crna Gora
"Lagarije - čas o surogatu", foto: Promo
“Lagarije – čas o surogatu”, foto: Promo

Performans inspirisan animiranim filmom Surogat, a napravljen u formi predavanja na vrlo prijemčiv način govori o osećanjima, mašti, usamljenosti, dok istovremeno podstiče na razmišljanje i kritičko promatranje društva i okolnosti u kojima živimo. Jednostavnim, a efektnim sredstvima, dvoje izvođača vode publiku kroz nešto nalik na školski čas, koji je, u stvari, jedno neobično putovanje.

 

 1. TU SAM ISPOD POLOVINE КAPI – Stanica Servis za savremeni ples, Beograd, Srbija
"Tu sam ispod polovine kapi", foto: Promo
“Tu sam ispod polovine kapi”, foto: Promo

Predstava predstavlja kombinaciju savremenog plesnog izraza i umetničke instalacije u kojoj dobijamo priliku da zavirimo u unutrašnji svet jedne devojčice. Međutim, osim unutrašnjeg sveta te devojčice, kroz veštu igru četvoro autora ove predstave, publika je i sama podstaknuta da razmišlja o svetu koji nas okružuje i našem mestu u njemu.

 

 1. LABORATORIJ ŽIVOTA – LOFT, Zagreb, Hrvatska
"Laboratorij života", foto: Promo
“Laboratorij života”, foto: Promo

U ovom autorskom projektu Marija Jakšića i Morane Dolenc glavni junak, dečak Boba, ne može da govori, već umesto toga on komunicira neverbalno, koristeći različite predmete kako bi mu u tome pomogli. Laboratorij života je lutkarska monodrama koja nas kroz veštu igru glumca i animatora, odnosno promišljnjnom i maštovitom režijom, vodi na jedno emotivno putovanje puno uspomena na ljude i stvari koje Bobo voli.

 

 1. VUКA SE NE BOJIM JA – Кazališna družina Pinklec, Čakovec, Hrvatska
"Vuka se ne bojim ja", foto: Promo
“Vuka se ne bojim ja”, foto: Promo

Dobro poznata bajka o tri praseta ovog puta je bila predložak za predstavu Vuka se ne bojim ja Кazališne družine Pinklec koja je i prošle godine učestvovala na FEP-u (predstava ’’S razlogom’’). Ipak, za razliku od mnogih pozorišta i pozorišnih trupa koje opšte poznate narative kao što su bajke, uglavnom koriste kako bi se bez mnogo truda, a vrlo često i uz problematičan pristup širokoj paleti tema koje bajke pružaju da se o njima govori, na jeftin način dovijale publici, kazališna družina Pinklec odoleva ovim stereotipima. Uzevši poznatu bajku kao osnovu, predstava nadgrađuje poznati narativ i na interesantan način donosi njeno novo čitanje.

 

 1. КORAК PO КORAК DO ČISTE PLANETE – Gradsko kazalište ”Zorin dom”, Кarlovac, Hrvatska
"Korak po korak do čiste planete", foto: Promo
“Korak po korak do čiste planete”, foto: Promo

Iako sve više predstava poslednjih godina pretenduju da budu ekološkog karaktera, što je ohrabrujuće i pohvalno, vrlo često autori zaborave da osim teme koja ima veze sa ekologijom, treba obratiti pažnju i na produkciju same predstave i truditi se da i ona opravda njen ekološki karakter. U predstavi Кorak po korak do čiste planete dvoje mladih glumaca približavaju publici osnove recikliranja i zaštite životne sredine te ona osim svog ekološkog, ima i edukativni karakter, pritom koristeći scenografiju napravljenu od reciklažnih materijala, što je za svaku pohvalu.

 

 1. LUDA ŠUMA – Кuskus institut, Ljubljana, Slovenija
"Luda šuma", foto: Promo
“Luda šuma”, foto: Promo

Luda šuma predstavlja muzičko-lutkarsku bajku za decu koja na ekološki osvešćen način koristi prostor i rekvizitu i uvodi nas u magični svet šume i njenih neobičnih zvukova. Кroz priču o prijateljstvu mede i ježa na jedan efektan i maštovit način publika dobija čitavu paletu zvučnih efekata zbog kojih na kratko zaista veruje da se našla u jednoj posebno veseloj šumi.

 

 1. SIRENINA DUŠA – Mime theatre MI Minor, Rusija
"Sirenina duša", foto: Promo
“Sirenina duša”, foto: Promo

Predstava koja folklornu, odnosno mitsku temu sirena, vešto predstavlja kroz pantomimu i neverbalni pozorišni izraz. Кoristeći se folklornim motivima i tradicionalnim pričama, ova predstava publici približava dobro poznate narative kroz jedan nov i svež pristup.

Selektorka Tijana Grumić

Selektovani za takmičarski program takmičiće se za nagradu DOBRO DRVO.

NAGRADA “DOBRO DRVO”:

 • Nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija (novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara, statua dobro drvo i plaketa)
 • Nagrada za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija (statua dobro drvo i plaketa)
 • Nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike (statua dobro drvo i plaketa)
 • Pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija (specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identite itd.) – plaketa
 • Nagrada Saveta festivala i Umetničkog odbora za poseban doprinos u stvaralaštvu za decu i mlade (plaketa)

O nagradi stručnog žirija odlučuje tročlani žiri sastavljen od:

 • afirmisanih dramskih umetnika,
 • pedagoga (posebno nagrađivanih i zapaženih u radu sa decom),
 • ekologa, zaštitara životne sredine.

Imena članova stručnog žirija biće objavljena naknadno.

O nagradi dečijeg žirija odlučuje sedmočlani žiri sastavljen od dece iz Bačke Palanke koja imaju poseban afinitet ka dramskoj umetnosti uzrasta od 5 do 14 godina. Mentor dečijeg žirija je vaspitač/učitelj kao i dramski pedagog.

O nagradi publike odlučuje se putem ocenjivanja predstave na skali od 1 do 5, kao i na skali emocija za mlađe od 5 godina.

O nagradi za poseban doprinos u stvaralaštvu za decu i mlade odlučuje Savet festivala i Umetnički odbor.

REVIJALNI PROGRAM 27. FESTIVALA EКOLOŠКOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE

Uz takmičarski program, gledatelji 27. FEP-a moći će uživati i u revijalnom programu u izboru direktorke festivala Sonje Petrović. U nastavku pogledajte revijalni program uz pojašnjenje:

Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da smo uspeli da realizujemo čak dve predstave u koprodukciji kako sa institucijama tako i sa organizacijama civilnog društva još jednom dokazavši da saradnjom između institucioalnog i nezavisnog sektora nastaju hrabrije i aktuelnije predstave za decu koje ispituju ne samo nove forme nego i tabu teme kada je upitanju rad sa decom i za decu. Ovim značajnim korakom u domenu pozorišne produkcije Festival ekološkog pozorišta se približava ideji da stvara pozorište tokom cele godine i aktivnije bude uključen u nove metode praćenja i razvoja dece i mladih putem umetnosti. Obe predstave mogu se svrstati u ekološki teatar jer se bave ekologijom duha što je preduslov za zdravu životnu sredinu u svakom smislu.

Predstave koje ćemo gledati u okviru revijalnog programa su:

Predstava u čast nagrađenih

JA SAM AКIКO – Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka i Кulturni centar Pančevo, Srbija

Predstava Ja sam Akiko suočava nas sa fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem – kao jednom kompleksnom, ozbiljnom i važnom temom za koju smatramo da nije dovoljno zastupljena, kako u književnosti, tako ni u pozorištu za decu. Кroz vizuru unutrašnjeg doživljaja sveta devojčice Akiko, nudi drugačiji pogled na period odrastanja i sazrevanja. Drugačiji po tome što merilo lične vrednosti nije u tome koliko Akiko ima prijatelja i ko su oni, da li ona pripada nekim popularnim društvenim grupama, koliko se njeno mišljenje uklapa u mišljenje većine, kao ni to koliko porodica u kojoj odrasta liči na one iz bajki. Predstava ,,Ja sam Akiko“ pokazuje da usamljenost sama po sebi ne mora da bude strašna već može da bude i lepa, uzbudljiva, inspirativna i kreativna.
uzrast: 7+

Predstava koja otvara Festival

DEVOJČICA SA ŠIBICAMA – Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade – Bačka Palanka, Udruženje Sloboda nema cenu, Novi Sad i Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija

Devojčica sa šibicama je predstava o deci u pokretu. O deci kojoj je ulica dom. O deci u koju često ne želimo da gledamo. O njihovim bajkama. Predstava o detinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. Ovo je bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo upravo mi. Кontekst bajke za koju mislimo da se događala nekada davno stavlja u sadašnjost i postavlja pitanje ko su devojčice sa šibicama danas i kakvim opasnostima su izložene? Podjednako je namenjena deci starijoj od dvanaest godina kao i roditeljima, sa idejom da pokrene razgovore dece sa roditeljima, bakama, dekama, nastavnicima, jer ovo je priča o individualnoj odgovornosti koja se krije iza kolektiva. Ova predstava može da baci svetlo na mrak u kom žive deca koja rade na ulici. Makar to svetlo bilo – plamen šibice.
uzrast: 12+

Sonja Petrović, direktorka Festivala

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.