ODRŽANA PRVA PROBA PREDSTAVE PREMA TEKSTU ,,MJESTO GDJE ODLAZE IZGUBLJENE STVARI”

MJESTO GDJE ODLAZE IZGUBLJENE STVARI tekst je mlade autorice Ane Ivanović, proglašen je najboljim u okviru prvog Javnog poziva za prijavu tekstova namijenjenih izvođenju u kazalištu za djecu i mlade (u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba).

Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba odlučilo je dati priliku novim, mladim dramskim autorima tako što će na svoju scenu postaviti pobednički tekst.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija koji je radio u sledećem sastavu: Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica; Tijana Grumić, dramaturginja i dramska spisateljica; Ilija Gajević, profesor književnosti; Rok Kravanja, glumac; Igor Tretinjak, kazališni kritičar i teatrolog – od 70 tekstova koji su pristigli na ovaj konkurs, ,,Mesto gde odlaze izgubljene stvari” Ane Ivanović, izdvojio se kao najbolji.

O tekstu ,,Mesto gde odlaze izgubljene stvari” iz obrazloženja žirija:

,,Tekst ,,Mesto gde odlaze izgubljene stvari“ autorice Ane Ivanović iz Srbije izdvojio se svojom poetikom, autentičnim jezikom i jednostavnim, a vrlo maštovitim pristupom univerzalnoj temi odrastanja. Osim što pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za inscenaciju, žiri smatra da ovaj tekst može komunicirati kako s djecom, onom koja se polako opraštaju od svojih djetinjih igračaka, zaboravljajući ih u zabačenim kutovima svojih dječjih soba, tako i s odraslima kojima je taj period djetinjstva, iako dalek, često obojen nostalgijom za nekim bezbrižnijim razdobljem u životu.”

Režija je povjerena Renati Caroli Gatici, redateljici višestruko nagrađivanih i omiljenih predstava za djecu i mlade kao što su: ,,Durica”, ,,Avanture malog Juju”, ,,Alisa u zemlji čudesa”, ,,Mali Princ”, ,,Stonoga Goga”, ,,Ritam tam”, ,,Ljubiti samo ljubiti”, ,,Pola pola”, ,,Superjunaci”….

Dramaturginje:

Dunja Fajdić i Maja Katić

 

Koreograf:

Damian Cortes Alberti

 

Kostimografkinja:

Sandra Dekanić

 

Autori glazbe i songova:

Ivana Đula & Luka Vrbanić

 

U predstavi igraju:

Bogdan Ilić,

Dunja Fajdić,

Maja Katić,

Dean Krivačić.

Dunja Fajdić i Maja Katić, dramaturginje, o predstravi ,,Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari“:

,,Za one koji su izgubili maštu, Duško je jedan običan dječak. Za sve ostale, Duško je dječak koji gubi neobično mnogo stvari, više nego veš mašina čarape. Izgubio je loptu, sat, kišobran, ruksak… Ma sve što se može izgubiti, on je izgubio, i još k tome, često izgubi i poneki sat u igri. Ali sve se to promijenilo jednog neobičnog dana, kad je Duško izgubio svoj prvi mliječni zub! Tada je pomislio da više nije mali, da se mora uozbiljiti i prestati gubiti stvari, prestati gubiti vrijeme u igri, prestati biti pogubljen! Duško kreće u avanturu pronalaska izgubljenih stvari. Sva sreća, uz njega su mama koja po potrebi postaje astronautica i tata koji se čarolijom pretvara u moreplovca. Iako su odrasli, nisu zaboravili koliko je važna igra i kolika je snaga mašte. Da bi Duško pronašao to mjesto gdje se krije sve što je izgubio, uz pomoć roditelja zaronit će u sjećanje i podsjetiti se kako izmišljati, kako stvarati nešto što još nikada nije postojalo!”

Premijera će biti 28.4.2023. u 19:00h.

 

Dok s nestrpljenjem očekujemo premijeru, podsećamo Vas da nastavite redovno da pratite intervjue sa svim finalistima našeg Prvog javnog poziva – svake srede na našem sajtu i društvenim mrežama, kao i da besplatno preuzmete (iz baze tekstova na našem sajtu) pobednički ali i tekstove ostalih sedam finalista našeg prvog Javnog poziva za autorski dramski tekst namenjen izvođenju u kazalištu za djecu i mlade.

Fotografije:

Gradsko kazalište Žar ptica

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.